U FILMSKIM ULOGAMA

Životinjske zvijezde na malim i velikim ekranima

23.01.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Iza nas je još jedna dodjela Zlatnih globusa, a glavna zvijezda ovogodišnje dodjele bio je pas po imenu Uggie, inače i glavna zvijezda nijemog filma 'Umjetnik' koji je pokupio i najviše nagrada. Mali Jack Russell terijer paradirao je po crvenom tepihu i pozirao fotoreporterima sa šapicom na nagradi. Inspirirani pravom malom psećom facom, prisjetili smo se životinjskih junaka koji su obilježili filmsku industriju i postali prave zvijezde

Rin Tin Tin

Možete li vjerovati da je pas spasio Warner Brothers od bankrota? Da, istina je, njemački ovčar po imenu Rin Tin Tin prvu veliku filmsku dobio je u filmu Where The North Begins i tako danas slavnu produkcijsku kuću spasio od propasti. Njegova priča počinje nakon završetka Prvog svjetskog rata kada je pronađen u francuskoj štenari, a ime je dobio prema lutku Rintintinu, tj. figurici koju su francuska djeca darovala američkim vojnicima za sreću.

Prekooceanski život u obećanoj zemlji započinje zahvaljujući vojniku Leeju Duncanu, koji ga dovodi u Los Angeles i uči mnogim trikovima zahvaljujući koji ma će postati prva filmska zvijezda. Nedugo zatim postao je najtraženiji pas glumac, glumio je u dvadeset i pet filmova i bio najveća holivudska pseća zvijezda tih poslijeratnih godina.

Znate kako to biva sa slavom, poznati pasonja dobio je nekoliko uloga u televizijskim reklamama, bio je čest junak radiodrama, a njegova smrt u Americi izazvala je ogromni šok javnosti te je prekinut i televizijski program. Kao prava zvijezda dobio je zvijezdu na holivudskom šetalištu Walk of Fame.

Lassie

Mnogi ljudi i dan danas nazivaju pasminu škotskog ovčara imenom Lassie. A za sve je kriv serijal filmova i televizijskih serija u kojem slavni pas vodi glavnu riječ.

No jeste li znali da je prvi pas koji je odglumio kujicu Lassie, zapravo bio mužjak? Za film 'Lassie se vraća kući', prvi u nizu, izabran je između 300 prijavljenih pasa, a vlasnici su ga prodali za samo pet američkih dolara. Prava šteta jer poznati škotski ovčar također ima svoju zvijezdu na poznatom šetalištu, a vrijednost mu se nakon filmova znatno povisila.

Inače, pravo ime mu je Pal, a glumio je u nekolicini filmova i dvije televizijske serije te postao jedna od najprepoznatljivijh životinja u filmskom svijetu.

Ben

Nekoć davno nedjeljno poslijepodne oko 14 sati na programu tadašnje nacionalne bilo je rezervirano za televizijsku seriju u kojoj glavnu riječ ima jedan veliki medo. Malo starije generacije odmah će se prisjetiti o čemu se radi. Naime, u to vrijeme, igrala je serija Grizli Adams, prelijepa saga o čovjeku koji je sredinom 19. stoljeća živio sam među životinjama američkog Stjenjaka.

Serija je snimana i prikazivana polovicom sedamdesetih godina, nakon koje je, na svu radost djece diljem svijeta, izašao i televizijski film. U naslovnoj ulozi šumara Jamesa Adamsa vrlo se uspješno okušao Dan Haggerty, američki country pjevač, a društvo mu je pravio veliki medvjed po imenu Ben, koji mu je iz nastavka u nastavak pomagao u spašavanju šumskih prolaznika od nevolja koje su ih snašle.

Medo iz ove priče nikada nije postao prava zvijezda, znamo jedino da mu je pravo ime Bozo. No svatko to je odrastao na avanturama Grizlija Adamsa, složit će se s činjenicom da se ravnopravno našao na popisu naših životinjskih zvijezda.

Crni pastuh

Od svih filmova u kojima konji vode glavnu riječ, naš izbor je pao na Crnog pastuha adaptaciju istoimene dječje novele koju je napisao Walter Farley. Glavni junak ove priče je Alec Ramsey, koji doživljava brodolom na pustom otoku, a njegov najbolji prijatelj postaje arapski divlji pastuh.

Režije se prihvatio Carroll Ballard, a glumački ansambl činili su Kelly Reno, Mickey Rooney, Teri Garr, Hoyt Axton i naravno konj Cass Ole. Zanimljivo je da je cijelu muziku skladao Carmine Coppola, otac legendarnog Francisa Forda Coppole koji je u ovom slučaju sjeo u stolicu izvršnog producenta.

Junak ove priče, Cass Ole, inače je bio pravi šampion u svojoj klasi. Osvoji je preko pedeset nagrada i dvadesetak specijalnih priznanja u sedmogodišnjoj karijeri, ali je najpopularniji postao zahvaljujući filmskoj industriji. Osim u navedenom filmu, pojavljuje se i u nastavku pod nazivom Povratak crnog pastuha. Film je bio nominiran za Oscare i Zlatni globus , a 2002. godine ulazi u Američki filmski nacionalni registar s oznakom kulturnog, povijesnog i estetskog značaja za filmsku industriju.

