PROMOCIJA SJEĆANJA

Zoran Predin i njegova 'Druga žena u haremu'

19.02.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Sav šarm koji ga krasi kao pjevača, glazbenika, umjetnika i muškarca, Zoran Predin je, po svemu sudeći, uspio prenijeti u svoje prvo pisano djelo 'Druga žena u haremu' – putopise, dnevnike, pisma, i zabilješke za koje sam kaže da nisu literatura i nemaju nikakve umjetničke namjere. Međutim, nema sumnje da će mnogi uživati u životnim pustolovina prekaljenog rokera koji je, 'u duhu otrcane fraze, odlučio, kao i svaki muškarac, da mora u svom životu izgraditi kuću, posaditi drvo, imati sina i napisati knjigu'

Na promociji 'Druge žene u haremu' Zorana Predina, u izdanju Aquarius Recordsa, održane danas u Vip Clubu, sudjelovali su uz samog autora, glumac Vili Matula, koji je pročitao jednu od 21 priče koje se nalaze u knjizi, rock kritičar Hrvoje Horvat koji je moderirao razgovor te Boris Dežulović koji je kao autor predgovora pročitao taj isti predgovor naslovljen 'Što je bilo poslije ili zašto se Zoran Predin nikada nije razveo od Ditke Haberl'.

Zahvaljujući izuzetno ironično raspoloženom Dežuloviću i njegovom sjajnom uvodu te dobro raspoloženom Predinu, knjiga će, po svemu sudeći, biti jedan od prodavanijih ovogodišnjih naslova. Naglašavajući Predinovu misiju da kao muškarac mora u svom životu izgraditi kuću, posaditi drvo, imati sina i napisati knjigu, Dežulović se kroz uvod u ove izuzetno simpatične zapise iz karijere ironično osvrnuo na ispunjenje njegove životne misije naglašavajući da pod stare dane Predin uz klavirsku pratnju Matije Dedića pjeva obrade pjesama Parnog valjka dok mu je sin nakon svega tri godine boravka u Londonu snimio spot za povratnički singl The Rolling Stonesa nazivajući Zorana starim onoga tipa koji radi spotove za Rolling Stonese


Uz niz anegdota, vrlo vjerojatno spomenutih i u samim pričama, Predin i društvo na najbolji su mogući način predstavili knjigu koja će bez sumnje postati obavezna literatura svih njegovih obožavatelja, ali i onih koji su oduvijek htjeli biti poput njega, ali im to nikako nije polazilo za rukom, zamišljajući ga kao veliku rock zvijezdu bez premca. Ili kao što je to Dežulović zaključio, 'od Predina uz kojeg smo odrastali ostalo je ono najbolje: divna ironija kojom je zajebavao okoštale dogme i kanone osamdesetih, podjednako stroge komunističke vlasti i nacionalnu skijašku histeriju, a koja je u zrelim godinama izrasla u nadmoćnu autoironiju, onu po kojoj se poznaje zadovoljan i dovršen čovjek'.

Književni kritičari će reći svoje, no nema sumnje da je Zoran Predin okrenuo jednu novu stranicu svoje karijere. Svakako treba spomenuti i koncert koji će se održati 8. ožujka u Vip Clubu i to u jednoj sasvim novoj postavi u kojoj se uz Predina nalazi čovjek s gitarom, harmonikom i tubom, a na kojem će publika moći uživati uz njegove najveće hitove u, dakako, novim verzijama.