BLOG: PEDALIRANJE

Čarobna Mura postala biciklistička meka

13.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Tportalov biciklistički bloger na novoj ruti otkriva Međimurje. Vozio se s obitelji laganom stazom uz Muru. Bio je i na najsjevernijoj točki Hrvatske i posjetio ploveći mlin na Muri. Pedaliranje je začinjeno posjetom toplicama Sveti Martin koje postaju nezaobilazna međimurska bike destinacija

Nisam ni došao u Međimurje, jednu od najjačih naših bike destinacija, a ideja za novu bike avanturu je već pala – idemo biciklima na Balaton! Predložio mi je to direktor termi u Sv. Martinu na Muri Branimir Blajić. U Međimurju sam već navikao na iznenađenja, pa i ona biciklistička, ali ovo s Balatonom me zaskočilo. Pa mi idemo biciklom tamo, pa to je udaljeno samo osamdeset kilometara. Ja sam se odmah sjetio svojih sto pedeset bike kilometara po Gorskom kotaru, pa ako sam mogao po brdima i vražjim stijenama i vrletima, mogao bih i po nizinskoj Mađarskoj. 'To je naša prednost', nastavlja Blajić, 'nama je sve tu blizu, u jednom danu možete obići četiri države, a to biciklisti vole.

Tu su nam na nekoliko kilometara i Slovenija, Austrija i Mađarska. Kada dođe njemački cikloturist, u tom jednom danu prođe četiri bike destinacije, puno različitih gradova i naselja, vinskih cesta i različitih tura, od cesta, makadama, off roada i na kraju dođe ovdje na naše međimurske brežuljke s puno skrivenih čari. Na Muru i nedirnuti i sačuvani krajobraz s puno starih kuća i kleti. U našem hotelu, pomalo ponosno zaključuje Blajić, onda imaju na raspolaganju sve blagodati hotela, apartmana, termi, wellnessa i još na svakom koraku ih barem biciklom ili nekom drugom bike dosjetkom podsjetimo da su ovdje dobrodošli i da smo hotel i destinacija koja voli bicikliste.' 

Svima je simpatično vidjeti neki bike znak ili ulaz u hotelsku garažu gdje se automobili moraju zaustaviti, ali biciklisti ne, već ulaze po iscrtanoj stazi i zaobiđu ulazne rampe. Bike filozofija ovdje u termama Sveti Martin je jednostavna – žele biti drugačiji od drugih. Toplice Sveti Martin bit će iduće godine zadnja postaja etapne biciklističke utrke Tour of Croatia. Ovdje žele biti utočište širokog spektra biciklista, kaže Blajić i nastavlja: 'Želimo ovdje dovesti naša i strana vodeća bike imena, ali isto tako i onog gosta koji je počeo voziti bicikl ili želi pedalirati.'
Nije me iznenadilo kada sam vidio da električni bicikli i auti ovdje mogu besplatno napuniti svoje baterije, mnoštvo bicikala na ulazu u hotel, kao i veliki pano s likom biciklista Roberta Setnika koji je počeo voziti bicikl u četrdesetoj godini, postao veliki sportaš i proslavio i Međimurje i Hrvatsku.

I još jedna zanimljivost koju saznajem od Branimira Blajića jest da se na nedavno održanom bike sajmu u Njemačkoj samo pričalo o električnim biciklima, posebno MTB e-biciklima. Blajić, i sam biciklist, kaže mi da ih takva kretanja na tržištu dodatno motiviraju i usmjeravaju za daljnje e-bike planove i ulaganja za dolazak biciklista koji koriste električni pogon za dodatnu i poticajnu vožnju.

Već za tjedan dana ovdje u Sv. Martinu održava se Weekend bike festival, točnije, od 18. do 20. rujna. Ta manifestacija se odlično uklapa u koncepciju da se svakog vikenda u Međimurju događa nešto oko bicikala. Prošlog vikenda ovdje je bila prolazna stanica za bike cestovnjake ili popularne 'randonnere', ovog vikenda je utrka najboljih brdskih biciklista u organizaciji ovdašnjeg bike kluba Mura Avantura. Zatim slijedi već spomenuti bike festival koji će okupiti mnoge naše bicikliste, od amatera do profesionalaca, managere iz područja bike industrije, od profesionalnog do amaterskog i rekreativnog biciklizma, cikloturizma, urbanog biciklizma i sl.

Drugo izdanje najvećeg biciklističkog festivala u regiji Weekend Bike festival imat će bogati program predavanja renomiranih stručnjaka iz svijeta biciklizma, a saznat će se i nove smjernice u razvoju ove branše u Hrvatskoj i regiji. Neke od iznimno zanimljivih tema pokrivaju organizaciju biciklističkih utrka u Hrvatskoj, biciklističke projekte kao direktni utjecaj na vansezonske turističke mjesece, utjecaj licenca za biciklističke hotele i na percepciju bike destinacije. Organizaciju i okupljanje biciklista i ove godine organizira Adria bike group.

