NOVI ŠOVAGOVIĆEV FILM

'Visoka modna napetost' je prikaz našeg društva u malom

26.11.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Svečana premijera novog filma Filipa Šovagovića 'Visoka modna napetost' održana je sinoć u zagrebačkom kinu Cineplexx u Centru Kaptol, a nazočila joj je i glumačka ekipa – Goran Navojec, Mijo Jurišić i Marija Škaričić

Film koji je izazvao veliko zanimanje na filmskom festivalu u Puli drugi je dugometražni igrani film Filipa Šovagovića. Ova neobična art komedija smještena je na mali dalmatinski otok i prati nastojanja njegovog načelnika da mjestu osigura status grada. Kako bi u tome uspio, potrebno je podići broj stanovnika s 99 na potrebnih 100, a rješenje vidi u dolasku slavnog talijanskog modnog dizajnera.

O filmu smo popričali s Filipom Šovagovićem, potpisnikom režije, producentom i autorom glazbe, a napisao je i scenarij s Ivicom Đikićem i Robertom Perišićem.

'Film govori o tri brata i njihovim životnim sudbinama i ljubavi. Možemo vidjeti načelnika koji se svim silama trudi promijeniti status mjesta. A tu je i kraj svijeta te parafraza priče o Noinoj arci. U nekim trenucima rad na filmu je bio vrlo stresan, a imali smo i problema s tim novim tehnologijama te smo izgubili dragocjeno vrijeme. Ali evo, na kraju je sve ispalo OK', kaže Šovagović.

Goran Navojec smatra da je film u neku ruku prikaz našeg društva. 'Jedan brat je političar, jedan je kriminalac, a jedan svećenik – to je u neku ruku prikaz hrvatskog društva u malom kroz jednu obitelj i sve ono što disfunkcionalna obitelj nosi, makar je ona heteroseksualna', rekao je Goran, dodavši da će svatko donijeti svoj sud o filmu kad ga pogleda.

Gorana smo zapitali i za dojmove sa snimanja filma 'Kraftidioten' u Norveškoj.

'Rekao bih samo - jako hladno i jako lijepo. I naravno, tu je njihov standard. Jako sam zadovoljan radom na tom filmu', rekao je Goran, ističući da je imao priliku glumiti u filmu Hansa Pettera Molanda o obračunu norveške i ex-yu mafije.

Nakon projekcije na after partyju u VIP Clubu posjetitelje je svojim DJ setom zabavljao Mario Kovač, redatelj koji je također imao manju ulogu u filmu 'Visoka modna napetost'.

'Sve je to isprva izgledalo kao kreativni kaos, ali na kraju je sve ispalo dobro. Filip je veliki pozitivac i natjera vas da sami idete do svojih granica ludiranja i zezancije. Glumio sam Elvisa Presleyja na vjenčanju, a to je bilo cjelonoćno snimanje do jutra. Filip Šovagović ima svoj film u glavi i zato ću mu se uvijek rado odazvati jer se ne trudi ugoditi nijednom tipu publike, ni komercijalnom ni arty - nije ga briga za ostale, on isfurava svoju priču. Rad na filmu bio mi je veliko zadovoljstvo', kaže uvijek raspoloženi Mario Kovač.

Film 'Visoka modna napetost' kreće u redovnu distribuciju u četvrtak 28. studenog.