Lav Leo

U ovom popisu našla se još jedna serija koju najvjerojatnije poznaju starije generacije. Sjećate li se doktora Marsha i njegovog životinjskog carstva? Riječ je o televizijskoj seriji Daktari koja je prikazivana na američkoj televiziji krajem šezdesetih godina, a u naše krajeve stigla je nešto kasnije.

Zvijezda ove priče je čupavi, razroki, dobroćudni lav po imenu Leo koji se u seriju uvijek pojavljivao s vjernom prijateljicom čimpanzom Judy. Inače, njegovo pravo ime je Clarence. Rođen je s poremećajem vida – strabizmom, koji se manifestira kao 'gledanje ukriž'. Clarence se u privatnom životu odlično slagao s djecom, a ponekad ga je zamjenjivao malo oštriji kolega Leo, no samo u scenama s malim brojem glumaca na sigurnoj udaljenosti.

Willy

Glavnu zvijezdu ove priče više manje svi znamo, te također priču o čarobnom prijateljstvu dvanaestogodišnjega gradskog dječaka i tri tone teškog kita ubojice. Film Slobodni Willy je početkom devedesetih godina osvojio mnoga srca diljem svijet, a rijetko tko nije pustio suzu tijekom filma.

Keiku, ime koje Willy nosi u stvarnosti, put do slave bio je sasvim slučajan. Sa samo dvije godine uhvaćen je u moru kod Islanda i prodan američkom akvariju. Nakon desetak godine zatočeništva, igrom slučaja, postaje glavni junak ove filmske priče, a ulogu će ponoviti još u tri nastavka. Kako je stekao brojne obožavatelje diljem planete, tako su oni skupljali novaca za njegovu slobodu. S ciljem ozdravljenja i vraćanja Keika u divljinu skupljeno je preko sedam milijuna dolara, a velik dio novca potrošen je na njegov prijevoz.

Nakon puštanja u slobodne vode doplivao je sve do norveške obale. Koliko je volio ljude dokazala je i činjenica da se kao 'slobodni' kit ubojica vrlo rado družio sa obožavateljima, dopuštao da se s njime igraju i penju mu se na leđa. Nažalost početkom novog milenija preminuo je od upale pluća, a na pokopu se okupilo preko 700 ljudi.

Babe

Mala slatka svinjica koja se silom prilika htjela postati pas ovčar, postala je i prava mala filmska zvijezda. Praščić Babe iz 1995. redatelja Chrisa Noonana postala je prava senzacija, ostvarivši nevjerojatnu zaradu, pohvale publike i kritike. Bio je nominiran za sedam Oscara uključujući kategorije najboljeg filma i najbolje režije, a dobitnik je zlatnog kipića za najbolje vizualne efekte.

Dvije godine nakon velikog uspjeha prvog dijela, George Miller, slavni redatelj najpoznatijeg ratnika ceste, Mad Maxa, prionuo je realizaciji drugog dijela filma o simpatičnom praščiću. Iako prvenstveno reklamiran kao dječji film, 'Praščić Babe u gradu' je film za sve uzraste. Drugi dio nije bio financijski uspješniji od prvog dijela, no kritika se složila da je svakako bolje ostvarenje.

Iako se puno ne zna o maloj zvijezdi, treba spomenuti da je Babe bio toliko popularan i simpatičan da su mnoga djeca postala vegetarijanci nakon filma, a čak je i glavni glumac filma, James Cromwell, prestao jesti svinjetinu u znak poštovanja prema kolegi glumcu.


101 dalmatinac

Zasigurno možemo tvrditi da su najpopularniji psi filmskog svijeta crno-bijela točkasta stvorenja po imenu dalmatineri. Davnih šezdesetih godina Disney je realizirao jedan od najpoznatijih cjelovečernjih crtanih filmova upravo o ovim stvorenjima. Točno 35 godina nakon, izašla je i prva filmska verzija nastala prema istoimenom romanu Dodieja Smitha.

Priču u kojoj glavnu riječ imaju Pogo, Perdita i 99 štenaca znamo više manje svi. Uz glavne pseće glumce, ljudskom glumačkom ekipom dominira izvanredna Glenn Close u jednoj od svojih najekspresivnijih uloga. Na da ne dužimo previše, prisjetimo se avantura točkastih stvorenja.

U ovoj temi mogli bi se naći još mnogi junaci životinjskog svijeta. Prije nekoliko tjedana preminula je Tarzanova filmska prijateljica Cheeta, koja se pojavila u mnogim filmovima i serijama. Ako niste znali zapravo se radi u mužjaku koji je transformirao u ženku za potrebe filma. Možda će se oni malo stariji prisjetiti i delfina Filppera čija karakteristika bila hodanje na repu. Nećemo zaboraviti ni filmski naslov Psi i mačke u kojem imamo cijeli ansambl životinjskog carstva. Prije nekoliko tjedana mogli smo ponovno na jednoj televizijskoj kući gledati avanture najpoznatijeg bernardinca filmskog svijeta, Beethovena. Svako malo na nacionalnoj televiziji pojavi se Rex koji iz epizode u epizodu utjeruje pravdu na bečkim ulicama.

No za kraj ostavili smo najpoznatijeg psa hrvatskog filma. Radi se naravno o Hundu. Prisjetimo se dječaka Ranka i njegovog vjernog prijatelja njemačkog ovčara u filmu Vuk samotnjak