Leiner i Hrnjak

'Viša sila'

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 12:17
  • Objavljeno 22.10.2010 u 12:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvi put nakon 28. godina ritam sekcija legendarne Azre zasvirala je zajedno na zajedničkom albumu. Iako na momente zvuče kao učenici Branimira Štulića, ipak je prevagnula ljubav prema Međimurju protkana neskrivenim utjecajem glazbe sa svih strana svijeta, ali i glazbom koju je Leiner stvarao u Vješticama i grupi Šo! Mazgoon

Kemija među njima dvojicom, stara preko 30 godina, nije nestala, već se pretvorila u alkemiju koju su poput čarobnjaka pretočili u ovaj album pun pozitivne energije. Međutim, više je nego intrigantna činjenica da se i Leiner i Hrnjak na albumu u manjoj mjeri pojavljuju kao autori, a u većoj kao interpretatori i izvođači pjesama raznih autora. I baš ti razni autori stvorili su jedan vrlo zanimljiv album. Prvo je svoju dobro poznatu kreativnost, i jednako dobro poznavanje Leinera, predočio Srđan Gulić Gul, nekadašnji bubnjar Haustora koji je stvorio pjesmu 'Vrela' s kojom su se Leiner i Hrnjak predstavili novoj generaciji i otvorili vrata svom povratku na scenu.

Najveći prilog ovom albumu dao je Jurij Novoselić koji je potpisan kao autor ili aranžer većine pjesama, ali i otac Janka Novoselića koji je gostovao kao bubnjar i Sergeja Novoselića koji je svirao violinu, a svakako treba spomenuti i sudjelovanje Srđana Sachera, Arsena Dedića (koji je napisao krajnje sarkastičnu pjesmu 'Tunelarina'), Josipa Dodleka te Darka Rundeka koji se pojavio samo u ulozi pratećeg vokala upravo na spomenutoj pjesmi 'Vrela'. Puno je tu tradicionalnih narodnih pjesama u novim aranžmanima koje su komotno mogle potpisati i Vještice da nije zaigranog mladog gitariste Miljana Bakića koji se malo previše na momente zaigrao u ulozi neobuzdanog rokera, pa tu i tamo iskače iz cjelokupne koncepcije.

Sva sila starih prijatelja stvarala je ovaj album - osim navedenih autora, tu je i niz glazbenika poput Svena Buića (ex Haustor) na kontrabasu, Nikola Santre (ex Haustor) na trombonu, Maxa Juričića (ex Fil, Vještice, Šo! Mazgoon) na gitari, Igor Pavlica (ex svi važniji domaći bendov i koji su trebali trubača) na trubi itd. Na koncu ispada da su Leiner i Hrnjak zapravo istureni članovi jednog veselog, kreativnog društva glazbenika s debelim zaleđem.

Neobičan je, ali istovremeno vrlo zanimljiv taj njihov spoj Morne s Capo Verdea, preko Meksika do mađarskog čardaša i Rusije, a sve na međimurskoj melodijskoj osnovi koji se može doživjeti slušajući 'Višu silu'. Boris i Mišo kao da su ponovno došli u pubertet snimajući ovaj album. Na svu sreću, obojica su već preboljeli prištiće i prve ljubavi, a zahvaljujući debelom iskustvu koje su stekli kaleći se sa Štulićem, njihov uspjeh je gotovo garantiran na današnjoj sceni, i to ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj regiji. Sve ostalo je pitanje dobrog marketinga. Oni su svoj posao u studiju, uz neskromnu pomoć mnogobrojni prijatelja, napravili. Sad slijede nastupi u kojima bi mogli pokazati kako to rade stari lavovi. Pokažu li se u pravom svjetlu, publika će to sigurno znati prepoznati.

Ocjena: 8/10
Izdavač: Croatia Records

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi