BLOG PEDALIRANJE

Kamačnik je uvijek magičan, a napokon su me nagovorili da pojedem pastrvu. I nisam požalio

21.10.2018 u 07:43

Bionic
Reading

Bloger tportala posjetio je kanjon Kamačnik u Gorskom kotaru. Biciklom je pak prošao najlakšom, ali vrlo lijepom goranskom bike rutom dolinom Dobre od Vrbovskog do Moravica. Otkrio je tajne malog i romantičnog Čogrljevog jezera, koje gorostasne šume okružuju gotovo do neba, mijenjajući odsjaj hladne jezerske tišine, koju je prekidalo samo šuštanje lišća

Izlet u Vrbovsko idealan je za jesensku bike&hike i gastro avanturu. U Vrbovskom me dočekala poznata goranska influencerica Jelena Holenko by Lynx and Fox. Još nisam ni kročio na goransko tlo, već mi je najavila da je za ručak lokalni specijalitet - pastrva na žaru. Gore, pomislih, nije moglo početi. S ribom sam si na 'vi' zbog kostiju. Pastrvu posebno imam na piku. Znam, riba je jako, jako zdrava. No kako na mjestu gdje je potočna pastrva rođena izbjeći taj specijalitet uz gorske rijeke Kamačnik i Dobru?

Uz to, ujutro je bilo loše vrijeme. Da to ne mora značiti ništa, vidjelo se ubrzo. Siva magla samo se djetinjasto poigravala kraj ušća dviju rijeka. Ipak je to bila samo predigra za rapsodiju boja koje će donijeti novi i bolji bike dan. Bogme i gurmanski, jer bolju ribu nisam još pojeo. Evo, uvjerio sam se da dobra riba nije samo ona iz mora. Inače, pastrvu još zovu plemenitom ribom. Očito je i ambijent Gorskog kotara učinio svoju čaroliju od pastrve koja obožava čistu i brzu vodu, a baš su takvi riječni domaćini Kamačnik i Dobra. Možda najbolje da provjerite sami.

  • +5
Čogrljevo jezero i Vrbovsko Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Na našem izletu prvo smo se odlučili za vožnju biciklima. Izbor je bio odlazak u obližnje selo Vujnovići, do novog planinarskog doma. Nemate li svoj bajk, ovdje se može unajmiti, kao i u bistrou Kamačnik. Na raspolaganju su električni mountain i treking bicikli. Prema Vujnovićima slijedi asfaltni uspon, ne pretežak, od dva i pol kilometra, uz lijep pogled na Vrbovsko. Naš domaćin je voditelj turističkih objekata Igor Mihelčić te nas je proveo kroz Planinarski dom Kamačnik. Lijepa zelena kuća ima više soba za smještaj, teretanu i saunu. Kada ima snijega, na proplanku radi i vučnica. Od kanjona Kamačnik izgrađena je šetnica kroz šumu do planinarskog doma u duljini od kilometra.

Biciklistički izlet najbolje je napraviti dolinom Dobre. Put je većinom po finoj makadamskoj cesti, na kojoj nema prometa ni uspona. Vizure Dobre, kameni mostovi, pilane, šumske vrleti pratit će vas cijelim putem. 'Uživajte, zabavite se, vozite, slikajte do besvijesti', rekla je u jednom dahu moja partnerica. Tako baš i jest. Jesen je svugdje lijepa, a u Gorskom kotaru posebna.

Od Vrbovskog do Čogrljevog jezera ima dvanaest kilometara. Idealno za obiteljski bike izlet i svakog rekreativca. Malo, ali slikovito jezero svako malo mijenja svoj vodeni sjaj. Sunce jedva da se probija kroz visoku crnogoričnu šumu. Mjesta oko jezera ima dovoljno, i za parking i za piknik. Može se obići i stazom. Tu je i stara vodenica i pilana, mali slap kojim voda odlazi iz jezera potokom do kilometar udaljene Dobre. Tu je i idilični zaselak Tići i predgrađe Moravica s puno tipičnih goranskih kuća. Neki od mještana pozvat će vas sigurno u svoje dvorište i ponuditi svojim netom ubranim plodovima. Jabuke su rodile i možete ih i sami ubrati i ponijeti kući.

  • +7
Kanjon Kamačnik i planinarski dom Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Dovoljno je vremena za povratak u Vrbovsko istim putem. Nakon bicikliranja slijedi hodanje kroz Kamačnik. Kanjon je dug tri kilometra, a dijelom se ide preko izgrađenih drvenih mostova, ali i planinarskom stazom. Obilazak može potrajati sat i pol.

Što idete više prema izvoru i krajnjoj točki, sve je mračnije i sumaglica iznad vode je veća. Dio stvari možete i ostaviti kod ljubaznog osoblja bistroa na ulazu u Kamačnik. Ondje se ionako vraćate. Navratit ćete bar na štrudlu od borovnice. A možda i na zasluženu pastrvu s blitvom, kao mi. Sve skupa, prošli smo na biciklu skoro tridesetak kilometara i pješačili šest kilometara. Bio je ovo više nego odlično potrošen bike&hike i gastro goranski dan.