KONAČNA ODLUKA

Unatoč skandalu Ukrajina ostaje pobjednica Eurosonga

19.05.2016 u 19:37

Bionic
Reading

Europska radiodifuzijska unija (European Broadcast Union, EBU) na zahtjev 325.000 potpisnika peticije, u kojoj se traži oduzimanje titule pobjednice ukrajinskoj predstavnici, revidirala je rezultate glasovanja u finalu Eurosonga te na kraju ipak potvrdila ukrajinsku predstavnicu Jamalu kao pobjednicu

Rusija je u finalu ovogodišnjeg 61. Eurosonga osvojila najviše glasova gledatelja, Australija najviše bodova žirija, a Jamala je osvojila najviše bodova s obje strane te zahvaljujući tome pobijedila, piše britanski Mirror. Šefovi Eurosonga odlučili su da unatoč aferi koja je izbila zbog novog načina glasovanja Ukrajinka Jamala ostaje ovogodišnja pobjednica.

Da se ravnalo po starom načinu glasovanja, a ne novom, u kojem se kombiniraju glasovi žirija i gledatelja, sigurnu pobjedu bi odnijela Australija, odnosno Dami Im s pjesmom 'Sound Of Silence'. Peticija 325 tisuća fanova koji traže da se Ukrajinki oduzme pobjeda natjerala je Europsku radiodifuzijsku uniju da se oglasi po tom pitanju. U službenoj izjavi stoji podrška Ukrajini koja je, piše, istinska pobjednica ovogodišnjeg spektakularnog glazbenog showa u Stockholmu.

'Razumijemo strast i emocije koje su se umiješale u ovogodišnje natjecanje. Uzevši u obzir potpisanu peticiju, odlučili smo odgovoriti na vaše zahtjeve. O pobjedniku ovogodišnjeg Eurosonga odlučili su glazbeni stručnjaci u žiriju i publika putem televotinga. Jamala je zbrajanjem jednih i drugih glasova postala prava pobjednica. Zahvaljujući njezinom izvanrednom nastupu i emotivnoj pjesmi, Jamala je ispričala posebnu glazbenu priču. Australija je dobila najviše glasova žirija, Rusija glasova gledatelja, i njima čestitamo na uspjehu. Eurosong je glazbeno natjecanje u kojem može postojati samo jedan pobjednik, a on je ove godine iz Ukrajine. Pozivamo potpisnike peticije da prihvate našu odluku', stoji u priopćenju EBU-a.

Jamala -1944
Dami Im - Sound of Silence
Sergej Lazarev - You Are The Only One