blog pedaliranje

Zagorje nije bez vraga top destinacija kontinentalnog turizma. Za bicikliste je pravi mali raj

20.01.2019 u 12:13

Bionic
Reading

Bloger tportala isprobao je bike rute oko Marije Bistrice, provozao se i obroncima Ivanščice te biciklom obišao mnoga mjesta u Zagorju. Uostalom, Krapinsko-zagorska županija najbolja je turistička destinacija kontinentalnog turizma u protekloj godini. Među prvima u Hrvatskoj napravila je cikloturistički projekt Ride&bike te značajno povećala interes biciklista za pitomi zagorski kraj. U narednom razdoblju slijedi označavanje ruta te gradnja bike infrastrukture, odvojenih i posebnih bike prometnica

Gotovo svako veće mjesto u Zagorju ima pametnu klupu, bike self servis ili neko odmorište namijenjeno i prilagođeno biciklistima. Tako je u Mariji Bistrici, Konjščini, Budinščini, a i mnogi hoteli, pa i manji iznajmljivači te restorani, već imaju svoje bicikle.

Za svoje goste, ali i sve namjernike, kako bi mogli na dva kotača doživjeti Zagorje. Hotel Kaj u Mariji Bistrici također je zagrizao u cikloturizam jer sve više gostiju traži vožnje biciklom kao dio ponude. Uz već postojeće rute, napravljene su bike izleti prilagođeni za goste. Implementirana je tako ruta '4 kapelice' koja kruži oko ovog poznatog svetišta. Duljine 15 kilometara, uz povećanje nadmorske visine oko 240 metara, relativno je kratka, ali i dosta zahtjevna. Veći dio je asfalt, a ima i malo vožnje po makadamu. Prolazi se gotovo kroz cijelo područje Marije Bistrice i može se doživjeti zagorske brege i sve ljepote ovog područja.

  • +9
Vinski vrh Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Druga ruta, Lojzekova hiža, vodi prema Zlatar Bistrici, ali prolazi puteljcima kroz polja buča, voćnjake, pa i seoska dvorišta. Susret sa zagorskim puranom je zagarantiran. Ruta zatim okreće prema Poznanovcu i Selnici, uz novu dvotračnu cestu koja će povezivati Zabok i Mariju Bistricu. Zbog radova treba poštivati prometnu signalizaciju, a povremeno ruta ide gradilištem. Biciklisti vole ovaj bike izlet jer cijelo vrijeme idu po ravnom terenu. Iako je duga trideset kilometara, vrlo je lagana. Okrepa je moguća u popularnom rustikalnom restoranu Lojzekova hiža u Gusakovcu. Obavezno probajte štrukle od maka, višanja ili koprive. Pri povratku potrebno je prijeći brežuljak, no uspon nije dug i potom se spuštate u Mariju Bistricu.

Treća ruta vodi prema Vinskom vrhu kraj mjesta Hrašćina. Bike izlet je malo zahtjevniji, no meni je sunčani zimski dan bio idealan suvozač. Ruta je duga gotovo pedesetak kilometara, uz ukupan uspon od petsto metara. Teži uspon je odmah pri izlasku iz Marije Bistrice. Tu ćete se dobro zgrijati i zimi i ljeti. U ovo doba godine treba paziti da se ne prehladite pri vožnji nizbrdo. Ili se treba spuštati sporo ili dobro sakriti i zaštititi lice. Zimi je u dolini hladnije, a na brdu toplije.

  • +4
Marija Bistrica Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Kratko sam stao kod dvorca u Konjščini i kod bike odmorišta. Na izlasku iz naselja skrenite desno i preko pruge prema Husincu kako biste izbjegli državnu cestu prema Budinščini. Nakon toga ide prvo lagani uspon uz serpentinu do Hrašćine, gdje malo možete predahnuti. Do Vinskog vrha te poznate vinarije i restorana Bolfan malo se treba pomučiti. Ako treba - i pogurati bicikl. No zato slijedi pogled od 360 stupnjeva. Sve se vidi - od Zagorja na dlanu do Sljemena, Strahinjčice, Kalnika, Ivanščice i Alpa. Dan je bio nevjerojatan uz uživanje u pogledu na bezbroj valovitih brežuljaka prekrivenih vinogradima. Krenuo sam na minus 3 stupnja Celzija i po ledu. A koji sat kasnije bio sam u zavjetrini na terasi i sunčao se. Ne bih ranije povjerovao u to. Rekao bih da je moguće, ali ne danas.

To su najljepše čari pedaliranja. I na Vinskom vrhu, uz nadaleko poznata vina i delicije, možete unajmiti bicikle. Nakon zagorske medice i domaćeg zimskog sladoleda slijedio je povratak u Mariju Bistricu. Dani su još kratki pa će istraživanje po ovom netaknutom dijelu Zagorja ostati za drugi put.

U Bluesun hotelu Kaj od direktorice Martine Kovačić saznajem da za svoje goste imaju nekoliko trekking bicikala, ove sezone stići će i električni brdski bicikli, a organiziraju ture po već spomenutim rutama. Ove godine iznenadili su gosti iz Koreje i Kine, kojih je sve više. Kratko borave, ali vrlo zainteresirani za hiking i biking. Za bicikliste pripremaju i brojna gastro i energetska iznenađenja kako bi cikloturistička ponuda bila cjelovita. Tako im je za opuštanje na raspolaganju i wellness, a njihov restoran Academia pruža odličnu zagorsku kuhinju.