PEDALIRANJE

Vodice su idealne za aktivni ljetni odmor na biciklu, a jedna stvar je nezamislivo dobra

  • 13.08.2023 u 15:07

  • Bionic
    Reading

    Šarmantne Vodice bile su izbor našeg blogera za ljetni aktivni odmor. Osim petnaestak biciklističkih staza, za izlet na dva kotača nametnuli su se obližnji Tribunj, Srima, otok Prvić, ali i čitavo vodičko zaleđe koje je impresivno sa svojim suhozidima, cesticama i obiljem kulturnog dobra od rimske cisterne, brojnih kapela, do mnogih nalazišta još iz pretpovijesnog doba

    Da na početku bloga s mora odradimo ono 'najvažnije', u Vodicama je kugla sladoleda 1,50 eura, kava s mlijekom iliti veliki macchiato je 1,80 eura, a famozne ležaljke 5 eura i još dobijete free wi-fi. Pogled na plac, rajčica je od 2 - 3 eura, krumpir jedan euro, a uostalom u trgovačkim centrima sve je još jeftinije.

    Sada možemo mirno započeti ljetovanje na biciklu, kajaku, ručniku ili ležaljki. Uz more je bila prva vožnja ranojutarnja vožnja dok su još šetnice prazne, vodička riva prohodna, a nova šetnica i bike staza od Vodica do Tribunja postala je već uobičajeno mjesto za početak dana. Hodanje, trčanje ili bike tura u pet ujutro je nešto nezamislivo dobro. Već iza šest može se pronaći kafić koji je proradio ili je netko od osoblja tu pa će vam složiti taj hrvatski napitak - njeno veličanstvo kavu. Zbog koje umalo ne izgubismo sezonu, uz suncobran i kornet. Uz temperaturu zraka oko tridesetak Celzijevaca i mora koji stupanj manje, može se uživati u svemu pomalo.

    Bike ruta 'Labirinti Srime' je relativno kratka, no uobičajeno je produžim do Jadrije, gdje se usput može navratiti u vinariju obitelji Baraka u Prižbi, zavisno o dobu dana. (Bolje popodne i uz najavu, pogotovo u sezoni.) Ovdje su suhozidi visoki i preko metra, može se desiti da naprave i malo hladovine. Svakako se počastite kojom smokvom, ima ih obilje i prefine su, a malo šećera a i energije neće škoditi jer povremeno se pojavi ona uzbrdica koja je naoko nevidljiva. Teže je pogotovo po makadamu, pa zavara. No, to je koji kilometar tako, slijedi spust po asfaltu do Jadrije koja još uvijek izgleda kao da si stigao na Kubu. Posebno zbog starog kupališta i betonske svlačionice koje su kao neki mastodont koji je pao s neba. Okrepe ovdje ima napretek i restorana i kafea, ali mjesta na plaži, uostalom ovo je i omiljeno izletište i ljetna destinacija brojnih Šibenčana. Natrag u Vodice se može vratiti kroz šumu, relativno blizu obale, put je malo grub, no za mtb vozače i bicikle to je sladak zadatak.

    U Vodicama je navečer vrlo živahno i zabavno. Šetnica krcata, ali ne prejako, taman za gušt i pokazati prvu ljetnu boju i naravno - vidjeti ponešto i biti viđen. Na rivi su zabavljači, a program s papigama je fora, posebno najmlađima. Papigu možda i sretnete u ranojutarnjoj aktivnosti, odmara se obično na nekom biciklu ili zidu pred konobom. Početkom kolovoza tu je i tradicionalna vodička fešta, koja okupi mnogo ljudi, a vatromet koji je bio savršen bio je mamac samo takav. Ono što se mnogima sviđa su male uličice s galerijama, konobama, a sve je zapravo na otvorenom uz stare vodičke zidine. Od ove godine večernji program obično se održava u novouređenom parku u središtu Vodica. Klape, večeri Olivera i Arsena, koncerti naših muzičara i umjetnika prava su poslastica za sjesti i poslušati.

