BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger vozikao se Međimurjem: Ovdje je lijepo i živo kao na moru

24.06.2018 u 10:48

Bionic
Reading

Navratio sam u Međimurje, koje već dobro poznajem, da ipak još jednom provjerim gdje je tajna uspjeha relativno male županije. U svemu, pa evo i u cikloturizmu. Odgovor je vrlo jednostavan: Ovdje je lijepo i živo kao na moru. Nije dosadno i stalno se nešto događa

Turistički djelatnici njemačke pokrajine Bavarske uvrstili su u svoju ponudu i bicikliranje po Međimurju. Da će organizirani cikloturizam krenuti i u kontinentalnoj Hrvatskoj, bilo je samo pitanje trenutka. Naravno, najviše su u prednosti Istra i Međimurje, koji su prvi počeli s razvojem cikloturističkih staza, ali i bike infrastrukture.

Navratio sam u Međimurje, koje već dobro poznajem, da ipak još jednom provjerim gdje je tajna uspjeha relativno male županije. U svemu, pa evo i u cikloturizmu. Odgovor je vrlo jednostavan: ovdje je lijepo i živo kao na moru. Nije dosadno i stalno se nešto događa.

U Međimurju je već napravljeno nekoliko međunarodnih cikloprojekata poput rute 'Mura - Drava', a slijede i bike staze koje će se graditi s Mađarskom. Ako što ne poznaje granice, onda to je cikloturizam. Čak ni općinske, ni gradske, a kamoli državne. Samo u jednoj vožnji od dvadesetak kilometara prošao sam tri općine, jedan grad i dvije države. Iz Svetog Martina na Muri isprobao sam novu asfaltnu cestu prema Železnoj gori i Štrigovi, uz pogled na beskrajne vinograde koji su u punoj vegetaciji.

Međimurje pruža 'šaranje', ono što biciklisti najviše vole. Kombinaciju postojećih ruta i cesta, s vlastitom kreacijom uz meandre Mure ili off road po poljskim putovima kroz polja.

  • +6
Međimurje i Sv. Martin na Muri Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Gornje Međimurje je brežuljkasti kraj, ali dio je ravan kao Slavonija. Odabrao sam malo brdske vožnje, zatim sam kroz sela Jalševec i Gibina ušao u Sloveniju. Po lijevoj obali Mure uređenom stazom po makadamu sam stigao do slovenske Hotize. Tu sam se vratio u Hrvatsku i uz desnu obalu Mure nastavio po muljevitim putu prema Mlinarevoj hiži, starom i obnovljenom mlinu na Muri.

Tu radi ugostiteljski objekt gdje se može okrijepiti, pojesti sladoled ili kolač. Radi se o bike dionicama koje su duge po četiri do pet kilometara. Svaka je drugačija, pa je zato zanimljiva za vožnju. U Žabniku je najsjevernija točka Hrvatske. Veliki kotač koji označava to mjesto obavezno morate posjetiti. Vožnju sam nastavio prema Murskom Središću kroz žuta polja pšenice.

U Murskom Središću uređena je obala Mure, vrlo lijepa i za vožnju i šetnju. Po glavnoj prometnici vratio sam se do mjesta Sveti Martin na Muri i istoimenih toplica. Treba naglasiti da po cestama kojima sam išao ili postoje posebne trake za bike ili je dozvoljena vožnja po nogostupima, što je označeno i prometnim znakovima. Inače su sve ceste ovdje slabo prometne.

Iz termi Sveti Martin krenuo sam na vidikovac Mađerkin breg. Međimurci kažu da se ovdje sljubljuju nebo i zemlja. Ljetni solsticij bio je prvorazredan turistički događaj - doček prve ljetne zrake sunca uz zvuke valcera i pjenušce ovdašnjih vinskih kuća Cmrečnjak i Štampar. Nisam bez razloga rekao da se u Međimurju stalno nešto događa, pa i ranom zorom. Dovoljan je to razlog da krenete na izlet i vožnju biciklom.

  • +6
HardCro i Terme Sv. Martin Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Na Ulra Race utrci po Hrvatskoj, HardCro, projurili su biciklisti na putu od Iloka do Prevlake. Sveti Martin im je bila jedna od kontrolnih točaka, a prvu maratonsku svjetsku bike kremu dočekali smo ovdje. Pomladak bike kluba Mura Avantura brižno je dočekivao maratonce na dva kotača. Pozdravili smo i naše vozače, Međimurca Roberta Setnika, Aresa Buršića, Darka Kosa... Inače, u Svetom Martinu se još ove jeseni održava i Svjetsko prvenstvo u trčanju na sto kilometara.

Toplice Sveti Martin centar su svih zbivanja ovdje. A u hotelu koji je bike friendly mogu se unajmiti i električni bicikli te oni pogodni za obiteljske izlete i obilazak okolnih izletišta, OPG-a i vinskih kuća. Aquapark, wellness, zatvoreni bazeni, igrališta i sportska dvorana pružaju puno mogućnosti za aktivan odmor. Ovuda prolazi Murska ruta koja je od izvora u Austriji do ušća u Hrvatskoj duga oko četiristo kilometara. Vrlo je popularna, kao i Dravska. Relativno su lagane jer idu stalno uz rijeke, a ovdje u Međimurju su poseban doživljaj cikloturistima. Prolaze kroz netaknuti i autohtoni krajobraz koji se u zemljama Zapadne Europe više ne može vidjeti. Turistička zajednica Međimurske županije puno ulaže u cikloturizam. U tom smislu bilo je nedavno studijsko putovanje za Međimurce iz sektora turizma koji su pedalirali Dravskom rutom. Ona slovi kao najljepša po kulturnoj i prirodnoj raznolikosti u Europi. Ujedno je promovirana nova prikolica za prijevoz bicikala tvrtke Rudi express, koja nudi kompletnu podršku za bike grupe. Od bicikala do opreme i vođenja.