TOLERANCIJA I FILM

Više od 50 filmova na Festivalu židovskog filma

15.05.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Šesti Festival židovskog filma održat će se u zagrebačkom kinu Europa od 20. do 26. svibnja

'Da nema Milana Bandića i ljudi oko njega, ovog festivala ne bi bilo', izjavio je Branko Lustig, počasni predsjednik festivala, koji je na jutros održanoj press konferenciji u hotelu Sheraton, u društvu zagrebačkog gradonačelnika službeno najavio već šesti Festival židovskog filma u Zagrebu, dotakavši se u kratkom, ali emotivnom govoru svega, od vlastite prošlosti do skromne prošlosti festivala, ali i propalog nacističkog mimohoda u Zagrebu te činjenice da ovaj festival danas dobiva novac samo od Grada Zagreba, ali ne i od ostalih institucija.

'Mi, upravo ovdje u središtu Zagreba, svake godine radimo na tome da rečenica 'Nikada više!' ne bude floskula, već da ona doista ima svoju snagu u stvarnom vremenu!', izjavio je Lustig, predstavljajući glavnu temu ovogodišnjeg festivalskog izdanja – toleranciju.

Od 20. do 26. svibnja posjetitelji filmskog programa moći će pogledati čak 54 filma koji na različite načine progovaraju o toleranciji, a riječ je o 13 igranih dugometražnih, sedam igranih kratkometražnih, 28 dokumentarnih te četiri animirana naslova, uglavnom snimljenih 2010. i 2011. godine. Naslovi kao što su francuski 'Sarin ključ', ruski 'Sjećat ću se', američki 'Maleni čin dobrote' ili izraelski 'Nisam Filipinka'.

Pored filmskog programa, festival će ove godine prirediti i edukacijska jutra za mlade (uz predavače Johanna Chapoutota i Branka Lustiga), filmsku radionicu, izložbe fotografija i plakata te koncerte u rasponu od elektronike do klezmera. Ulaz na filmski program, radionice i izložbe je slobodan.