PRESTON REED U ZAGREBU

Vrhunska svirka majstora akustične gitare

02.05.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Zagrebački klub Green Gold u utorak, 8. svibnja od 21 sat bit će ponosni domaćin velikog kulturnog događaja, Green Gold Acoustic Guitar Festivala. To je međunarodni festival gitare na kojem će nastupiti najpoznatija svjetska i domaća imena iz svijeta akustične gitare, Preston Reed, Branimir Bogunović Pif i Damir Halilić Hal

Iz New Yorka u Zagreb dolazi inovativni Preston Reed, jedan od najcjenjenijih svjetskih glazbenika na akustičnoj gitari. Ovaj veliki glazbenik uveo je i promovirao posebnu gitarističku tehniku koja ima u kombinaciji vještine izvrsnog percussionista i gitarista, od slapa, tappinga i korištenja tijela. Osim toga, u njegovom stvaralaštvu prisutne su tehnike uobičajenog fingerpickinga i slidea. Svoj prvi nastup Preston Reed imao je na Smithsonianu u Washingtonu u dogovoru s američkim pjesnikom Allenom Ginsbergom. Reed je svirao s brojnim glazbenicima u rasponu od Linde Ronstadt pa sve do rock benda NRBQ. Između 1979. i 2007. Reed je snimio petnaest albuma. Svojim nastupima ravnodušnima nije ostavio svoje glazbene kolege poput legendi Ala Di Meolua i Michaela Hedgesa, kao ni kritiku.

Najimpresivnija stvar kod Prestona Reeda je tehnika sviranja. Kako to izvesti, a da tijekom izvedbe ne skrenete pozornost na sebe, samo Reed zna. Svaka pjesma priča je za sebe, uz moćnu filmsku atmosferu i gotovo opipljivu nit komunikacije između Prestona i slušatelja. Uz velikog Prestona Reeda, na festivalu će zasvirati i ponajbolji hrvatski svirači akustične gitare Branimir Bogunović Pif i Damir Halilić Hal.