BLOG: PEDALIRANJE

Bili smo prvi na otvorenju bike sezone u Međimurju

Bionic
Reading

Malo u toplicama, malo na biciklu po okolnim brdima i 'zdravica' Tramincem ili savršenim sokom od jabuke – to bi mogao biti rezime jednog super obiteljskog izleta u Međimurje. I to upravo sada, neovisno o temperaturi: biciklističke staze idealno su oblikovane i vode kroz zanimljiv zimom ogoljen pejzaž, a svako malo je 'stanica' za odmor i okrepu, bilo u nekom od OPG-ova ili u čarobnom plovećem mlinu

Otvorili smo sezonu bicikliranja u Međimurju! Visoke temperature, i do petnaest stupnjeva, barem tijekom dana, omogućuju ugodnu vožnjicu i početkom veljače. Živahna Mura bila je izazov i u ovo zimsko proljeće. A brežuljkasti kraj gornjeg Međimurja bio je idealan za male i slatke izlete. Na biciklu. Lijepo je bilo vidjeti Mazdu CX – 5 onako robusnu, s biciklima na krovu, parkiranu ispred termi u Sv. Martinu. Bili smo prvi turisti na biciklu ove godine i na taj simbolički način otvorili sezonu pedaliranja po Međimurju. S obzirom na to da sam bio s kćeri koja ima sedam godina, vozili smo u krugu oko pet do osam kilometara od toplica. A mogućnosti je bilo bezbroj. Ivoni je na dječjem biciklu najveći izazov bio mali uspon na Jurovčak iznad termi, no onda je sve bilo lakše jer se stalno vozite uz vinograde i voćnjake. Sve do farme jelena gdje je bio prvi bike point. Na prostoru od deset hektara šume i livade vidjeli smo jelene, jelena lopatara i divlje svinje, koji su tu u svom prirodnom okruženju. Saznajemo da se njihovo ponašanje ne razlikuje od navika koje imaju živeći slobodno u prirodi. Na farmi jelena izgrađen je lijepi drveni objekt s terasom i odličnim pogledom na životinje. Tu će biti restoran, a do tada nedaleko od farme je sjedište OPG-a Perhoč gdje možete kušati i kupiti proizvode od divljači. To je i omiljeno izletište gostiju iz toplica jer se može doći i pješice, a preko vikenda goste vode na organizirani izlet do farme i šetnju po bregima.

Mi bike izlet nastavljamo uz restoran Potrti kotač koji je jedna od dobrih gastro ponuda na ruti. Zaobilazimo strmi spust prema Sv. Martinu te nastavljamo dalje makadamom pa ćemo se lakše spojiti na glavnu cestu kojom idemo prema Muri. Ivona je zaboravila sunčane naočale i drugi put će više voditi brigu prije nego što krene bike izlet. I te kako su joj nedostajale. Zimsko sunce zna biti nezgodno, a u vožnji štiti oči od kukaca, ali i vjetra. Zadivljuju nas prizori uređenih i obrađenih polja, šarenih livada te puno vinograda i voćnjaka, od kojih su mnogi zaštićeni mrežom od tuče i drugih vremenskih nepogoda. Sreli smo puno šetača i hodača, što znači da Međimurje definitivno postaje meka za aktivan odmor. Idealno za MTB i lagane trekking rute. Brežuljkasto gorje i nizinsko donje Međimurje zajedno čine raznoliki krajolik. Kada još tome dodamo i dva velika jezera na Dravi, ono HE Čakovec i HE Gornja dubrava, gdje se može pedalirati nizinskom rutom i doći do ušća Mure i Drave te vratiti uzvodno Murom, otvara se mogućnost idiličnih višednevnih bike ruta. Ovoga puta smo nedaleko od mjesta Sveti Martin na Muri obišli sjevernu točku, simbolički kotač u selu Žabno koji označava najsjeverniji dio naše zemlje. Tu su i brojni rukavci i meandri Mure, kao i jedini preostali ploveći mlin. Može se razgledati jer je to sada zapravo muzej na vodi. Tu je zona relaksacije i odmora biciklista, uz ugostiteljski objekt. To je ono što najviše razveselili bicikliste jer imaju okrepu i odmor uz samu Muru i ako žele samo pedalirati po stazi, jako je važna bike infrastruktura izvan naseljenih mjesta. Servisna stanica s pumpom i osnovnim alatom diže rejting bike destinaciji. Ovdje smo prošle godine sreli skupinu Nijemaca na električnim biciklima. Bili su oduševljeni ovim mjestom i nastavili dalje kako bi do kraja dana stigli natrag u Austriju.

U mjesecu zaljubljenih divno je biti na tako lijepom mjestu. Tu može profitirati i onaj koji voli ptice, životinje ili pak fotografirati i biciklirati. Malo više od desetak kilometara pedaliranja i već bezbroj događaja. Odlučili smo prije popodnevnog opuštanja u LifeClass termama Sveti Martin obići jednu vinsku kuću. OPG Hažić bio je na ruti, a s obzirom na to da imam u pratnji i mladu biciklisticu, pretpostavio sam da će joj biti interesantno na vrlo lijepom obiteljskom imanju. Tako je i bilo. Naša domaćica Tatjana Hažić odmah je donijela čips od jabuke i sok koji se tu radi, a voćke su također tu uz imanje. Stariji su, pak, uživali u degustaciji mladog Chardonnaya, koji je već dosegnuo sve atribute pravog vina, iako još dozrijeva i tek će dobiti one prave okuse i mirise. Iako sam već posjetio vinsku kuću Hažić prije dvije godine, uvijek me ponovno fasciniraju stolice od bačve koje posebnim stilom i dizajnom, ali i jednostavnošću, odaju crte vinskog objekta, ali i funkcionalnost lagane i ugodne stolice.

