Skunk Anansie

'Wonderlustre'

15.10.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Odličan povratak na scenu nakon punih 11 godina novim studijskim albumom kojim nastavljaju upravo tamo gdje su stali 1999. godine albumom 'Post Orgasmic Chill'. No u slučaju grupe Skunk Anansie, to je ujedno i prednost i mana 'Wonderlustrea'

Mana je zato što se osjeti duh vremena 'Post Orgasmic Chilla' odnosno kašnjenje s nastavkom karijere od punih 11 godina i statusa na sceni koji su zaradili spomenutim odličnim albumom, a prednost je jer se u međuvremenu pojavila nova publika koja će tek naučiti koliko je to dobar bend i koliko je Skin sjajna pjevačica.

Istovremeno, 'Post Orgasmic Chill' album je bez kompromisa u kojem je došla do izražaja sva snaga benda i sirova vokalna energija Skin. 'Wonderlustre' je, nasuprot njemu, puno komercijalniji i nekako više okrenut top ljestvicama. Upravo tu leži najveća razlika jer Skunk Anansie nisu na početku djelovali kao netko kome je stalo do statusa zvijezda iako su to zbog svoje glazbe ubrzo postali. Na žalost mnogobrojnih obožavatelja, pauza u kreativnom radu grupe trajala je punih 11 godina.

I nakon tih 11 godina Skin i dečki vraćaju se na scenu puni nove energije, ali ipak znatno pitomiji. Gitarski rifovi i dalje pršte kroz pjesme dok ritam sekcija tjera na skakanje i ples, no nema više toliko bijesa i buke kao nekada, ali još uvijek dovoljno uvjerljivo da podsjete svoje vjerne obožavatelje da nisu za zaborav i pokažu novoj publici tko su oni. A oni su na novom albumu podjednako sentimentalni koliko i razigrani, sjetni koliko i energični, u što se mogla uvjeriti i domaća publika na njihovom fantastičnom nastupu na Mars Festivalu u Zagrebu ovog ljeta.

Prije svega je tu sjajnaDeborah Anne Dyer aka Pea Narni, poznatija kao Skin, čije vokalne sposobnosti jednostavno opijaju, ali i koja je u međuvremenu probala solo karijeru te objavila solo album 'Fleshwounds' kojim se nije ni približila danima ponosa i slave kao sa svojom matičnom grupom.

Drugim riječima, Skin pripada samom vrhu najboljih pjevačica na svijetu iako njezina snaga, očito, leži u simbiozi s dečkima iz grupe Skunk Anansie s kojima je ostvarila sasvim pristojan povratak na scenu albumom 'Wonderlustre'. Iako album ima uspona i padova, ukupan dojam je i više nego zadovoljavajući. Štoviše, možda je to čak i jedan od boljih ovogodišnjih albuma i zasigurno jedan od uspješnijih povratničkih albuma.

Ocjena: 8/10
Izdavač: V2/Menart