    • +2
    Vodice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Već dugo namjeravamo posjetiti seosko gospodarstvo Roca i ovaj puta smo stigli i nismo požalili. Poznati vodički ugostitelj Ante Roca otvorio je na svom imanju pravi kameni raj, domaće životinje možete vidjeti kako obitavaju, kušati famozan pršut koji se ovdje radi, kao i sve ostalo od mesnih specijaliteta. Špek, salame, sir i maslinovo ulje, mesne okruglice koje su zapravo pašteta. Čuvajte se da vas ne ponese atmosfera dalmatinskog štiha jer do glavne spize nećete ni stići. No, zato ćete naći svoj mir i mjesto gdje ćete doći ponovno. Malo predahnuti od mora i kupanja, sunca i vrućine. S biciklom ili bez njega ovo je famozan izlet. Kada smo već u Stankovcima, povratak u Vodice iskoristit ćemo da zavirimo na dio bike rute 'Tajne Prokljana' koja sama po nazivu govori o skrivenim dijelovima vodičkog i šibenskog zaleđa rijeke krke i Prokljanskog jezera.

    Bike staza 'Prvić - Faustov otok', duga je devet kilometara, ali zato je odlična ideja za malo promijeniti stil bike putovanja, pa i odmora. Neobično je već da morate stići na vrijeme na svoj bord ili brodicu koja će vas prevesti i naravno bajk do Šepurina prvog otočnog mjesta. Još je samo jedno naselje na otoku Prvić Luka. Stanovnika tu nema ni stotinjak, no ipak ćete ih prepoznati, njih i njihove kuće, ali osjetiti način življenja na otoku.

    Među modernim nomadima, nautičarima, cikloturistima, kupačima.. rado će s vama popričati netko od mještana, pokazati svoje bilje i ponuditi finom delicijom od istih. Sada u sezoni ima puno kafića, pa i restorana, no zimi radi samo jedan. Faust Vrančić, hrvatski vizionar i izumitelj padobrana je simbol otoka i svakako obiđite njegove izume i Memorijalni centar odakle se pruža pogled na uvalu. Na bike ruti po hrptu otoka uz 'sing trail' vožnju naići ćete na bunkere zaostale iz 2. svjetskog rata, ta objekte bivše JNA. Također u jednom od vrtova možete razgledati izložbu morskih mina koje su doplutale do otoka iz prethodnih ratova.

    • +2
    Vodičko zaleđe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Vodičko ljeto na biciklu se nastavlja, ima još dosta planova, navratiti u neki od vinograda gdje se već rumene prve bobice grožđa. Možda će ruta 'Rakitnica' ili 'Put Brnistre' biti idealno za odmak od mora do prvih vinograda, ali i maslinika. Tu relativno blizu Vodica je i Vransko jezero, koje je bike izazov i pol. Ruta 'Put Vrane' duga je 54 kilometra, a visinska je 691 metar. Svakako je to teža bike ruta, s mnogim zahtjevnim dionicama, ali vožnja uz jezero i odlučite se još do vrha Kamenjak vidjeti ćete dva mora, jedno zeleno jedno plavo, uz koje se i stalno vozite. Blizina Nacionalno parka Krka mami također, pa oni spremniji mogu doći bez problema do Skradina. Ostali mogu u Skradinu unajmiti bicikl, pa otići do buka. Put je fenomenalan i za vožnju i fotografiranje. Super doživljaj može se nadopuniti odlaskom do sela Laškovica gdje je info centar Nacionalnog parka Krka. Tu je blizu vidikovac Rogovo s kojeg puca pogled na kanjon Krke i Visovac, a obiđite i obližnji Roški Slap.

    Vodice su odlična pozicija za obilazak i zaleđa, ali i otoka. Svi željni rekreacije i mora, ovdje će doći na svoje. Slijede ponovno vrući dani, iako se ovdje malo osjetila promjena vremena početkom kolovoza. Kako nije bilo ni bure, more je i dalje ostalo toplo. Za bike ture uvijek se može pronaći dobra tajming, iako su ranojutarnje vožnje najbolje. No, ako se krene na poludnevni ili cjelodnevni đir, prilika za osvježenje i hladovinu ima napretek. Cikloturisti najviše cijene doživljaj i tradiciju, te poneku skrivenu tajnu gastro ili povijesnu svejedno. Vole se identificirati s okolinom, pa i ljudima koji tu žive. Saznati ponešto o životu ovdje ili naučiti na primjer kako se radi maslinovo ulje ili domaći sir. Kroz tu bike priču bolje upoznaju kraj i bude svoje emocije, što je budućnost turizma uopće.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.