Od jabuke i loze do posla života, sintagma je ove jednostavne, ali velike ženske obitelji Hažić, na čelu s ocem i suprugom Radenkom koji je to sve osmislio. Njega se, doduše, teško može naći jer je uvijek negdje u pozadini, u proizvodnji ili oko kuće i u podrumu. No tu su uvijek supruga Biserka te Valentina i Tatjana koje će uvijek iznenaditi toplinom, gostoljubivošću i zanimljivom prezentacijom proizvoda, vinskom probom i sl. Sve je počelo s prvom posađenom voćkom jabuke, a evo, danas je to mjesto dobrog osjećaja s još neotkrivenim pričama. Kuća nas je sve opčinila i s toplim zrakama sunca uživali smo u pogledima na međimurske pejzaže, klopotec koji je tiho udarao tek toliko da osjetimo povjetarac, ali da vinska priča bude dojmljivija. Uz vinsku degustaciju Traminca iz 2014. godine, koji već ima sve atribute pravog vina, s odličnim omjerom šećera i kiseline te uravnoteženim mirisom i okusom pa ga se može s lakoćom konzumirati. Koja čašica više ne brine jer tu smo tik do hotela, samo se spustimo u dolinu. Primijetili smo i sami se uvjerili da restoranska ponuda hotela većinom dolazi iz ovog kraja, od domaćih proizvođača čije smo slike vidjeli za doručkom ili večerom. A preko dana se s proizvođačima hrane, evo,  i družili.

Tako smo sok koji nam je ponudila Tatjana konzumirali i u hotelu. Na kraju smo, kao i mnogi posjetitelji, kupili čips, sok, jabuke, a bome i butelju vina. I naši Facebook prijatelji iz Vodica koje smo sreli u termama i prepoznali se po biciklima, krenuli su s nama u osvajanje Međimurja. Djeca su hranila jelene, mi smo degustirali vina, a navečer uživali u wellness oazi i na bazenu uz ljekovitu termo mineralnu vodu Svetog Martina. Marko Juričev Barbin, supruga Perina i mali Roko i Ante također su, nakon naporne sezone, odabrali za mjesto svog odmora toplice u Svetom Martinu. Iako su tu prvi put, već su najavili idući dolazak jer vikend se pokazao kratak za takvu destinaciju. A i pedaliranje bi idući put bilo na prvom mjestu, a onda sve ostalo. Jer biciklistički izlet daje taj posebni štih, kretanja i doživljaja na dva kotača koji su uvijek drugačiji nego iz auta. Međimurska priroda i lokalna gastronomija definitivno pozitivno djeluju na zdravlje. I na raspoloženje. Osjetili smo to na vlastitoj koži.

Mislili smo da nam je kiša pokvarila zadnji dan boravka, ali nismo bili u pravu. Bila je to prava prilika za istraživanje ponude hotela. Mi odrasli zaigrali smo golf na simulatoru, a djeca su bila u prostoriji s igračkama, odnosno u dnevnom vrtiću. Uz čašu vode s limunovom koricom, kavicu i laganu muziku hotelskog klavira, uživali smo i prepričavali dojmove i nove međimurske planove. Inače, LifeClass Terme Sveti Martin prvi je Adria Bike Hotel u Hrvatskoj koji nudi kompletnu infrastrukturu namijenjenu rekreativnim, ali i profesionalnim biciklistima. Na raspolaganju je preko sedamsto kilometara biciklističkih staza kroz koje se proteže čak 12 ruta s označenim točkama od interesa. Biciklisti najviše vole ovdašnje riječne rute, tako se vrlo izazovnom čini popularna R-2, murska staza koje ide od Gibine i prolazi kroz Sveti Martin prema Murskom Središću te ima i off road elemente, a potom uz brojne meandre i naselja niz Muru sve do Legrada.

Duga je osamdeset kilometara, nije zahtjevna i može se proći za oko četiri sata. Idealna je za ljetno vrijeme. Zanimljiva je i kružna eko Mura ruta duga pedesetak kilometara. Zatim rute koje vode do obližnje Slovenije i Mađarske. A moguće je u jednom danu obići čak četiri države, kada se pridoda Austrija. To jako vole cikloturisti i takve ih rute čine obogaćenima jer u tako malo vremena mogu puno toga vidjeti i obići. Za obitelji su vrlo popularni izleti po brežuljcima iznad termi, do Štrigove, samog mjesta Svetog Martina, obala Mure... U tih petnaestak kilometara može se puno toga vidjeti i doživjeti, od susreta s domaćim životinjama, kravicama koje bezbrižno pasu do konja, murskih labudova i brojnih vrsta ptica. Također, brojne interesne i poučne točke te obiteljska gospodarstva gdje ste uvijek dobrodošli, bike izletu daju punu draž.

O izletima, boravku, kretanju i vožnji biciklom i autom po Međimurju, više na www.visitmedimurje.com, www.spa-sport.hr, www.bk-muraavantura.com, www.keindl-sport.hr i www.mazda.hr