NEDJELJNA AVVANTURA

Znate li tko je prvi Rasta?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2014 18:17
  • Objavljeno 08.05.2014 u 14:53
Prvi Rasta

Prvi Rasta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nedjeljna Avvantura na tportalu

MAXtv Filmofeel predstavlja Nedjeljnu Avvanturu na tportalu. U nedjelju, 11. svibnja, ponovno prikazujemo fantastični dokumentarac 'Prvi Rasta' o osnivaču Rasta zajednice, i to baš na 33-godišnjicu smrti legendarnog Boba Marleya koji je bio rastafarijanac

Bob Marley (rođen kao Robert Nesta Marley, St. Ann na Jamajci, 6. veljače 1945, umro je u Miamiju, 11 svibnja 1981), jamajčanski je reggae glazbenik koji i dan danas uživa kultni status. Rastafarijanizam je nastao kao mješavina nekoliko različitih religija i kultura. Njegovi običaji i obredi više teže načinu življenja nego religijskim obredima, no opet su vjerski povezani.

'Prvi Rasta' je Leonard Percival Howell (1893 -1981) koji početkom prošloga stoljeća napušta Jamajku, postaje mornar i putuje svijetom. Na svojim putovanjima razmišlja o svim idejama koje unose nemir u njegovo vrijeme – od boljševizma do Nove misli Joela S. Goldsmitha, od Gandhija do anarhizma, od garveizma do psihoanalize, tražeći svoju obećanu zemlju. Leonard 'Gong' Howell vratio se na Jamajku s tom mješavinom ideja i osnovao Pinnacle, prvu Rasta zajednicu 1939. godine.

Režiju filma 'Prvi Rasta' potpisuju Hélène Lee i Christophe Farnarier. Hélène Lee je međunarodna poveznica sa Rasta kulturom. U zadnjih je 40 godina, kao novinarka, autorica i prevoditeljica, pridonijela promociji afro-američkih umjetnika, razmišljanja i glazbe, od Afrike do Kariba.

Njezina umjetnost i aktivističko zalaganje dali su ovoj glazbi i kulturi mjesto koje zaslužuje. Christophe Farnarier (rođen u Marseilleu, 1963. godine) je francuski fotograf, scenarist i redatelj. Debitirao je kao redatelj dokumentarnim filmom 'San' (El somni) nakon što je radio kao direktor fotografije na 'Honor de cavallería'.

MAXtv Filmofeel Nedjeljna Avvantura na tportalu
projekt je budućnosti koji još nije realiziran u većini zemalja u svijetu, a prvi put se odvija u Istočnoj Europi. Svake nedjelje na avantura.tportal.hr od 18 do 24 sata ekskluzivno i besplatno možete pogledati jedan film debitantskih redatelja. Nakon nedjelje filmove pogledajte uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!