blog pedaliranje

Zagorje na dva kotača: Kako smo se proveli na vinskoj turi električnim biciklima

  • 09.07.2023 u 13:17

  • Bionic
    Reading

    Bike - wine ture po vinogradima, skrivenim vinskim gorama, nove su ponude i atrakcije turističkog područja nazvanog Biser Zagorja, a ono obuhvaća područje Velikog Trgovišća, Tuhelja i Klanjca. Čudesan krajolik, zelene doline i čarobni brežuljci pogodni su za bezbrižne bike vožnje s puno sadržaja i doživljaja. Vozeći se uz kleti, kroz kraj prepun povijesti, te usput degustirajući vina i obilazeći atrakcije poput nove drvene instalacije i fascinantnog vidikovca Oči Zagorja, turist na dva kotača zaista ima što vidjeti: spomenik i djelo Antuna Mihanovića, monumentalni franjevački samostan, sarkofage obitelji Erdődy, čija vizualna prezentacija ostavlja bez daha, Galeriju Antuna Augustinčića, poznate Terme Tuhelj, rodnu kuću Franje Tuđmana u Trgovišću...

    Na originalan i inovativan način osmišljeno je bike putovanje po Zagorju. I to električnim biciklima, kako bi turisti lakše savladavali rutu uz bezbroj strmih brežuljaka te mogli uživati u vožnji i izletu, obići lokalitete i razgledati ljepote Zagorja. Grupe od desetak biciklista idealne su za ovakvu vrstu ponude, iako ih poznati bike vodič Ivica Premrl iz agencije Sttube organizira za više ili manje biciklista, pa i za samo njih dvoje. Cilj je bio stvoriti rutu od 20 kilometara, koja će trajati oko tri, četiri sata, a za to vrijeme cikloturisti mogu upoznati Zagorje na drugačiji način, kroz priču i vožnju, te vidjeti ono najbolje što nudi ovaj dio bisernog Zagorja - kušati vrhunska i autohtona vina, saznati neku povijesnu zanimljivost, upoznati kako se ovdje nekada živjelo, ali i kako izgleda svakidašnjica u Klanjcu, Tuhelju, Trgovišću...

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Sve je spremno za polazak promotivne rute E-bike & wine Klanjec ispred Termi Tuhelj, odakle se krenulo u otkrivanje Zagorja. Danas su priča i doživljaj najvažnije što svaki gost želi, a iskusni Premrl to vrlo dobro zna i koristi, pa na svakom zavoju ili vrhu ima spremnu neku dogodovštinu iz feudalnog doba ili dosjetku koja će putniku namjerniku pružiti informaciju o cesti po kojoj vozi, crkvi na bregu, imanju uz koje se prolazi te gastronomskoj i turističkoj ponudi. U rutu je uključeno i oko pet kilometara makadamske vožnje kako bi imala i zahtjevniju dionicu koju svaki sudionik mora proći. Iza svega stoji i potpora lokalne turističke zajednice, a koja je uključila u ovaj projekt sve ponuditelje usluga na ruti i resurse kojih u Zagorju ima napretek, od muzeja do kurija.

    Nakon nekoliko laganih kilometara dolazi kraći, ali ozbiljan uspon, a slijedi vrhunski pogled na sve oko sebe. Svakom je odmah jasno zašto je Zagorje tako posebno. Te boje, šume, vinogradi, vizure i hrpa dojmova čine biciklistički izlet zanimljivim, ali i opuštenim, kako bi svi mogli uživati. Super je to što de facto bajkom uđete u svako dvorište, stanete gdje hoćete, odmorite se tamo gdje je najljepše. Spomenik parkovne arhitekture u Klanjcu zaustavit će vas u tišini, miru i hladu stoljetnih stabala, a zapravo su na tom starom groblju sahranjeni poznati Klanjčani, poput Mihanovića, tvorca himne 'Lijepa naša'. Ovdje se vrlo često u malom amfiteatru održavaju prigodne manifestacije.

    Mladi vinar Filip Petrišić već nas čeka ispred svog podruma i vinograda, a vidici prema Sloveniji i Cesarskoj gori nakon kiše su božanstveni. A ne bude li još tuče, ova vinska godina bit će odlična. Filip nam iskazuje dobrodošlicu uz čašu svog Sokola, vina na koje su svi ovdje ponosni. Stara sorta je oživljena i sada imamo brend jer raste i dozrijeva samo u Klanjcu. Uz domaći sir i špek, kušamo i graševinu, koje Petrišić ima najviše, te ostala vrhunska vina u malom podrumu koji nas hladi i osvježava u ove prve vruće dane ljeta.

    • +2
    Bike Wine Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Hit atrakcija Oči Zagorja nametnula se sama na bike ruti, a za sada je postavljena povrh Klanjca i Pristave u Općini Tuhelj. A saznajemo da će ih biti još na ovom području. Ovo veliko drveno oko, koje svi žele obići, gleda na najbolje od Zagorja. Vide se Ivanščica, Strahinjčica, Desinić, Pregrada, Cesarska gora te pola Slovenije. Tu je i velika drvena klupa, kao i foto point, koji namjernici sigurno neće propustiti za odličnu pejzažnu fotografiju i uspomenu. U Klanjcu smo razgledali središnji trg i staru gradsku jezgru, a ona obiluje znamenitostima. Tu su i Galerija Antuna Augustinčića, franjevački samostan i niz vrijednih građevina. Nešto niže je Vinarija Sever, u kojoj smo također imali degustaciju u podrumu ukopanom u zemlji. Naš domaćin Zvonko Sever ističe: 'Stare autohtone sorte naša su budućnost u proizvodnji vina. Na imanju Ljudevita Gaja, naprimjer, pronađena je sorta belina, stara 300 godina. Takva vina, kao i sortu sokol, treba brendirati i zaštititi i to su onda naši, hrvatski proizvodi. Novi gosti i turisti sada su željni novih vina, starih i autohtonih sorti, kao i jela iz regija koje obilaze', zaključuje Sever.

    • +2
    Klanjec i Tuhelj Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Dok uživamo u okusu i mirisu finih vina, lagano pedaliramo prema dolini Sutle i spomeniku hrvatskoj himni. Ispunjenost i zadovoljstvo cikloturista najbolja su reklama kraju kroz koji se vozi, ali i proizvodu i ponuđenom programu. Opet penjanje, ne jako zahtjevno, taman da se ugriješ nakon hladnog vinskog podruma i trpkog vina čije okuse još detektiraš i povezuješ s onim što vidiš i osjetiš na ruti. Malo smo se zadržali, a kako i ne bismo, jer vinskih priča je puno, a vremena uvijek nedostaje.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.