LIKOVI

Upoznajte Meridu Hrabru i škotske junake

23.07.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Priča o 'Meridi hrabroj' je bila veoma osobna za redatelje filma, Marka Andrewsa i Brendu Chapman, koji su krenuli od vlastitih iskustava sa svojom obitelji, kombinirajući ih sa svojim škotskim nasljedstvom i ljubavi prema zemlji. Sa svojom snažnom pozadinom u pripovjedanju i snimanju filmova, bili su u mogućnosti napraviti priču koja je originalna, emocionalna i prepuna uzbudljivih avantura.


MERIDA

Strastvena i vatrena, Merida je tvrdoglava tinejdžerica kraljevskog odgoja koja se bori kako bi preuzela kontrolu nad svojom sudbinom. Najviše se osjeća svojom vani, u prirodi, njegujući svoje atletske, impresivne vještine strijelca i borca mačem, jureći veličanstvenim, brdovitim puteljcima na svom vjernom konju Angusu.
Merida ima mekano srce, pogotovo kada je riječ o njena tri brata blizanca. Kao kćer kralja i kraljice, njezin život otežavaju odgovornisti i očekivanja koja joj ograničavaju slobodu i neovisnost. Kada Merida prkosi prastaroj tradiciji, posljedice njezinih dijela uzrokuju pravu katastrofu u kraljevstvu. Mora krenuti u utrku s vremenom, kako bi ispravila posljedice svojeg bezobzirnog ponašanja, a njezin put ju uvjeri da pogleda u sebe i otkrije pravo značenje hrabrosti te otkrije svoju pravu sudbinu.


KRALJICA ELINOR

Vizija milosti, mudrosti i snažnog karaktera, kraljica Elinor je strastveno posvećena dobrobiti svoje obitelji i kraljevstva. Kao totalna suprotnost svog impulzivnog muža, kralja Fergusa, Elinor nosi težinu kompletnog kraljevstva na svojim ramenima, kako bi održala krhki mir između ratobornih klanova.
Elinor se trudi usaditi Meridi znanje i kraljevske manire, očekujući totalnu odanost Elinorinim standardima. Ali njezina vizija kćerine budućnosti je u totalnoj suprotnosti sa Meridinim buntovničkim duhom i željom da sama odabere svoj put koja na kraju dovodi do zlokobnih posljedica.
'Elinor je lijepa, ali pod velikim pritiskom', kaže Pilcher, 'što je vizualno teško prikazati. Dodali smo par sijedih pramenova u njenu kosu, što stvarno prikazuje njezinu prošlost – ova žena je pretrpila puno stresa u svome životu, njena buntovnička kćer je vjerojatno samo vrh sante leda. Ova neispričana prošlost i mrvica nesavršenosti čine Elinor zanimljivijom.'


KRALJ FERGUS

Kralj Fergus je herojski ratnik s veličanstvenim medvjeđim plaštem, sabljom i kvrgastom, drvenom nogom – kao rezultatom njegove herojske borbe s demonskim medvjedom Mor’duom. Njegova krvna osveta protiv zvjeri koja mu je uzela nogu, Fergusa čini divljim i odlučnim lovcem na medvjede o čemu svjedoči dom prepun trofeja svih veličina.
Prema Pilcheru, filmaši su već ranije odlučili da on treba biti velik, snažan – i pomalo vrckast. 'Njegov simbol je mač', kaže Pilcher. 'Predstavlja i agresiju i obranu. Iako trenutno proživljavaju vrijeme mira, njihov svijet je veoma nasilan, a Fergus je uvijek spreman za akciju.'
Pogled na njegovom dječačkom licu i veseli izrazi, pokazuju da kralj ima i mekanu stranu. Zaštitnik svog kraljevstva i obitelji, Fergusov ponos na svoju prvorođenu kćer Meridu je neusporediv Podario joj je odlične vještine i strast za mačem i lukom.