Međimurje idealna bike destinacija

S preko tisuću kilometara MTB i road biciklističkih staza, Međimurje je idealna bike destinacija za svakog biciklista. U to sam se i sam uvjerio još jednom uvjerio pedalirajući ovog puta po bregima i uz Muru sa svojom obitelji. Držao sam se uputa koje sam dobio u termama Sv. Martin, ali i u dosadašnjim svojim posjetima Međimurju. Znači, ne smijem propustiti posjet Muri i obići jedan od posljednjih plovećih mlinova na vodi. Tu u Žabniku, inače na najsjevernijoj točki Hrvatske, postoje centar za posjetitelje, muzej i vrlo lijepi ugostiteljski objekt u rustikalnom stilu. Oko mlina je u idiličnom prirodnom ambijentu uređen i Mlinarov poučni put.

Tu je krajobraz Mure prekrasan, brojni rukavci, a još uvijek je tu i stara skela. Bike put uz Muru je također vrlo atraktivan, mjestimice gdje je poplavno područje ima sitnog pijeska pa su šire gume dobrodošle. Dio staza je i off road, ali ima i lijepog makadama, kao i asfalta. Ambiciozniji biciklisti mogu nastaviti dalje sve do ušća Mure i Drave. Sve rute i staze su dobro i vidljivo označene. Preporučene rute iz termi Sv. Martin imaju i GPS karte, prolaze kroz svaki kutak Međimurja i duge su od 40 do 100 kilometara. Da ne pričamo o murskoj i dravskoj bike stazi koja je napravljena u sklopu prekogranične suradnje i kombinira rute uz Dravu i Muru kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

Ovo područje je i posebno zaštićeno kao regionalni park biosfere jer se radi o velikom bogatstvu flore i faune, močvarnom staništu ptica i sl. Uvijek me razveseli labirint napravljen i namijenjen biciklistima i svima drugima koji trebaju dodatnu energiju. Oni koji se vole, mogu se zabaviti u labirintu ljubavi. Kada posjećujete ovaj kraj, treba okusiti i međimursku gibanicu, a na dva kotača obavezan je obilazak i vinske ceste. Stari Rimljani su još zasadili prvu lozu ovdje, a danas je na pitomim međimurskim brežuljcima preko tisuću hektara vinograda. Mogu se kušati najpoznatije sorte izvanrednih bijelih i crnih vina. Tu je sam vrh hrvatske enološke ponude, a posebno su dobrodošli biciklisti koji imaju jedini privilegiju da dođu u vinske podrume nenajavljeno. Tridesetak vinskih gospodarstava i kušaonica zaista je lijepa ponuda koja obogaćuje ovu vinsku regiju.

Tražili naftu, a našli termalnu vodu

Svakako najsvjetlija točka u brendiranju Međimurja su Life Class terme Sveti Martin koje su ujedno i najljepše toplice u Hrvatskoj. Vrlo pristupačne cijene boravka, zatim raznolika ponuda i u samim termama i okolnim naseljima, učinili su terme nadaleko poznatima. Kroz eno ponudu i autohtoni gastro doživljaj upoznaje se cijelo Međimurje na samo nekoliko kilometara od Toplica. Svako naselje ima neku svoju atrakciju. Ovdje je napravljena prva željeznička pruga, u Međimurju je bilo prvo naftno polje u Hrvatskoj. Na jednoj od tih bušotina 1911. godine potekla je umjesto nafte prva termomineralna ljekovita voda, a upravo na tom mjestu je današnji kompleks termi Sveti Martin.

Zanimljivo je da se uz Muru i danas ispire zlato. U termama Sveti Martin također su ponosni na wellness centar, a posebno na masažu s uljem od grožđa. Naravno, zbog velike brige za bicikliste i brojnih usluga koje se nude, Sveti Martin je postao i biciklistička destinacija. Biciklisti koji je baš ovih dana puno, posebno stranih na e-biciklima, ne propuštaju posjet vinskoj kući i OPG-u Hažić, farmi srna u Jurovčaku i mističnom dvorcu Trebotz.

Hotelski kompleks ima i čuvanu garažu za bicikle, servisnu stanicu, mogućnost opuštanja na termomineralnom bazenu i mnoge druge bike zanimljivosti. U ponudi su i vođene bike ture, najam bicikala, a biciklisti se mogu zabaviti u bike friendly pubu. Hotel ima i licencu Adria bike hotels, a u planu je i izgradnja dodatnog bike prostora u apartmanskom naselju kako bi svaki apartman imao svoje bike spremište. A o tome da je Sveti Martin zaista postao bike meka, govori i veliki festivalski vikend.
Najveći 'Bike Expo' okupit će vodeće biciklističke brendove i tvrtke, proizvođače bicikala i opreme, ali i turističku branšu Hrvatske i regije koja je prepoznala ovaj najbrže rastući trend i hobi u Europi. Proizvođači i prodavači bicikala i opreme, biciklistički klubovi i udruge, biciklističke regije, destinacije, bike hoteli i svi oni kojima je bicikl dio života, u ovom trodnevnom druženju moći će se upoznati, razmijeniti iskustva, porazgovarati o prednostima i nedostacima branše i tržišta u Hrvatskoj i regiji, saznati koji su to novi trendovi na biciklističkoj sceni te sklopiti poslovne suradnje i ostvariti nove kontakte na jednom mjestu – Weekend Bike Festivalu. I ne zaboravite pet stvari koje ne smijete propustiti u Svetom Martinu - okusite, istražite, napunite, opustite i posjetite, naravno, na biciklu! Više o bicikliranju po Međimurju i bike rutama i događajima na www.visitmedimurje.com, www.spa-sport.hr i www.adriabike.hr