BLOG: PEDALIRANJE

Zagorska bajka: biciklistički slalom među bregima i starim hižama

Bionic
Reading

Već samo ime govori sve: Bajka na dlanu. Radi se o četiri bike karte s dvadeset i tri biciklističke staze po čarobnim zagorskim krajolicima, put Klanjca, dolinom Sutle, prema Kumrovcu te ostalim dijelovima županije. Osmislili su ih u Krapinsko-zagorskoj županiji i zadovoljno zaključujemo da se radi o lijepom izletničkom potencijalu, projektu koji je tako blizu Zagreba da Zagrepčani stignu na odredište i ako odluku o poduhvatu donesu uz prvu subotnju kavu

Put Klanjca i dolinom Sutle prema Kumrovcu najljepše je proći biciklom, a ovaj dio jugozapadnog Zagorja uz Sloveniju koji obiluje brežuljcima i dvorcima i uz terme Tuhelj, privlači sve više turista, posebno onih na dva kotača. A i cijelo Zagorje isprepleteno je povijesnim pričama, skrivenim izvorima termalne vode, mnogim prometnicama, starim hižama, ljepuškastim i očuvanim krajolikom i sve ljepšom infrastrukturom koja je mamac za cikloturiste, ali i ostale namjernike. Zagorje iz puno razloga postaje vodeća destinacija u kontinentalnom turizmu, o čemu pričamo u ovom zagorskom izdanju bloga Pedaliranje.

Naravno, Zagorje je najljepše upoznati s bicikla. Potencijal i razvoj cikloturizma prepoznali su u Krapinsko-zagorskoj županiji i sve više su posvećeni ulaganjima u projekte koji potiču i populariziraju bicikliranje. Uz prepoznatljiv promotivni zagorski slogan 'Bajka na dlanu' kreirane su i osmišljene četiri bike karte s dvadeset i tri biciklističke staze. Ana Pavić zadužena je za promidžbu županije, a također je i urednik ovog bike izdanja. S ponosom mi predstavlja ovaj cikloturistički projekt za koji je rute kreirao poznati biciklist Robert Rigo iz udruge Ruralni tandem. Ujedno saznajem da su u pripremi i drugi biciklistički projekti koji će obuhvatiti prekograničnu bike suradnju baš uz Sutlu sa Slovenijom.

Tu je i trasa stare željezničke pruge koja ako ne bu više vozil cug, bilo bi najbolje da se što prije uredi u biciklističku stazu. Možete si zamisliti ravničarsku bike stazu dugu oko pedeset kilometara koja prolazi kroz na momente i divlji i planinski, ali i pitomi kraj s vrlo burnom poviješću i brojnim dvorcima, starim zidinama i crkvicama s obje strane granice. Samo da spomenem da se na jednoj takvoj trekking ruti u Italiji, samo dnevno iznajmi četiri tisuće bicikala. Koji biznis ne samo za rentanje bajka, već i cjelokupnu ponudu na ruti. Svi bi profitirali i mogli živjeti već od cikloturista. Od Klanjca, Zelenjaka, Kumrovca i Zagorskih Sela do Podčetrtka u Sloveniji.

Ovim blogom otvaram serijal bike izleta po krapinsko-zagorskoj županiji. Prvi lijepi proljetni dan iskoristio sam da obitelj povedem na pedaliranje baš u dolinu Sutle koja se učinila kao najprimamljivija za laganu i ne tešku vožnju MTB biciklom od petnaestak kilometara. Kako od Klanjca preko Zelenjaka do Kumrovca ima lijepih mjesta za odmor uz Sutlu, ali i okrepu u ugostiteljskim objektima, sve je izgledalo kao dobar turistički mamac. Cesarska gora se pak tako nadvila nad nas da smo pomislili da će nas prekriti. Klanac kod Zelenjaka je zaista impresivan. Samo mjesto Klanjec zanimljivo je po galeriji Antuna Augustinčića i velikom samostanu i crkvi koji se vide izdaleka.

Ostatke Cesar grada također smo uočili na uzvisini. Tu je bio ujedno prvi dvorac sagrađen u Zagorju. Oni koji vole pješačiti i biciklirati, doći će na svoje jer je puno pješačkih staza koje vode prema obližnjim vrhovima. Obronci Zelenjaka inače su stanište rijetkim biljkama od kojih su najpoznatije hrvatski karanfil i perunika. Dolina uz rijeku Sutlu specifična je i po tome što se na tom mjestu sjedinjuju tri vrste klime. Zvuči nevjerojatno, ali ovdje imaju dodir kontinentalna, mediteranska i planinska klima. Stoga se to područje posebno preporučuje za aktivni odmor uz šetnju i boravak u prirodi za one koji žele osnažiti svoja pluća i cijeli organizam.

