THE PIERCES

You & I

the pierces

the pierces

Izvor: Promo fotografije / Autor: the pierces

Četvrti album sestara iz Alabame, Catherine i Allison Pierce, nekadašnjih country-folk nada Nashvillea odavno preseljenih u njujorško elitističko novovalno okruženje, možda je i njihova zadnja šansa za proboj u mainstream...

Iako je s obzirom na visoku kvalitetu njihova outputa definitivno moglo biti drugačije, The Pierces su dosad bile poznate tek po mnogobrojnim pojavljivanjima njihovih pjesama u američkim TV serijama ('Dexter', 'Tračerica', 'Šaptačica duhovima'...), a kakvu-takvu 'vidljivost', možda i ne previše željenu, donijela im je dugogodišnja veza Catherine s gitaristom The Strokesa Albertom Hammondom mlađim. Catherine i Albert su dogurali do zaruka, no onda je puklo, a kako on ovdje gostuje na jednoj pjesmi (mračnoj i epskoj 'Love You More'), čini se da su ostali u prijateljskim odnosima, no Catherine je u jednom nedavnom intervjuu rezolutno odbila odgovoriti koliko je pjesama na albumu inspirirano tom vezom.

Kako to obično i biva s kultnim američkim bendovima, njihov odjek zna biti puno veći s druge strane Atlantika i tu u priču ulazi Guy Berryman, basist Coldplaya koji im je producirao novi album. E, sad, je li to Berrymanova zasluga, ili pak prirodna evolucija, ali 'You & I' predstavlja značajan pomak u odnosu na prethodni im album ('Thirteen Tales Of Love And Revenge' iz 2007), a svjetlosnim je miljama daleko od njihovih akustičarskih dark-country-folk početaka. Danas The Pierces zvuče kao sofisticirana ultramoderna, možda mrvicu mračnija verzija kantautorskog soft rocka iz '70-ih, soundom, stavom, a ponekad i tematski srodna legendarnoj 'vještici' Stevie Nicks – sjajni singl i najbolja stvar na albumu 'You'll Be Mine' bavi se bacanjem čari na potencijalnog ljubavnika, a to ni približno nije jedino pojavljivanje magije ovdje. Čuje se u novoj inkarnaciji Piercesica još dosta toga (npr. goth/emo u već spomenutoj 'Love You More' ili pak snena, slatkasta light psihodelija prekrasne 'We Are Stars'), ali u centru svega je uvijek njihovo besprijekorno vokalno harmoniziranje, možda i jedino po čemu se još prepoznaju južnjački korijeni cura koje su već dugo dio živahne njujorške indie scene, a danas više i od Alabame i od NYC-a harmonijama vuku na sunčanu Kaliforniju. Primjerice, 'Kissing You Goodbye' opasno podsjeća na 'California Dreamin' The Mamas & The Papas, dok je euforični, 'ljetni' novi singl 'Glorious' možda i najveselija stvar koju su ikada napisale.

Prva polovica albuma, prvih pet pjesama, svih pet potencijalnih hitova, eksplozija je samouvjerenosti, melodije i guste, snene atmosfere, dok u drugom dijelu malo staju na loptu i daju prostora nešto intimnijim, sporijim, ali ništa manje jakim pjesmama.

Navodno su The Pierces nakon mlakog odjeka zadnjeg albuma bile vrlo blizu odustajanja, a Guy Berryman je izgleda bio jedan od najzaslužnijih što se to ipak nije dogodilo i onda im još u studiju pomogao da iz sebe izvuku ovako konzistentno uvjerljiv, izvrstan pop album. Izgleda da za sestre Pierce nakon svega ipak ima budućnosti, a ni to što izgledom malo podsjećaju na Agnethu i Anni-Frid iz Abbe uopće nije smetnja, dapače...

OCJENA: 9 / 10

Izdavač: POLYDOR / UNIVERSAL MUSIC

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi