TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Vratio se News Bar: Humor koji nije glasan nego bolan

05.07.2016 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon što im je sredinom ožujka HTV na prilično oduran način ukinuo emisiju 'Montirani proces', 'newsbarovci' su se u nedjelju vratili na televiziju N1 s emisijom 'News Bar Prime Time' i vratili su se, kao i uvijek, u revijalnom tonu

Kada je sredinom ožujka na Hrvatskoj televiziji naprasno ukinuto emitiranje emisije 'Montirani proces', novo javnotelevizijsko vodstvo Siniše Kovačića u javnost je ispucalo nekoliko međusobno nepovezanih objašnjenja za taj potez - od onog službenog, da se u toj satiričnoj emisiji 'potiče međuetnička netolerancija', pa sve do onog s kojima su na newsbarovce najviše nasrtali internetski ratnici za sve hrvatske svetinje - da je serijal bio preskup. Pravi razlozi bili su, međutim, svima posve jasni. Novoustoličena vlast nije mogla podnijeti satiru na svoj račun. S vremenom su čak to i priznali, kako kroz usta svojih trbuhozboračkih lutaka, tako i kroz vlastita (u poznatoj Karamarkovoj izjavi o 'netalentiranim pojedincima'). Neko su se vrijeme internetom čak i širili imbecilni i netočni argumenti o tome kako 'nigdje na svijetu javna televizija nema takve emisije', što je lako opovrgnuti vrlo lakim istraživanjem na internetu, koje pokazuje da samo u ovome trenutku postoji osam emisija sa satiričkim obradama aktualnosti na javnim televizijama diljem svijeta, ali eto, naša nije bila jedna od onih koja je bila u stanju prezentirati takvu razinu demokratičnosti.

Malo više od tri mjeseca poslije tog nemilog ukidanja, newsbarovci su, međutim, pokazali da za njihovim načinom zezancije na račun aktualnih događaja ima mjesta u domaćem televizijskom prostoru i od nedjelje u programu televizije N1 imaju emisiju 'News Bar Prime Time'. Triput hura za N1, koji se i ovim, kao i mnogim drugim potezima, pokazuje kao doista jedan od najboljih, najraznovrsnijih, najprofesionalnijih pa i najzabavnijih informativnih programa koji se mogu pogledati u Hrvatskoj, ali i dalje je izrazito tužno što je prisavski HRT iz svojeg repertoara izbacio takav sadržaj, svoju dužnost javnoga servisa u zabavnoj domeni ograničivši isključivo na dosadu i kič.

No manimo se HTV-a i njihovih napora da se što više udalje od (nove generacije) gledatelja. Kakva je bila prva epizoda 'News Bar Prime Timea'? Bila je dobra, ne u rangu najboljih ostvarenja news barovaca, ali sasvim solidno na razini njihovih standardnih ukazanja, koja neki od nas nikada i nisu prestali pratiti na internetu. U novi su serijal ušli zezancijom na svoj račun, već u uvodnom komentaru sami sebi dobacujući: 'I? Koliko ćete sada emisija snimiti? Pet? Šest?' te parafrazirajući Karamarkove napomene o 'netalentiranim pojedincima'. Nastavljajući u revijalnom tonu, osvrnuli su se na untarstranački pičvajz u HDZ-u, u povodu izjave ministrice Bernardice Juretić 'da je vrag zavladao svijetom' porazgovarali su sa Sotonom, koji je opovrgnuo te tvrdnje, izračunali troškove najskupljeg saborskog (SDP-ovog) zastupnika, a najbolji dio emisije bilo je autoironično gostovanje Žarka Puhovskog, kojega je voditelj Domagoj Zovak prvo upitao je li, kad već toliko analitičarski gostuje po emisijama, ikada bio u 'Kućnim ljubimcima'.

Jesmo li se valjali od smijeha? Ja nisam. No to je satira, a ne slapstick komedija, ovdje se na sarkastičan i šaljiv način komentiraju aktualni događaji, humor ovdje nije nužno toliko glasan koliko bolan. Osim toga, u situaciji kada ovakvu emisiju radi razmjerno mala ekipa entuzijasta, a ne, kao u slučaju američkih megashowova slične tematike ('Daily Show', 'Colbert Report'), čitava vojska najvećih satiričkih stručnjaka Amerike - sretna sam što barem netko pokazuje dovoljno duhovitosti, britkosti i volje da njeguje takvu vrstu medijskog sadržaja, a da pritom nije glup. Newsbarovci su, osim toga, pokazali da sa svakom emitiranom emisijom postaju sve bolji, a ovo je bio sasvim solidan početak. Nadam se da ih ovaj put neće ugasiti zbog širenja analitičarske netrpeljivosti