BLOG: PEDALIRANJE

Morska bike čarolija s okusom surovog Biokova

28.08.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Biciklističke staze Parka prirode Biokovo i Makarske rivijere početak su stvaranja i prepoznavanja područja od Brela, Makarske, Tučepa pa sve do Igrana i Gradca kao bike destinacije. Atraktivno, pustolovno, adrenalinsko zaleđe, još neotkriveno, otvara brojne mogućnosti za razvoj cikloturizma uz kombinaciju pedaliranja doslovce uz morski žal, a potom se za čas biciklom već može biti u starim podbiokovskim selima, na prijevojima i vidikovcima odakle se može uživati u impresivnim pogledima na naše otoke, more, sve do Italije. Usponom do najvišeg vrha Svetog Jure na 1762 metra iznad mora, bike čarolija je još veća, a vidici pucaju na sve strane

Mirisi i okusi preplavili su ovih dana Brela podno Biokova. Plaže još pune, pravo ljeto još traje. Svako malo zaobilaze me biciklisti koji se provlače među turistima po šetnici. Samo ova u Brelima duga je osam kilometara. Kada prođe glavna sezona, ovdje počinje raj za bicikliste jer šetnice postaju bike staze koje uz kombinaciju staza po starim naseljima iznad Jadranske magistrale postaju prave bike rute kojima se, na primjer do Tučepa, možete voziti satima. Pri tome i kombinirati vožnju po zaleđu ili onu uz more i nadaleko poznate pješčane plaže Makarske rivijere.

Dok stojim ispred hotela Soline sa svojim sugovornicima, direktorima hotelskog lanca Bluesun, prolazi grupa cikloturista. Paško Bolanča, izvršni direktor za hotele u Brelima, i Krunoslav Šošić, direktor za područje Tučepa, kažu mi da su primijetili zamjetno povećanje biciklista podno Biokova. To ih nimalo nije iznenadilo, postupno se pripremaju za dolazak novih gostiju na biciklu.

Park prirode Biokovo i lokalne turističke zajednice prepoznali su nadolazeće mogućnosti, pogotovo u pred i posezoni kada je idealno vrijeme za pedaliranje. Prve bike karte i promotivni materijali su napravljeni i slijede novi, još ambiciozniji planovi uređenja nove biciklističke infrastrukture, za što se planiraju koristiti sredstva u već raspisanim natječajima HTZ-a i mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova.

Sada slijedi onaj dio koji zahtijeva angažman svih čimbenika u turizmu, pa čak i samih stanovnika. To je predstavljanje Makarske rivijere kao bike friendly destinacije, što nije nimalo lak posao, jer zahtijeva angažman cijele zajednice. No novi izazovi vesele. Tako su u cijeloj kompaniji Bluesun prepoznali biciklistički turizam i goste na dva kotača koji, kao što je poznato, troše 55 eura izvan pansiona dnevno. To bi trebalo biti interesantno svima, pa i hotelskim kućama i svima ostalima koji nude smještaj.

Ono što ovom području daje posebnu priliku je sva surovost Biokova, a opet, radi se o pitomom kraju u kojem se nekada i živjelo. Adrenalinski i pustolovni turistički potencijali imaju veliku priliku ovdje kroz biciklizam napraviti cikloturistički bum. Na rute u zaleđu ili do vrha Svetog Jure mogu ići ipak malo spremniji rekreativci, no svakog dana biciklisti napreduju u svojim uspjesima, tako da će se već iduće godine mnogi moći upustiti u takve avantura. No za početak, tu su idealne nove staze u podnožju planine. Tu se stječu prva iskustva i uvijek se, prema potrebi, nekom od lokalnih prometnica možete vratiti do obale.

Veliku priliku po meni ovdje će u dogledno vrijeme imati svi jer dolaskom na tržište sve boljih i jačih električnih bicikala, Biokovo će postati svima dostupno. To će se i idealno uklopiti i u planove Parka o zabrani ulaska osobnih vozila na biokovsku cestu. Naime, prema Biokovu moći će se samo električnim vozilima, pješke ili, naravno, biciklom. Ovaj kraj ima još jednu prednost, a to je predivna, ali i očuvana obala. Puno je naselja, s Makarskom na čelu, koja nude i svoje znamenitosti, ali i ponudu od ugostiteljske, hotelske i svake druge. Zatim, tu su hoteli visoke kategorije poput Solina u Brelima i Alge u Tučepima, ali i drugih kojih na cijeloj rivijeri ima jako puno.

Posebnu važnost ima Park prirode Biokovo jer na malom prostoru se nadvila takva planina, koja je i dobila naziv po snježnoj bjelini. Snijeg na vrhu nije neuobičajena pojava sve do lipnja ili već od rujna. Kulturna baština Biokova, brojne crkvice i kapele, bogata flora i fauna te brojne životinje koje ovdje obitavaju, čine fenomenalnu pozivnicu za posjet i obilazak biciklom. Cikloturizam je trenutno proizvod s najvećim rastom i bilježi se u postocima od trideset do četrdeset posto na godišnjoj razini.

Za daljnji razvoj sigurno će trebati puno bike vodiča, a za goste iz udaljenijih krajeva bicikli koje će moći unajmiti. Manifestacije, bike eventi, biciklijade, promotivne grupe na biciklu, sve to pridonosi promociji cikloturističke destinacije. Događaji koji njeguju tradiciju i arhitekturu također upotpunjuju takvu ponudu. Central Dalmatian Bike, kako je nazvana velika bike karta, obuhvaća gotovo sva mjesta Rivijere. Staza Drvenik i Gradac tour uz vožnju po starim maslinicima, nudi i posjet najstarijoj utvrdi Gradini. Tu su i dva planinska izvora voda, a s obzirom na uspone kojih ovdje ima dosta, dobro će doći. Pritom se prolazi i kroz stara sela iznad Zaostroga i Drvenika koja su sama po sebi atrakcija.

Ništa manje nije zanimljiva staza oko Igrana i Živogošća. Ima dosta vožnje uz obalu, ali i po uzvisinama. Karakteristika tih ruta je da im je duljina oko trideset kilometara i da je potrebno odvojiti tri do četiri sata za vožnju. Isto tako i za stazu oko Tučepa i Podgore. Ovaj bike izlet krasi obilazak brojnih starih zaseoka. Inače staze koriste i izgrađene vatrogasne puteve koji su postali odlična poveznica više staza.

Najlakša staza je ona u Makarskoj, a najteža, razumljivo, na vrh Biokova, za koju treba imati sigurne i dobre bicikle te adekvatnu kondiciju i dovoljnu količinu tekućine i hrane. Ovaj izlet je cjelodnevni. Tako se najbolje može upoznati Biokovo i bez puno rizika.

Brela tour je možda i najatraktivnija priobalna staza. Polazi ispred hotela Maestral i diže se iznad Magistrale. Osim uspona na Biokovo, sve rute imaju puno makadama, kao i ova, pa tako se vozi sve prema Topićima i selu Bast. Tu ima i opasnijih spustova i vrlo brzo se dolazi do Makarske. Povratak je uz obalu, a u Krvavici je i singl track, što vožnji daje posebnu draž. Dalje se ide uz Bratušu i Promajnu kroz Baško polje sve do povratka u Brela. Za tu rutu dugu oko četrdeset kilometra treba odvojiti sigurno i više od četiri sata morske vožnje.

S puno okusa i mirisa, veselim se skorim vožnjama i otkrivanjima brojnih konoba i uopće gastro ponude, drevnih naselja i posebno obilasku područja s druge strane Biokova.