Da sve bude u stilu, prije nego što smo sjeli na bicikl postupili smo kao i stari Rimljani. Otkrivali smo izvore termalne vode i ritam vodenog planeta, kako još popularno zovu terme u Tuheljskim toplicama, koje su nam bile na putu prema Klanjcu i Sutli. Razgledali smo novi hotel Well, ali i ostale sadržaje ovog našeg velikog wellness i spa objekta. Na ovaj edukativni, ali i biciklistički izlet poveo sam sedmogodišnju kćer Ivonu koja je vrckavim idejama, ali i prijedlozima nadopunila bike doživljaj i sve prošla na svom dječjem biciklu. Kaciga joj je bila na glavi još dok nismo ni skinuli bicikle s krova naše karavan Mazde 6. Isprobala je šiber na autu, ali i veličinu prtljažnika. Toliko je velik da joj je odlično poslužio za pripremu izleta, ali i na kraju za odmor.

Direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar skreće mi pozornost na mnoge mogućnosti kreiranja biciklističkih izleta. Već su  sklopu hotela napravili spremište za bicikle te ugostili već nekoliko biciklističkih grupa. Kao dobar izlet pokazao se onaj dolinom Sutle do drugih termi Olimia u Sloveniji, koje su zajednička hotelska grupacija. Također, u hotelu su stalno na raspolaganju cikloturistima. Bike vodič će ih povesti na izlet, a također je na raspolaganju vozilo ako ih treba prevesti do mjesta početka pedaliranja ili doći po njih. U termama Tuhelj najavljuju niz novih ponuda i događaja za turiste koji vole dio odmora provesti na biciklu već ove godine. Inače se u termama tijekom cijele godine nudi puno doživljaja i događaja. S obzirom na to da su najmlađi sa svojim roditeljima česti gosti, posebna pažnja posvećuje se potrebama obitelji i djece. A da se brinu i za sve one koji vole što aktivniji odmor, i sami smo se uvjerili.

Nakon vodenog planeta hladna i bistra Sutla s okolišem i travom boje one engleske zelene trave ostavlja nas bez daha. Nakon par kilometara vožnje na biciklu više se od Sutle nismo odvajali. Shvatili smo da stalno želimo biti uz nju. Pa smo išli i po polju kako bismo stalno bili uz rijeku. Toliko je ovdje lijepo da nas nije ni začudilo kada smo pročitali na info točki da smo u području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora. Poseban dojam na nas ostavlja uvijek impozantan spomenik hrvatskoj himni. Sve je ovdje lijepo uređeno uz puno klupica i parkiralištem u cvijeću. Ivona je, pak, pronašla panj na kojem je odmarala tik uz Sutlu.

Opet smo na biciklima i krećemo put Kumrovca koji nam je dobro došao da se odmaknemo od glavne prometnice. Iako je cesta široka i promet nije velik, ugodnije smo se osjećali u pješačkoj zoni Kumrovca. Ivonu su impresionirale stare zagorske kuće. I mene, iako me dugo nije bilo ovdje, primjećujem da se uz sve prijepore iz nedavne prošlosti ovdje napravilo dosta novih, edukativnih i kulturnih sadržaja i zaista se ima što vidjeti. Uz kuću Josipa Broza bilo je zanimljivo vidjeti kako se nekada živjelo i radilo u ovom težačkom kraju. Muzej Staro selo zaista je jedinstven jer pokazuje autentičan izgled zagorskog sela, način života ljudi, kao i običaje i zanate koji su bili dio svakodnevice običnog seljaka s početka prošlog stoljeća.

Pri povratku prema Klanjcu odlučili smo se zaustaviti u izletištu Villa Zelenjak – Ventek s dugom tradicijom. Ovdje je otvorena gostionica još davne 1936. godine, a o tome koliko je to izletište bilo omiljeno i koliko je ovdje lijepo, govori podatak o balovima koji su se održavali na livadi uz Sutlu. Danas je na ovom mjestu veliki, ali i dojmljivi pansion i restoran, koji se ponudom odlično uklapa u potrebe i želje modernih trendova u turizmu. Dok ugodno čavrljamo uz domaće kolače i pričamo o biciklističkom danu, društvo nam pravi Dora Greblički Kos i predstavlja gastro i inu ponudu obiteljske ville Zelenjak – Ventek. U pansionskoj ponudi je sedam dvokrevetnih soba, što je super za dulji boravak u carstvu prirode Zelenjaka. Česti gosti su biciklisti jer osim puno MTB staza, ovo je idealna cestovna ruta i spoj sa Slovenijom. Mnogi turisti osim na Cesargrad vole pješačiti do kapele Gospe Snježne u Risvici na vrhu brijega iznad Zelenjaka. Po narodnoj predaji 'tko prvi put čuje njena zvona, Majka Božja Snježna ispunit će mu tri želje'. Dora nam priča i o zagorskim jelima od tijesta, neizostavni mlincima i štruklima, na koje ćemo navratiti idući put. Jer ovo je mjesto na koje se turist uvijek želi vratiti. Naravno, s nekom novom bike idejom ili rutom.
Više o bike rutama, izletima i boravku u Zagorju na www.zagorjebike.com.hr, www.terme-tuhelj.hr, www.kzz.hr, i www.tzkzz.hr. Te o ponudi bicikala i Mazdi 6 na www.mazda.hr i www.keindl-sport.hr