TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Zvjezdice: Dječja emisija ili iskorištavanje maloljetnika?

13.09.2015 u 12:13

Bionic
Reading

Sinoć prikazana prva epizoda RTL-ova talent showa 'Zvjezdice' dobar je povod za otvaranje teme o tome kada su takve natjecateljske emisije S DJECOM u redu, a kada prelaze u eksploataciju. Prva epizoda tog showa, naime, preskakala je granicu između 'OK' i 'ajme majko' kao da skače gumi-gumi

Kad god negdje počne prikazivanje talent showa u kojemu se natječu djeca, mene uhvati blaga nelagoda. Nisam dežurni moralist niti zagrižena turbomajka koja vidi opasnost za svoju i tuđu djecu čim se negdje aktivira kamera ili fotoaparat, ali kad god vidim priredbu na kojoj maloljetnici naveliko imitiraju domaću i stranu estradu, znam da to sigurno neće biti lišeno starmalog preseravanja s izvedbama čije značenje njihovi mladi izvođači nikako ne mogu doista shvaćati, a da će biti i onih gorih varijanti - hiperseksualiziranja maloljetnika i maloljetnica. Uostalom, jedna od najboljih filmskih komedija novoga doba, 'Mala miss Amerike' zasniva se upravo na tome - da nema naše nelagode zbog takvih dječjih nastupa, taj nam film ne bi bio smiješan.

Pa ipak, unatoč svemu tome, ima dječjih talent showova koji su okej. Imali smo ih i mi nekoliko na domaćim programima u posljednjih tridesetak godina - od 'Muzičkog tobogana' do 'Turbo Limach Showa'. Vrlo je teško reći što talent show čini primjerenim ili neprimjerenim za nastup djece, ali možda bi jedan od osnovnih kriterija za takvo što bilo - da je show namijenjen djeci, da su ga producirali ljudi koji se i inače bave produkcijom dječjeg programa i koji razumiju njegove zakonitosti te da se djeca u njemu NE iskorištavaju za bilo kakve ne-dječje svrhe, među koje se, osim gore spomenutog starmalog preseravanja i hiperseksualizacije, može ubrojiti i pretjerano oglašavanje na grbači maloljetnika.

E, sad, 'Zvjezdice' - serijal koji je RTL počeo emitirati sinoć i koji, kao i većina talent serijala na domaćim televizijama nije ničija izvorno domaća ideja, nego se snima po licenci, odnosnoo emisijama kakve se već naveliko snimaju drugdje na svijetu - izvrsna je prilika da promotrimo s koje se strane linije razgraničenja između 'okej' i 'mala miss Amerike' nalazi takav jedan show na domaćem komercijalnom TV-nebu.

Prva epizoda istodobno obećava i ne obećava jer je sadržavala elemente i jednoga i drugoga. Prvo i prvo, emisija se emitira u udarnom terminu navečer, dakle, ideja o tome da je namijenjena djeci pada u vodu. Namijenjena je, između ostalog, i djeci, ali već sam plasman u večernji termin govori da se komercijalci nadaju i značajnoj količini odraslog gledateljstva pa će SIGURNO neke sadržaje prilagoditi tome da budu i njima zanimljivi. Na prvom testu, dakle, padaju, ali hajde, recimo da im to nećemo a priori uzeti za zlo jer i dalje imaju šansu i večernji prime time ispuniti sadržajem prikladnim djeci.

Drugo, izbor pjesama kojima su se predstavljali mali kandidati i njihov način interpretacije. Jasno je da će djeca i tinejdžeri u mnogim slučajevima birati najveće pop-hitove, ali u nekim je slučajevima zbilja bilo malo previše onoga što sam već prije nazvala starmalim preseravanjem,  kao u slučaju majušne (i bez ikakve sumnje talentirane) djevojčice iz Splita, koja je superteatralno izvodila operetnu ariju iz 'Male Floramye' i klinca iz Zagreba koji je isfurao klasičnu narodnjak-razvaljotku s 'Miljackom' u najboljoj maniri kafanskog derneka.

Odnos žirija i voditeljice prema mladim izvođačima zasad je u redu - imaju obzira prema njihovoj mladosti, obraćaju im se na primjeren način, a opet ne kao da su blesavi samo zato što imaju malo godina i generalno gledano, zasad nije bilo većih bljuvotina koje bi upućivale na eksploataciju djece. Osim same činjenice postojanje takve emisije u takvom terminu i s takvim sadržajem. Jer dok je god tako, format će uvijek pomalo vući na stranu nelagode. I uvijek ćemo, kao gledatelji pred televizorima, imati dojam da emisija preskakuje granicu između prihvatljivog talent showa za maloljetnike i ajme-majko-nemoj-tako-s-djecom - te da to čini svakih pet minuta, kao da skače gumi-gumi.

Zato se moram zapitati - zašto ovo mora biti serijal koji po svemu, uključujući i termin emitiranja, strašno nalikuje istim takvim serijalima, samo s odraslim sudionicima? Ako je odgovor: 'Zato što se tako ostvaruje veća gledanost', imamo i odgovor je li riječ o simpatičnoj dječjoj emisiji ili o medijskoj eksploataciji maloljetnika.