O VINSKOM HOBIJU

Zajednička, malo poznata strast Petra Graše, Stinga i Brada Pitta

07.11.2016 u 06:56

Bionic
Reading

Nadolazeći blagdan svetoga Martina, popularno Martinje, dobar je povod da se prisjetimo pravih ljubitelja vina na domaćoj i svjetskoj sceni, onih koji su se iz velike ljubavi čak odvažili okušati u vinskom biznisu. Osim velike želje, sve ih redom krasi i velika mašta. Primjerice, na etiketi vina Željka Bebeka nalazi se upravo njegova fotografija, Sting svojim vinima redovito nadjeva imena svojih pjesama, a Grašin francuski poljubac trebalo bi kušati, sugerira taj glazbenik izborom imena svog pjenušca

Osim što su mnoge strane glumačke sportske i pjevačke zvijezde ušle u svijet vina i počele proizvoditi svoje vino, i brojni domaći poznati okušali su se u tome. Najnoviji primjer je pjevač Miroslav Škoro koji je nedavno predstavio svoju etiketu vina. Unatoč uspjehu s vinom, ne namjerava mijenjati profesiju te će i dalje skladati i pjevati. 

'Nikad sebe nisam vidio u tom biznisu. Moj djed Marko s mamine strane je išao je najdalje u našoj obitelji kad je riječ o vinogradarstvu. Kako sam godinama dolazio u požeški i kutjevački kraj, tako sam došao do informacije da se prodaje vinograd. Kad je grožđe rodilo, shvatio sam paradoks, da je cijena grožđa takva da ne možeš dovoljno s njim zaraditi za održavanje vinograda. No rekao sam da idem 'zaroniti' dublje pa sam se organizirao, angažirao enologa, kupio boce, osmislio etikete i napravio sve ostalo što je za to bilo potrebno. Sreća u nesreći je ta da su na tajnom glasanju na Festivalu graševine u Kutjevu enolozi procijenili da je moja graševina najbolja. Tako je ona šampion među vinima u 2015. godini', ispričao je za tportal Miroslav Škoro.

Dodaje kako se i dalje misli baviti time i na svoj način pomoći hrvatskim vinogradarima i domaćem vinogradarstvu.
'Mislim da zaista imamo vrhunska vina, pogotovo u tom kutjevačkom i požeškom području, a koja nisu dovoljno cijenjena', ističe pjevač.


Miroslav Škoro nedavno je predstavio svoje vino, a najveću podršku u tome uživa od supruge Kim

Svojim vinom, točnije pjenušcem, može se pohvaliti i Petar Grašo. Rose pjenušac se proizvodi ekskluzivno za obiteljski restoran Adriatic Grašo, u mjestu Jeruzalem u Sloveniji. Napravljen od sorte vina pinot noir, a proizveden po charmat metodi. Kušati se može samo u splitskom restoranu obitelji Grašo.

'Želio sam da imamo pjenušac po mom izboru što se tiče okusa i svih parametara te da to bude zaštitni znak restorana. Osim njega, imamo još jedan premium pjenušac koji ekskluzivno za nas radi obitelj Peršurić u Istri. 'French kiss by Grašo' proizveden je po klasičnoj metodi od chardonnaya i odležao na kvascima šest godina', ispričao nam je pjevač.


Petrova partnerica Danijela Martinović i brojni prijatelji
oduševljeni su njegovim pjenušcem

I njegov kolega Željko Bebek može se pohvaliti vlastitom proizvodnjom vina.
'Vino pravimo iz svog gušta, bez želje da to pretvorimo u biznis. Radimo vino svake godine kako bismo imali za guštanje u njemu kad se skupe obitelj i prijatelji, bilo kod nas doma ili na odmorima zimskim ili ljetnim', ispričao nam je Željko Bebek. Legendarni pjevač osim s vinima, oduševljava obitelj i prijatelje maštovitim etiketama koje mijenja iz berbe u berbu. Na jednoj od njih, crno-bijeloj, zagrljen je sa suprugom Ružicom s kojom je krenuo u priču s vinima.

'U proizvodnji vina je najvažnije da ih radiš s ljubavlju i da ne 'petljaš' ni s kakvom kemijom', pojasnio je pjevač.

Dosad su pravili vranac, cabernet souvignon i plavac od grožđa iz Dalmacije i Hercegovine.
'Ove godine sam puno putovao i imao posla pa se nisam stigao baviti vinogradom. Ostala nam je lijepa zaliha od prethodnih godina pa s vinima nećemo oskudijevati', kaže Željko Bebek.