KNEŽEVI

Tri kneza, tri kraljevstva – Dingwall, Macintosh i MacGuffin – su neposlušni, žarki lideri svojih klanova. Premda su nekada bili zaraćene strane, naposljetku su ujedinjeni pod mačem kralja Fergusa i mudrosti i diplomacijom kraljice Elinor. Klanovi su pozvani u dvorac DunBroch kako bi se natjecali u igrama Gorštaka, ali uskoro postanu ogorčeni kada Merida odbije ispoštovati svetu tradiciju. Situacija između klanova se ponovno vrati na staro što ugrozi ionako krhki mir u cijelome kraljevstvu.



KNEZ MACGUFFIN I MLADI MACGUFFIN

Knez MacGuffin je prepun snage i dostojanstva. Iako je čovjek od malo riječi, njegov dubok glas odzvanja diljem zemlje, zahtjevajući poštovanje i priznanje njegovoj reputaciji, kao ravnopravnom i razumnom gospodaru u kraljevstvu.
Govoreći neubičajenim škotskim dijalektom, nerazumljivim za većinu, mladi MacGuffin je sramežljivi dječak velikih proporcija. Biti u središtu pozornosti nije njegova jača strana, ali ne oklijeva uskočiti u borbu sa svojim ocem i klanom kada je to potrebno.


KNEZ DINGWALL I MLADI DINGWALL

Prgav i temperamentan, svadljivi knez Dingwall ne dopušta da veliki izazovi stanu na put rješavanju njegovih problema u borbi šakama. On nema zadrške ni kada se treba namjeriti na krupnog neprijatelja, kako bi utvrdio svoj položaj u kraljevstvu.
'Dingwall je najmanji, najstariji i najbjedniji od lordova, ali u svoje vrijeme je bio bez straha', kaže Andrews. 'On je poput onih mrzovoljnih staraca koji sjede na trijemu i deru se na susjedovu djecu 'Makni se s mog travnjaka' – to je Dingwall. Mladi Dingwall je njegov bezazlen i nespretni sin. Štrkljasti i često izgubljen u svojoj glavi. Iako Mladi Dingwall pokazuje želju koja nadilazi njegovu malu veličinu, njegov otac će s ponosom zaposliti svog jedinog sina kao ratnika čim dođe pravi trenutak.


KNEZ MACINTOSH I MLADI MACINTOSH

Čvrst, ogorčen i dobar vođa svog klana, knez Macintosh je uvijek na trenutak od histerije. Njegov divlji osmijeh i neustrašivi izgled – tijelo prekriveno plavom bojom i ponosno podignute grudi.
Kao prvorođeni sin lorda, mladi Macintosh zna da ima sve – atletsku građu, neporecivi šarm i dugačku raspuštenu kosu.


TROJKE

Identične trojke Harris, Hubert i Hamish su neodoljivi, crvenokosi mališani, uvijek spremni na šalu, pogotovo kada su u pitanju slastice. Oni mogu komunicirati bez riječi, sa svojim osmijehom, lukavim pogledima i hihotanjem. Ovaj vrckasti trio se gotovo uvijek šulja po dvorcu kroz tajne prolaze, misteriozno pojavljuje iza zidova ili igra lukavim trikovima, posebice sa svojim ocem, kraljem Fergusom. Imaju veoma posebnu vezu sa svojom velikom sestrom, Meridom, koja je među rijetkima koja ih zapravo raspoznaje.
Redatelj Mark Andrews kaže da su se filmaši okrenuli trojkama za neke od najzabavnijih trenutaka u filmu. 'Oni trče okolo po dvorcu, izazivajući pravi kaos i upadajući u problem. Stalno su tlaka svojoj dadilji, kradu joj slastice i voćne kolače, bježe kroz kroz neki maleni prolaz ili pukotine u zidu.'


VJEŠTICA

Duboko u obrasloj šumi, trošna kućica je dom lukave Carver. Ona je na prvi pogled bezopasna, ekscentrična starica, specijalizirana za rezbarenje figurica u drvu. No, tajanstvena starica je puno više od onog kako se čini. Merida traži od nje magično rješenje svojih problema i vještica na kraju popusti te zazove čaroliju sa misterioznom zagonetkom koja drži Meridinu sudbinu u ravnoteži.