BLOG: PEDALIRANJE

Pametne klupe i digitalizirane staze za cikloturiste u Zagorju

01.05.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Za odmak od stresne svakodnevice naš bloger otputio se u pogranično područje zapadnog dijela Krapinsko–zagorske, Zagrebačke županije i Slovenije. Usput je sudjelovao u završnoj svečanosti i promociji Ride Bike projekta u Zelenjaku pokraj Kumrovca, koji ima cilj povećati broj posjetitelja na biciklu i općenito svih koji žele aktivan odmor. Ovaj kraj ima bogatu povijest i gastronomsku baštinu koja može pojačati prepoznatljivost i konkurentnost destinacije. Biciklisti su, evo, već stigli, pametnim rutama i digitaliziranim stazama

Biciklizam u Krapinsko-zagorskoj županiji uzima novi zamah. I čini se da Istri, doajenu cikloturizma u Hrvatskoj, konačno netko 'puše za vrat'. Nakon svega što sam vidio u Zagorju, usudio bih se to i napisati: da, zagorski bregi, dolina Sutle, termalni i ruralni turizam novi su mamac za sve brojnije turiste na dva kotača. Projekt Ride Bike samo je okidač za ono što je već napravljeno ili će se u daljim planovima raditi u jednoj od naših najljepših županija. Nove označene i digitalizirane staze vidljive su i na pametnim telefonima, a paralelno s tim bike projektom, osmišljene su i konjičke staze. Cijeli Ride Bike projekt, koji je obuhvatio i susjednu Sloveniju i dio Zagrebačke županije, prepoznala je i EU koja je sve sufinancirala s oko četiristo tisuća eura.

Da je Hrvatska zemlja s ogromnim potencijalom u kontinentalnom turizmu, ne treba posebno naglašavati. No da na biciklu to upoznavanje, pa čak i svoje zemlje, može postati strast, moglo se vidjeti i na završnoj prezentaciji već spomenutog projekta. Hladno i oblačno jutro nije bilo obećavajuće, ali su prve zrake sunce nad Sutlom i Cesarskom gorom i zelena boja Zagorja napravile pravi biciklistički štih. Pa su biciklirali svi, čak i oni koji to nisu planirali ili imali snage za relativno kratku vožnju od deset kilometara. Na biciklu je sve uvijek nepredvidivo, ali je zato uvijek lijepo i, naravno, korisno, prije svega za zdravlje. A lagana vožnja pruža bolje vidike, mogućnost češćeg zaustavljanja i boljeg doživljaja i dodira s prirodom.
Bike Ride je samo novi početak. A već sada je za bicikliste puno napravljeno. Puno je pažnje posvećeno edukaciji, od bike vodiča do lokalne zajednice i pružatelja ostalih turističkih usluga. Osvanula su nova bike odmorišta, što će se biciklistima sigurno dopasti te će prepoznati ovaj kraj kao bike friendly destinaciju. Bilo je lijepo vidjeti na biciklu i na čelu kolone, zagorskog župana Željka Kolara, Alena Gereka, pomoćnika ministra prometa, i bike vodiča Brunu Martinovića koji su nas poveli na pokaznu vožnju. Na prethodno održanoj svečanosti u objektu villa Ventek - Zelenjak, župan Kolar je istaknuo: 'Ovim projektom nadograđena je turistička ponuda i povećana konkurentnost i prepoznatljivost prekograničnog područja uz Sutlu kao jedinstvene destinacije s bogatom ponudom turističkih sadržaja temeljenih na doživljajima prirode i gastronomije te kulturne baštine i aktivnom odmoru.'
A baš u taj dio, spoj cikloturizma prirode i već postojeće ponude, odmah smo se i uvjerili prilikom posjeta kumrovečkom seoskom gospodarstvu Broz gdje smo kušali domaće proizvode i u čarobnom ambijentu uživali okruženi vinogradima. Prije toga smo trebali savladati popriličan uspon, tako da je okrepa bila zaslužena. U sklopu projekta razmišljalo se i o ponudi najma bicikala na destinaciji, tako da je privremeno postavljena stanica sustava javnih bicikala poslužila za viziju budućeg modela trženja biciklističkih usluga na ovom području, a osmislila ga je Nextbike grupa. Za primjer, jedna doduše alpska destinacija u Italiji sa sličnim krajobrazom i trekking stazom, dnevno samo na najmu ima u ponudi dvadeset tisuća bicikala. Lijep biznis, i to ne samo za rent a bike, već i za kompletnu turističku regiju.

No korak po korak, stiže se do cilja. To dobro znaju biciklisti, koji aktivno žive i odmaraju i koji su spojili hobi i zdravlje s adrenalinskim doživljajem. A takvih u Zagorju ima napretek. Posebno to područje uz Sloveniju otvara niz mogućnosti i korištenja upravo osmišljenih biciklističkih ruta. Radi se o dvadesetak staza duljine sedamsto kilometara, koje su umrežene s okolnim prekograničnim područjem. Uređena su odmorišta za bicikliste u Kumrovcu, Gornjoj Stubici, Mariji Bistrici, Desiniću i Kraljevcu na Sutli. U Kumrovcu smo obišli Pametnu klupu za bicikliste koja ima vlastito napajanje i USB priključak te mogućnost bežičnog punjenja pametnih telefona i sličnih uređaja. Naravno, na klupi ima dovoljno mjesta za odmor i uživanje. 
Cijelo vrijeme s nama su bili brojni biciklisti i gosti te partneri iz Zagrebačke županije i Slovenije. Oni koji ipak ovog puta nisu bili na biciklu, provozali su se u kočijama jer promovirao se i konjički turizam. Nakon druženja sa sudionicima promocije odlučio sam isprobati i kušati barem dio ponude ovog kraja. Nastavio sam vožnju prema zagorskim selima i primijetio da se puno ulaže u cestovnu infrastrukturu. Tako se uređuje prometnica uz granicu sa Slovenijom prema dvorcu Miljana, koja ujedno i poboljšava bike vožnju. Brojni prizori i vidici podsjećaju me na velike turističke mogućnosti u tradiciji i običajima. Naravno, za to treba ustrajno raditi i na ponudi za aktivni odmor koje nema dovoljno, za razliku. na primjer. od wellnessa ili toplica. Kratko sam navratio i do Podčetrteka, idličnog mjesta poznatog i po termama Olimia. Vidio sam da tu dosta ulažu u gradnju bike staza uz ceste, pogotovo kada se prolazi kroz veća mjesta. Slovenija nam može puno pomoći u cikloturizmu, ali i sami Slovenci kao poznati promicatelji sporta i aktivnog života.

Treba reći da je glavni cilj Ride Bikea bilo povećanje konkurentnosti i prepoznatljivosti Krapinsko-zagorske i dijela Zagrebačke županije te slovenske Savinjske i Spodnjeposavske regije, kako je istaknula Tanja Ivek iz Zagorske razvojne agencije koja je nositelj projekta. Njime se želi obogatiti postojeća turistička ponuda, pridonijeti trajnom i održivom razvoju te povećati broj registriranih ponuđača biciklističke i konjičke turističke ponude na prekograničnom području. Karolina Barilar, direktorica Zagorske razvojne agencije, zahvalila je na velikoj pomoći partnera iz Slovenije i Zagrebačke županije. Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi odradila je također velik dio posla, pohvalio nam se Stjepan Esih. Pa su tako postavljena bike odmorišta u Dubravici, Mariji Gorici, Harmici i Brdovcu. Pametne klupe također dolaze na neka mjesta na tom području. Budući da je projekt uključivao označavanje konjičkih staza, u Brdovcu i susjednim općinama napravljeno je nekoliko odmorišta za konje. U funkciji je interaktivna web aplikacija za bike i konjičke staze.
Više o cikloturizmu i ponudi na www.zagorjebike.com.hr, www.zara.hr, www.zelenjak.com, www.kzz.hr, www.turistickazajednica-dib.hr i www.keindl-sport.hr