Osim što sami prave vino, Bebekovi osmišljavaju i etikete


Ružica Bebek sa suprugom osmišljava zanimljive etikete
za njihova vina

U svijet proizvodnje vina odavno je krenuo bivši izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Igor Štimac s braćom Damirom i Mihovilom. Godine 2007. njihov otac Vlado Štimac odlučio je uzgajati autohtonu sortu vinove loze na Slivnu kod Opuzena, a 2008. godine posadili su vinograde razasute po strmim padinama koje se protežu sve do mora. Tri godine kasnije imali su hrvatsku premijeru svog vina 'Rizman', a ime su dali u znak sjećanja na prvog vinara u obitelji Štimac, pradjeda Mihovila Miju Popicha poznatom po nadimku Rizman. Štimčevi se mogu pohvaliti i moderno opremljenom vinarijom.


Braća Štimac nazvali su svoje vino po nadimku svog pradjeda

Malo je poznato da se u vinskom poslu okušao i Tony Cetinski
2010. godine obitelj Cetinski promovirala je svoja crna i bijela vina. Njihov cabernet franco na Vinistri je dobio zlatnu medalju, a chardonnay srebro. Tony je u ovoj obiteljskoj manufakturi bio zadužen za promociju, brat Matteo se pobrinuo za vizualni izgled i sve marketinške stvari bile su povjerene u njegove ruke, dok je tata Mirko vrijedno obilazio vinograde.


Prezentacijom brenda Capo obitelj Cetinski s obiteljskim vinima chardonnay i sivi pinot
na Vinistri je 2010. osvojila priznanja

'U Kutjevu su mi kumovi posadili 5000 čokota traminca i sljedeće godine planiram imati brendirano vino', izjavio je 2011. godine Dražen Zečić za 24sata. Pisalo se o tome da namjerava nastaviti obiteljsku tradiciju i proizvoditi bijelo vino, ali nakon toga više nije spominjao svoje bavljenje vinima.


Splitski pjevač se proizvodnjom vina počeo baviti prije pet godina

Mnoge strane zvijezde odavno uživaju u svojim vinima.
'When we dance', 'Sister Moon' i 'Message In A Bottle' nisu samo Stingove pjesme, nego i vina koja od 2007. godine proizvodi na svom 370 hektara velikom vinogradu u Toskani. Sting se može pohvaliti i etiketama 'Casino delle vie', 'Beppe Rosato'.


Sting svoja vina naziva po vlastitim pjesmama

Uskoro bivši supružnici, holivudske zvijezde Angelina Jolie i Brad Pitt, poznati su i po svojim vinskim djelatnostima. Njihovo vino 'Miraval Rosé' košta 105 eura, a proizvedeno je na Château Miraval imanju, koje su kupili 2008. godine. Par je također aktivno sudjelovao kako u proizvodnji samog vina, tako i u dizajnu boce i etikete. Nakon što je Angelina u rujnu podnijela zahtjev za razvod braka, glumica i Brad Pitt odlučili su prodati sve zajedničke nekretnine među kojima je i francusko imanje na kojemu se par vjenčao 2014. godine. Osim dvorca s 35 soba, posjed ima 700 hektara vinograda, privatno jezero te maslinike. Za imanje su 2012. izdvojili 60 milijuna dolara (oko 414 milijuna kuna).


Holivudski par se vinima počeo baviti 2013. godine


Vinograd Angeline Jolie i Brada Pitta

Kad je 2009. godine Antonio Banderas kupio imanje u poznatom vinskom regionu Castilla y Leon u Španjolskoj, izjavio je da mu se ispunio dječački san. Ime njegova vina je 'Anta Banderas' i već je za njega dobio brojne nagrade.




Kupnjom vinograda Banderasu se ispunio dječački san

Gérard Depardieu
je 1988. godine gotovo 'iz vica' kupio 25 hektara vinograda, ali ubrzo je otkrio svoj poziv. Vlasnik je vinarija u Bordeauxu, Burgundiji, ali i u Argentini, Maroku, Americi.
'Radije surađujem s vinarima nego s redateljima. Ako ništa drugo, manje pričaju', izjavio je u nekom od svojim intervjua. Kad treba raditi u vinogradu i pogotovo u podrumu, nije mu teško samom zasukati rukave. A dobru kapljicu nikad neće odbiti.




Gérard Depardieu poznati
 je ljubitelj vina

U proizvodnju vlastitih vina su se upustile i mnoge druge strane zvijezde - Madonna, Francis Ford Coppola, Johnny Deep, Kyle MacLachlan, Emilio Estevez, Olivia Newton John, Bob Dylan, pjevač grupe Simply Red Mick Hucknall, Cliff Richard...