5. LIPNJA

Vatroslav Mimica gostuje u riječkom Art-kinu Croatia

04.06.2014 u 14:52

Bionic
Reading

U četvrtak, 5. lipnja u 20 sati u Art-kinu Croatia filmom 'Prometej s otoka Viševice' otvara se ciklus 'Portret: Vatroslav Mimica' uz gostovanje samog autora

Danas 90-godišnji Mimica najistaknutija je ličnost hrvatskog filmskog modernizma i jedan od naših nekoliko najznačajnijih redatelja uopće. Svoju modernističku fazu započeo je 1964. 'Prometejem s otoka Viševice', filmom razlomljene strukture, svojevrsnom inačicom tehnike struje svijesti i zapravo prvim hrvatskim i jugoslavenskim cjelovečernjim igranim filmom radikalno modernističke poetike. U glavnom liku Mate Bakule spojene su značajke Prometeja, Don Quijotea i Hamleta, a film većim dijelom ima provokativan naboj spram tadašnjeg socijalističkog poretka, sugerirajući da osobne i skupne žrtve podnesene za društveni napredak nisu bile opravdane, da bi u samoj završnici autor sugerirao drugačiji zaključak. 'Prometej s otoka Viševice' u Puli je nagrađen Velikom Zlatnom arenom za najbolji film (ex aequo s filmom Tri) te Srebrnom arenom za režiju (ex aequo sa Živojinom Pavlovićem), a dobio je i nagradu publike Jelen tjednika VUS.

Do 8. lipnja prikazat će se i 'Ponedjeljak ili utorak' te 'Kaja, ubit ću te!' koji se smatraju uzornim primjerima europskog modernističkog filma te 'Događaj' koji spada u Mimičinu klasičnu fazu. Svi ti filmovi čine važan dio stvaralačkog uspona autorskog jugoslavenskog filma šezdesetih godina prošlog stoljeća. Također, program donosi program kratkometražnih animiranih filmova: 'Strašilo' (1957.), 'Samac' (1958.), 'Happy End' (1958.), 'Inspektor se vratio kući' (1959.), 'Tifusari' (1963.) i 'Mala kronika' (1962.).

Ovaj ciklus Art-kino Croatia realizira u suradnji s kućama Lux Company, Zagreb film i Jadran film. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Raspored programa:

Četvrtak, 5. lipnja
20 sati - 'Prometej s otoka Viševice'

Petak, 6. lipnja

18 sati - Kratkometražni animirani filmovi Vatroslava Mimice
19.30sati  - 'Ponedjeljak ili utorak'

Subota, 7. lipnja

19 sati - 'Kaja, ubit ću te!'

Nedjelja, 8. lipnja

19 sati - 'Događaj'