BLOG PEDALIRANJE

Savršen ljetni bike tour na srednjem Jadranu? Biograd na Moru pravi je izbor za 'novo normalno'

  • 28.06.2020 u 16:02

  • Bionic
    Reading

    Bike bloger tportala posjetio je bike friendly Crvena luka Hotel & Resort kraj Biograda na Moru. Bio je na otvorenju Fun parka, skoknuo i na vrh Kamenjak, s kojeg se pruža impozantan pogled na Vransko jezero i arhipelag oko Murtera i Kornatskog otočja, te pedalirao oko Biograda i Pakoštana uživajući bar malo u corona free bike valovima. Evo dojmova

    Crvena luka kao da se sakrila između Biograda na Moru i Pakoštana. Tišina koja ovdje vlada najveća je vrijednost resorta. Ovaj put su ga napunili domaći gosti te Slovenci, Austrijanci i Talijani. Među njima su bili i poznati jutjuberi i tiktokeri, koji su bili na otvorenju Fun parka, a među njima i naš najpoznatiji svjetski putnik Kristijan Iličić. Ni ja nisam propustio krenuti u istraživanja.

    Od Crvene luke, koja i super polazište za mnoge bike izlete, otoci Pašman i Murter mame, ali i susjedna obalna mjesta. Biograd i Pakoštane su na pet kilometara, što je savršen ljetni bike tour. Iz Crvene luke, koja je negdje na pola puta, ide se po finim makadamima odvojenim od ostalog prometa i do Pakoštana i do Biograda. Ima malo i off road doživljaja, što može savladati i obitelj s manjom djecom, tako da umjesto autom mogu do susjednih naselja otići biciklom. Barem neće imati problem s parkiranjem i ulaskom u turistička mjesta.

    Srednji Jadran je među regijama koje su privlačnije autoturistima, kojih je sada najviše, ali i cikloturistima. Svaki drugi auto ili kamper ima bicikle. Turisti se điraju uz Vransko jezero i obilaze sela. Od Crvene luke do Pakoštana ima pet kilometara, zatim se odlazi do Vranskog jezera te dijelom po prometnici ide za Vranu. Tu je zanimljiv srednjovjekovni ljetnikovac Maškovića han, star nekoliko stoljeća. Dijelom je obnovljen u hotel i restoran, a ostali dio može se razgledati kao muzej. Može vam biti mjesto za odmor ili dobar ručak, a do njega ima oko dvanaest kilometara te do vrha Kamenjak, najatraktivnije točke, još toliko. Cijelim putem je asfaltna podloga, a od Vrane do Radošinaca ide se po lokalnoj cesti s blagim usponom. Malo težim oko tri kilometra, do samog vrha Kamenjak, kroz područje na kojem možete sresti samo bicikliste ili posjetitelje Parka prirode Vransko jezero.

    • +3
    Pedaliranje: Vransko jezero Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Na vidikovcu Kamenjak, koji je 283 metra nad morem, tradicijska je konoba te info centar. Posjetitelji mogu uživati u nevjerojatnom pogledu na zeleno jezero i plavo more te otoke. Natrag se može spustiti po makadamu do samog jezera i vratiti u selo Vrana ta potom na polazište. Popularan je i izlet biciklom oko Vranskog jezera, preporučljiv za spremnije bicikliste. Dug je više od četrdeset kilometara, uz vožnju po zahtjevnijoj podlozi uz jezero i kroz Vransko polje te brdovit dio koji ide kroz šumu i makiju.

    • +4
    Pedaliranje: Crvena luka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Crvena luka hotel&resort sastoji se od vila i apartmana modernog dizajna, smještenih u šumi uz samo more, te hotelskog i restoranskog dijela. Gostima su na raspolaganju i bazen i beach bar na samoj pješčanoj plaži. S obzirom na koronu, odgovorno ponašanje i briga o gostima na prvom su mjestu. Od recepcije do konobara ili spremačica, svi nose maske i rukavice, i to stalno. Treba se naviknuti na nova pravila. U restoranu više ne birate sami hranu, već vam konobar stavi na tanjur ono što želite, ne približavate se biffeu, a desert uzimate zapakiran u prozirnoj ambalaži. Gosti prihvaćaju i pozdravljaju takav tretman. Konobari s maskom donose piće doslovno do mora i vaše ležaljke na distanci.

    U hotel&resortu Crvena luka cikloturizam su prepoznali kao jedan od segmenata koji čini dodanu vrijednost. Bike ponudu unaprijedit će uslugom rentanja bicikala te izgradnjom usluge bike self sevice. Samo naselje već je pogodno za cikloturiste jer biciklom dolazite do smještajne jedinice, gdje ga možete staviti na terasu ili u apartman.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.