BLOG: PEDALIRANJE/Ekskluzivno

Putevima Winnetoua: U snijegom okovani Roswell stigao kauboj, ali na biciklu

10.01.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon 67 dana snimanja na 20-ak lokacija u Hrvatskoj, još u listopadu uspješno je završeno snimanje filmske trilogije o legendarnom indijanskom poglavici iz plemena Apača, Winnetou, ali daleko od očiju javnosti ostalo je skriveno da je Winnetou nedaleko od Fužina ostavio i savršen dar: komadić Divljeg Zapada, gradić imenom Roswell, a nakon što film krene u kina, lokalna turistička zajednica moći će ga otvoriti i turistima. Vaš bloger je imao čast i dužnost: opremljen fat biciklom provjerio je kako se 'grad' Roswell drži pod goranskim nanosima snijega!

Kaubojski grad pod snijegom. I to je moguće, ali u Hrvatskoj, u Gorskom kotaru. Jedina kulisa poznate trilogije o Winnetouu koja će ostati nakon snimanja novog filmskog serijala o kultnom junaku knjiga i filmova snimanih još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nova trilogija snimana je i u Gorskom kotaru, nedaleko od Fužina. Formalno je lokacija tajna do emitiranja filma i serije čija će premijera biti u ovo doba iduće godine. Tako će grad Roswell ostati istovjetan onom koji ćemo gledati na filmskom platnu i malim ekranima. Čelnici Fužina ni pod koju cijenu nisu htjeli propustiti priliku da se sačuva kaubojsko naselje kako bi ga nakon emitiranja stavili u turističku funkciju. Iako je sve obavijeno velom tajne - kako film, tako i budući planovi o naselju Roswell - saznajemo da narednih godinu dana mora sve ostati kako jest – netaknuto. I naravno, što dalje od javnosti. Snijeg kojeg je napadalo više od pola metra, još više je sakrio Roswell među goranskim vrletima.

Zato je moja nova bike avantura baš sada bila poseban izazov jer još nitko nije došao do naselja pod snijegom. Tako sam bio i glasnik vijesti kako je naselje koje nije građeno za zimske uvjete i goranske zime, podnijelo snježni nalet. I kako uopće izgleda kaubojski grad pod snijegom. Previše izazova odjednom da bi se propustila prilika. Da ne bi što pošlo po zlu, krenuo sam fat biciklom koji je predviđen za vožnju po snijegu. I kako bi sve bilo još ekskluzivnije, prvi sam u Winnetouovo naselje stigao pod snijegom i još biciklom. Doduše, sa zimskim gumama. Imao sam sreću pa sam ulovio sunčani dan između dvije ciklone koje su ovih dana zahvatile Gorski kotar. Moj fat bicikl vrlo hrabro je krenuo u indijansku misiju. Da obodrim sam sebe i odvratim misli od neizvjesnog kaubojskog pedaliranja, razmišljao sam o tome kako ni konjima nije bilo lako jer su ih na jednoj od drugih lokacija prilikom snimanja zadnjih kadrova spašavali od naleta zime. Snimanje još uvijek nije formalno završeno. Slijedi onaj drugi dio, nimalo lakši, rad na montaži i dosnimavanju scena u filmskim studijima u Njemačkoj. Iako se snimalo na mnogim lokacijama u Hrvatskoj, od Platka do rijeke Zrmanje i Krke, brojna ekipa najviše je vremena provela baš ovdje u Fužinama. Uostalom, i pored Novog Vinodolskog bilo je indijansko naselje. Neke snimljene scene iz filma imali su prilike vidjeti u Fužinama, a osobe s kojima smo razgovarali rekle su nam da je scena kupanja golih Indijanki na slapovima Krke jedna od najefektnijih ili bar svakako najseksepilnijih. No ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Roswellu, gdje je napravljen most i dio željezničke pruge. Odlična kulisa za snimanje bilo je porušeno i ogoljelo drveće te pravi krateri koji su nastali za velikog nevremena koje je prije dvije godine pogodilo Gorski kotar. Tako da su Gorani vješto iskoristili i nepogodu kako bi privukli filmaše i još ih uvjerili da im ostave grad. No nove muke već muče sve ovdje u Fužinama jer zagrizli su u dobar turistički biznis u koji sada treba uložiti i učiniti ga već 2016. godine dostupnim turistima. Naravno, tek nakon premijere filma. Da potencijala ima, dokazuje podatak da je već u Fužine stigla jedna njemačka obitelj koja je htjela posjetiti Winnetou naselje, iako to formalno nije moguće. Ono što se za sada zna jest da će u ojačavanje objekata i cijelog naselja trebati uložiti još oko milijun kuna, a potom slijede i drugi troškovi funkcioniranja hladnog pogona Roswella. S Hrvatskim šumama općina Fužine je pred dogovorom o višegodišnjoj koncesiji za upravljanje Roswellom. Cijena ulaza još nije formirana, ali za sada se zna da će se najvjerojatnije posjetitelji prevoziti turističkim vlakom goranskim cesticama do doline kaubojskog grada. A iako takav tip naselja još nije viđen na ovim prostorima, kao i oblik takve turističke ponude, svima je jasno da posjetitelje moraju dočekati kauboj, Indijanac, a možda i drugi likovi iz filma o Winnetouu.

O posjetu Fužinama više na www.tz-fuzine.hr, www.bitoraj.hr i o bicikliranju na www.keindl-sport.hr