BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger pedalirao je s tri tisuće entuzijasta

06.05.2018 u 10:21

Bionic
Reading

Karlovačka biciklijada našeg je blogera oduševila masovnošću, ali i atmosferom te krajolikom uz vrludavu rijeku Dobru

Da biste sudjelovali u popularnoj karlovačkoj prvosvibanjskoj biciklijadi, do Karlovca nekako morate doći. Iako nas je bilo odasvud, pomogao nam je vlak Rumobil HŽ Putničkog prijevoza i grada Ozlja. To je projekt koji potiče i dovodi turiste u ruralna područja. Za ovu priliku prvi put iz Zagreba do Karlovca i Ozlja prevezao je i bicikliste. Tako su u upoznavanje Karlovca i Ozlja mogli krenuti svi, pa i najmlađi. Iako su morali prijeći biciklom i više od četrdeset kilometara da bi vidjeli bar dio Ozlja, tajne dvorca Zrinskih, najstariju munjaru u Hrvatskoj i prekrasne rijeke Dobru i Kupu.

  • +5
Karlovac i Grdun Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Bretenfield

Neki su se prvi put i vozili u vlaku. I to ne bilo kakvom, već biciklističkom. Tradicionalna biciklijada u Karlovcu postala je vrlo posjećena, a ove godine oboreni su svi rekordi. Dvanaest kilometara u jednom smjeru mogu proći svi. S obzirom na to da za ovo živi cijeli grad, zatvoren je bio kompletni promet kroz Karlovac, sve do poznatog kupališta Grdun na Dobri.

Putem su nas pozdravljali mještani i nudili osvježenje i voće. Nakon obaveznog graha na cilju u Grdunu i odmora te obilja zabave Rumobil bike ekipa nastavila je s istraživanjem ozaljskog kraja i upoznavanjem ozaljske burne povijesti. Lijepo i toplo vrijeme dalo je dodatni motiv i snagu. Posjetili smo restoran Žganjer, u kojem nas je čekala okrepa finim domaćim sokom od jabuke, a uživali smo u torti Katarine Zrinske, koja je napravljena u originalnoj verziji i s namirnicama iz davnih vremena. Ima jedanaest slojeva i energetski je jaka, baš za bicikliste.

  • +7
Rumobil bike vlak i Ozalj Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Bretenfield

Ozalj krasi stara munjara i hidrocentrala, ali i novo i moderno kupalište. Uskoro se u Ozlju otvara novi hostel, a niz OPG-a nudi domaću hranu i smještaj. To je vinski kraj koji postaje poznat i po autohtonim sortama koje se još istražuju i otkrivaju. Lović Prekriški sa svojim najljepšim pogledom na Lijepu Našu uskoro će dobiti Centar za posjetitelje i višenamjenski objekt za razvoj turizma. Tu je ujedno ulaz u Park prirode Žumberak, što cijelom kraju daje dodatni motiv za dolazak ovdje.

Više od četrdesetak kilometara na biciklu, još toliko i vlakom od Zagreba. Previše dobro za jedan dan.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan - raspustila se ETA, neće biti Nobela za književnost, a Thompson nije poticao na mržnju

Pogledaj galeriju