blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Provezli smo se potresom pogođenim područjima, a ono što smo zatekli nadmašilo je sva naša očekivanja. Biciklistički izlet na Baniju ujesen pun je pogodak

  • 10.10.2021 u 07:44

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala obišao je područje Petrinje i Siska, pogođeno velikim potresom. Kako život mora ići dalje, već ljetos održana je prigodna biciklijada koja je posjetiteljima pokazala posljedice nepogode, ali ujedno su predstavljeni ovaj kraj te njegov turistički potencijal. Već ove jeseni posjetili smo ponovno Baniju i otkrili nove staze i turističku ponudu, a posebno nas je dojmilo nekad poznato radničko naselje Sisak Caprag i Komarevo te smo se na prvu zaljubili u izletište Banovac

    Crkvi u Sisku nedostaje toranj, teško je stradala Glazbena škola, kao i željeznički kolodvor koji je netom bio obnovljen i ujedno zaštićeni spomenik kulture pa će se potpuno rušiti i izgraditi novi. To je samo djelić onog što ćete vidjeti od Siska do Petrinje, a Sava i Kupa te niz vrijednosti kulturne i industrijske baštine ostavit će izniman dojam.

    Za kružnu rutu od Siska do Petrinje najbolje je odabrati onu preko Vurota. Kontakt s Kupom i selima kroz koja se prolazi bit će uprizoren mnogim jesenskim odrazima. Slatke crkvice samo proviruju, a lijepo uređene okućnice mame poglede. Amfora na ulazu u Petrinju odaje dio prošlosti, ali i života koji ide naprijed. Petrinja je, što je malo poznato, bila i grad lončara koji su u njoj stoljećima živjeli. Prepuna je parkova, pa i biciklističkih staza, koje je u nekadašnjoj državi imala tada među prvima gradovima. Šetnice prema kupalištu i sada opustjelo središte omogućuju vam miran razgled zdanja koja se jednostavno ne daju i sigurno ih vrijedi zaštititi i sačuvati.

    Koliko je ovo područje bogato šumama i zelenilom, govori podatak da je više od pola Sisačko-moslavačke županije prekriveno šumama i poplavnim nizinama. A Zrinska gora i Pounje omeđuju granice ove po veličini treće hrvatske županije. Bezbroj je lovišta i nepreglednih polja, na kojima sve vrvi od jesenskih kultura koje se upravo beru. Pri povratku iz Petrinje najjednostavnije je biciklom ići prema Mošćenici i onda malo skrenite koji kilometar prema Sunji. I sam se nemalo iznenadio kada je odjednom iskočilo pred mene izletište Banovac u Komarevu - izgledalo je na prvu kao da je došlo iz neke druge priče. Ali sjajno je naišlo izletnicima i posjetiteljima ovog kraja, pa i biciklistima.

    OPG Banovac Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Robinzonsku i gastro meku osmislio je zagrebački Dalmatinac Boris Banovac, poduzetnik koji je dolazio u ovaj kraj u lov, a zatim se u njega i zaljubio, kao i njegova obitelj. A bogme i mi, kako i ne bismo? Bazen, kućice na brdašcu iza šume s pogledom na Zagreb i Sisak... Uvijek je, kaže, bio dobrodošao ovdje, ali je odlučio izgraditi si nešto da ima gdje biti kada dođe. Malo-pomalo sve je preraslo u turistički proizvod kojih nasušno nedostaje kontinentalnoj Hrvatskoj. Možete imati sjajan potencijal, ali ako na kraju bike izleta, lova ili bilo kakvog putovanja nemate gdje nastaviti sa svojom avanturističkom pričom, pa i robinzonskim doživljajem, niste unaprijedili ponudu i držali se smjera u kojem idu moderni nomadi na dva ili četiri kotača.

    Sve je počelo tako da se ima gdje prespavati, no ovo što ćete vidjeti iznenadit će svakog namjernika. Gastro ponuda, toplina domaćina i briga o svakom gostu, wellness za opuštanje, sve to ne možete vidjeti baš na svakom koraku, kamoli doživjeti, sresti i doživjeti. Na prostranom imanju šeću jeleni, srne, koze… koje ćete pri šetnji i sresti. Imate i hike, ali i bike off road stazu, pa do nemile volje možete iskušavati svoje sposobnosti. Malo jezero za ribiče, dječji park, kamp, sobe za one koji žele biti kao u hotelu.... Oni koji žele malo avanture svakako neka zavire u kućice koje izgledaju kao da su izrasle na stablu. Jutra na terasi i večeri u prirodi ono su što nam svima treba. Oni koju dođu biciklima imaju mjesta za parkiranje i sigurno spremište u gospodarskim objektima. Tu su i dva velika parkirališta za aute i kampere.

    • +3
    Izletište Banovac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Već razmišljam o tome kamo sve ići biciklom odavde. Vrlo blizu je Hrvatska Kostajnica, kao i obale Une, zatim blizu je Zrin, utvrda oko koje se trebate voziti kroz brdovit, ali pitom i vrlo privlačan kraj, doduše slabije naseljen. No zato pustolovina koja kao da se otima iz ruku izgleda kao da nikada nećete doći do kraja. Zato pazite da se ne izgubite. Nešto jednostavnije je doći do Lonjskog polja preko Sunje i skelom preko Save.

    Želite li više upoznati kraj između Komareva i Siska, svakako se treba zavući među visoke dimnjake nekadašnje željezare i rafinerije. Veliki parkovi sa skulpturama, jezercima i puno prostora za rekreaciju u industrijskom naselju Sisak Caprag uvijek iznova zapanjuju. Tu su i riječno brodogradilište, luka, zatim u samom Sisku tzv. Nizozemska kuća i puno nekadašnjih tvornica poput Segeste, pivovare i sl., koje su danas dio industrijske baštine što se stavlja u turističku ponudu. Turističke zajednice Siska i Petrinje ističu baš te potencijale kao svoje posebnosti i dodanu vrijednost. Bike izlet od Siska do Petrinje i natrag dug je oko 30 kilometara, izletište Banovac od Siska petnaestak kilometara, a od Sisak Capraga malo manje.

    • +5
    Sisak i Petrinja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Mjesec turizma baš je odlična pozivnica za posjet Sisku i okolici u listopadu. Putujete li vlakom HŽPP-a, imat ćete 40 posto popusta na povratno putovanje. A na svakoj liniji, naprimjer iz Zagreba do Siska, možete prevesti i bicikl. Vikend bi bio idealan jer će biti vremena za sve planove. Malo bicikla, malo baštine i starih mostova i gradova poput Siska i Petrinje, malo više hedonizma uz pet šarmantnih glamping kućica na izletištu Banovac, koje toplo preporučujemo za odmor s prirodom i srnama podno prozora. Lijepe terase s drvenim klupama bit će idealan gastro i eno doživljaj na tom imanju. Ne propustite jela s roštilja, lovačku kobasicu, domaći špek i sir ili pak kušajte Banovu hladnu platu. Smuđ file ili lovački odrezak bit će također odlična ideja.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.