BLOG PEDALIRANJE

[FOTO/VIDEO] Vožnja Ravnim kotarima od Biograda na Moru pun je pogodak, a samo jedna stvar može poremetiti ovu fantastičnu jesensku rutu

  • 24.10.2021 u 12:32

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala istražio je područje Ravnih kotara te prošao kroz nepregledna polja mrkve, kupusa i maraški. A puteljci i stare ceste koji omeđuju plantaže i pašnjake odlični su za bicikliranje. Staze su lagane, pune cvijeća i samoniklog bilja te izvora i kamenih mostova. To je izlet baš za svakoga. Bike planove može poremetiti jedino bura, karakteristična za ovo područje, ali i doba godine. Bura je ujedno prirodni pročistač zraka pa će malo provjetravanja dobro doći svakom namjerniku. Manifestacija Biograd Boat Show bila je također odlična pozivnica da se provede vikend u Biogradu na Moru i okolici

    Puno sunca i topline ovih dana je na Jadranu i u zaleđu. Temperature od dvadesetak stupnjeva odlične su za vožnju. Uz vjetar naravno, posebno uz more i na otocima, jer popodne često puše jaka tramontana. Iako vrijeme nije presudno, uz plavo nebo i sunce uvijek je ljepše i lakše se vozi. A na ovom izletu nastat će sigurno puno dobrih fotki i doživljaja, što je postalo važno jer svi bilježimo svoje uspjehe ili atraktivne vožnje na društvenim mrežama.

    Biograd Boat Show i Ravni kotari Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Krenuo sam iz Biograda na Moru prema Benkovcu, a samo nekoliko kilometara dalje zavirio sam u manje brdovit dio, zapravo skoro ravan kraj koji se prostire u duljini od petnaestak kilometara sve do Vranskog jezera. Na toj cesti je i nadnaravni spomenik čovjeka s plugom, podignut u znak prisjećanja na rad na zemlji, ali i na melioraciju provedenu još prije 200 godina, kako bi se ovo područje moglo koristiti za dobrobit čovjekova rada, evo sve do današnjih dana. Nakon prijeđenog kilometra iza spomenika samo treba skrenuti desno makadamskom cestom, a koja izgleda kao da ste u slavonskom šoru, ne u Dalmaciji. Po tome ćete znati da ste na pravom putu.

    Na sve strane nalaze se svježe izorana polja, a neka vas ne iznenade neobične plantaže malih zelenih stabljika mrkve, koju prodaju mnogi maloprodajni trgovački lanci širom Hrvatske. Nemate baš često vidjeti takve prizore, jer čini se da ovdje mnogo toga uspijeva i to doslovno cijele godine. Nešto zapadnije je obilje maslina i vinograda, a ovdje sve od mareške do nasada bajama. Susrećem Antu iz Vrane, vlasnika petnaestak krava koje vodi na ispašu. 'Je, radi se', kaže Ante, ali malo ljutito nastavlja, 'još ima neobradivih površina. Kažu - nema posla, ima ga ovdje koliko hoćeš', već kritizira simpatični Ante, 'samo treba raditi!'

    Prašnjav put vodi preko starog mosta, bog zna otkada je, ali se dobro drži. Nadomak sam sela Vrana, a od Biograda sam već prešao skoro dvadeset kilometara. Tu je izvor pitke vode i puno kanala i ustava. Izvor vode napravljen je kako bi mogao služiti radnicima, a danas i biciklistima i turistima. U Vrani je trgovina, a na obiteljskom štandu mogu se kupiti krumpir, med, mandarine, češnjak i niz drugih agruma koji ondje uspijevaju. Starovjekovni ljetnikovac turskog admirala, sada heritage hotel Maškovića han odlično je mjesto za odmor, a iznenadit će svojim zdanjem mnoge koji stanu na kavu, ručak ili trebaju smještaj.

    Nakon pauze nastavljam uz Vransko jezero prema Pakoštanama, udaljenim šest kilometara, po glavnoj asfaltnoj prometnici, no promet je rijedak. Park prirode oko Vranskog jezera stvarno je fenomen na samo nekoliko kilometara od mora. Zeleno jezero privlači mnoge goste, pa i bicikliste. No staza oko jezera vrlo je zahtjevna, traži iskustvo i snagu za dulju vožnju po makadamu. Osim toga, brdovita je i često se izdiže iznad jezera, odakle puca odličan pogled prema moru i otocima. Za rekreativce je bolje ići uz jezero, po strani bliže moru. Tako ste sigurniji i uvijek blizu naseljenog područja i mora, a onda i naselja. Odlična ideja je voziti se lokalnim prometnicima koje povezuje jezerski dio i potom pri kraju jezera prijeći Jadransku magistralu te se na polazište vratiti uz more.

    Tako sam napravio i ja - prošao sam dio jugozapadnog dijela Vranskog jezera, u pravcu Vodica, no onda sam okrenuo prema moru i stigao u selo Drage. Potpuno drugo podneblje na samo kilometar, uz moderna zdanja i staro središte sela koje se dobro ispružilo uz obalu. No uz more vodi lijep put sve do Pakoštana. Ako želite, možete predahnuti, do Biograda je još samo deset kilometara. A to je ujedno dionica svjetski poznate rute EuroVelo8, pa je jako dobro označena putokazima. Put doduše vodi po lošem poljskom putu kroz nisko raslinje, a dio rute ide i uz šumu borova. Put nije doslovno ravan, što se obično misli kada ste tik do mora, no ti su brežuljci zanemarivi. Kako god, bolje je od vožnje Jadranskom magistralom. Ovim putem stići ćete u centar Biograda na Moru.

    • +3
    Ravni kotari Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Kada sam pogledao na GPS, prošao sam 45 kilometara uz ukupan uspon od skoro 200 metara. Ravno, kao, ali nakupi se. Prema želji, ovaj bike izlet može se skratiti još u polju prije Vranskog jezera - izađe se na kraj Pakoštana i odmah se vozi za Biograd. Tako da se vožnja može dozirati prema želji i mogućnostima vozača. Ovo je lijep dnevni izlet, a put kojim sam išao je optimalan, s obzirom na to da ipak sve to nije bilo teško. Uz odmor, razgledavanje znamenitosti i ručak, to je fantastičan doživljaj s bicikla.

    • +3
    Biograd Boat Show Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Kako sam u Biogradu na Moru bio u vrijeme poznatog nautičkog sajma Biograd Boat Show, obišao sam ga i uvjerio se u snagu još jednog snažnog segmenta turizma u Hrvatskoj. On svakako spada u domenu aktivnog života i boravka na otvorenom, poput cikloturizma. Ilirija je vlasnik velike marine Kornati i ujedno organizator prestižnog međunarodnog sajma na kojem izlaže tristo tvrtki. Bila je to prilika vidjeti stotine plovila za razne namjene, od yacht charter flote do izletničkih brodova. Za ovaj multifunkcionalni event Ilirijin brod s restoranom i vrhunskom audio i videoopremom vozio je posjetitelje sajma Pašmanskim kanalom.

    Manifestacija je poznata i po gastro i zabavnoj ponudi, ali i po festivalu autohtone hrane koju spravljaju domaći chefovi. Meni je naravno bilo najinteresantnije pogledati bike nautičke inovacije, poput električnog bicikla na vodi.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.