BLOG PEDALIRANJE

Skradinski buk idealan je bike&hike izlet za rekreativce u ovo doba godine

28.10.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Bloger tportala pedalirao je do Skradinskog buka na Krki, a guštao je u lijepim danima koji su obilježili protekli tjedan na moru i u zaleđu Dalmacije

Putovanje autom od Zagreba bilo je više nego ugodno. Samo dva i pol sata vožnje s odmorom. Zaista se izvan sezone brzo može doći do ovog skrivenog i čarobnog dijela Hrvatske nadomak Šibenika. Ovaj neprocjenjivi poklon krške prirode koji imamo uvijek je dobar mamac za turiste. Strani gosti ne mogu se nauživati Krke i njenih sedrenih čari. Skradin dosta često zavidno promatramo s impozantnog mosta preko Krke vozeći se Dalmatinom. Sada je on moje odredište, pa se lagano spuštamo samo tri kilometra od autoceste prema centru. Odmah primjećujem da još ima dosta posjetitelja.

Većina turističkih objekata još radi, a parkiranje auta nude nam na svakom koraku. Ovoga puta bicikle sam vozio u zadnjem dijelu auta i sa spuštenim sjedalima, da vidim kako će mi se svidjeti. Skidanje prvog kotača uglavnom je uvijek potrebno. Nijedan auto baš nije tako dug. No i kotači i sjedala danas se jednostavno, lagano i brzo skidaju i spuštaju. Tako da smo brzo bili spremni za laganu vožnju uzvodno Krkom od Skradina do najpoznatijeg slapa Skradinskog buka kako bismo što bolje iskoristili već prvi dan dolaska. Odmah se ide na vožnju. Kava će danas pričekati. Dani su već kraći, pa za ono pravo nema puno vremena.

  • +4
Krka i Skradinski buk Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Nakon vjetra koji je ujutro puhao otvorio se nestvarni dan, što je trebalo odmah iskoristiti. Radi se o laganoj pješačkoj i bike stazi koja ide po lijepom makadamskom putu tik uz Krku. Cesta se malo uspinje, pa opet spušta, pa se doima težom nego što jest. Do Skradinskog buka i natrag nakupi se tristo metara uspona i devet kilometara bicikliranja.

No s obzirom da se ne može izbjeći i pješački obilazak ljepota Krke koje se raspršuju iznad slapa, toliko kilometara se još i propješači. To je idealan bike&hike izlet za rekreativce u ovo doba godine. Na ulazu u Skradinski buk kod info kuće nacionalnog parka postavljene su popularne klamerice, gdje se sigurno mogu ostaviti bicikli. Slikanju nema kraja.

Vozite li se još bajkom natrag u Skradin, proći će i pola dana. Taman vrijeme za dobar gastro užitak. U skradinskom restoranu Visovac može se dobro i jeftino ručati.

Krka i njen manje poznati dio s puno jezera i vodenih nakupina pruža neslućene mogućnosti za razvoj cikloturizma. Tu je i najdulji Roški slap, ali i mnogi drugi slapovi i kanjoni, ostaci tvrđava, novo izgrađeni vidikovci i centri za posjetitelje. To će sve pružiti neke nove bike poslastice, pa i posjet mjestima koja nisu bila dostupna te obilazak strogo zaštićenih dijelova parka. Time žele potaknuti sve goste, ponajprije bicikliste, da posjećuju cijeli tok Krke i druga atraktivna mjesta. Dakle bike istraživanje Krke slijedi, a i reportaže o velikom projektu 'Krka bike'. O novim rutama i stazama te kako Krku otkriti aktivno ćemo čitati u nekom od narednih izdanja.

  • +4
Vodice i Olympia Sky Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Najbliža mjesta na moru su Vodice i Šibenik. Od znamenitosti Šibenika, pa i Vodica, puno toga se zna i sigurno da putniku namjerniku neće biti dosadno. Za one željne malo hedonizma i uživanja na morskom zraku Vodice će u posezoni biti vrlo dobar izbor. Tu je doslovno niknulo velebno i moderno hotelsko zdanje. Već ćete izdaleka primijetiti kupolu hotela Olympia Sky koja više sliči svemirskom brodu nego onom pravom. A izgled hotela izvana nije samo varka, nego ćete, baš kao i ja, vjerojatno biti očarani terasama i pogledom, posebno noćnim. Iz restorana i panoramskog bazena Sky, koji se nalaze na vrhu hotela, bliži su nebu nego moru. Tako se bar čini. A pogled, posebno noću, više je nego atraktivan.

Još je preostalo malo vremena u sumrak, pa bi bilo šteta toplu morsku večer ne iskoristiti za vožnju do obližnje Srime, kroz Vodice sve do Tribunja. Vožnja od nekih sedam kilometara po šetnicama i uz plaže pružit će baš dobar uvod za zasluženu večeru u restoranu Sky na krovu našeg hotela. Preporučujemo poširani file brancina u umaku od račića i šafrana te rižoto od plodova mora Sv. Jakov, koji su bili vrhunski užitak. Čokoladni mousse i ravnokotarsko vino bili su sljubljeni na način na kojem bi nam pozavidio i neki gastro chef.