PRVI NASTUPI T-MOBILE INMUSIC FESTIVALA

Zabava je počela s Partibrejkersima

21.06.2011 u 21:25

Bionic
Reading

Vrući dan na Jarunu započeo je nastupima novih uzdanica domaće nezavisne scene, s padanjem mraka je stigla i publika, a najbolji su dojam u otvaranju festivala ostavili beogradski rock klasici i teški blues Goribora

Zagrebačka publika rijetko dolazi na koncerte na vrijeme, pa ni svoj najveći glazbeni festival ne tretira drugačije. Prvi izvođači T-mobile INmusic festivala na Otoku Mladosti na Jarunu tradicionalno priređuju javne tonske probe za rijetke prijatelje i osoblje, ove su godine to hrabro učinili Dino Jelušić i Off Duty, dok su jedino Dječaci na najmanjoj sceni Hidden stagea uspjeli okupiti oku ugodniju skupinu publike.

No štreberska navika stizanja na vrijeme donosi i neka neočekivana zadovoljstva, poput scene u kojoj članovi Buraka Som Sistema promatraju kako nekadašnji pobjednik Dječje Eurovizije na World stageu izvodi 'Fool For Your Lovin' Whitesnakea. Sudar svjetova, u pravom smislu riječi.

Ni nove okosnice hrvatske indie scene Orange Strips i Mika Male, unatoč uvjerljivim nastupima, nisu imali više sreće s odazivom publike. Situaciju su okrenuli Partibrejkersi koji su nas na početku svog nastupa odveli u 1985., vrijeme objavljivanja njihova legendarnog prvijenca, jednog od ključnih albuma jugoslavenskog rocka.

Godine su svakako ostavile trag na licima i figurama Caneta i Antona, ali onaj prgavi stav beogradskih mangupa, parole kojima moraš vjerovati u tekstovima i fantastično efektni gitarski stil ostali su nepromijenjeni, kao vjerojatno jedini još uvijek autentični komad osamdesetih na današnjoj sceni. Do kraja nastupa Partibrejkersi su ispred najveće pozornice festivala okupili više tisuća ljudi, za kraj smo dobili spiritualnu šetnju 'Uličnog hodača' kroz tranzicijski mrak i još dva klasika iz 1985. kao bis.

Ex-Yu trenutak i definitivno zahuktavanje festivala upotpunili su i makedonski ska-kavci Superhiks na World stageu i slovenski Elvis Jackson na 'skrivenoj' sceni koja se u prvim satima programa atmosferom i kvalitetom nastupa postavila kao pritajeni favorit šestog izdanja najvećeg hrvatskog festivala. Čak je i legendarni Zdenko Franjić svoje Babilonce za ovu priliku pretvorio u 'big band', s pratećim pjevačicama i zvukom koji pomiruje garažu i veliku scenu.

Goribor je na istu scenu stupio točno u 21 sat, kao da im je savršeno svejedno što im se nastup preklapa s najiščekivanijim bendom festivala i prvim imenom svjetskog rocka u ovom trenutku. Teški blues St-a i ekipe navikao se ne obazirati na okolnosti, krenuli su žestoko i samouvjereno s 'Ko sam?', da bi aktualnim singlom 'Uzalud se budiš' dobar dio publike zakopali na mjestu, bez obzira na ostale atrakcije festivala.