TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ukazanje Gospe u informativnim emisijama domaćih televizija

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 16.08.2016 13:32
  • Objavljeno 16.08.2016 u 13:32
Velika Gospa

Velika Gospa

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Nema ničeg lošeg u obilježavanju vjerskih blagdana, pa ni u medijskom izvješćivanju o njima. No barem pola informativnih emisija na domaćim televizijama jučer je zvučalo kao da ne pripada 'civilnim', sekularnim TV kućama, nego kao da se emitiraju direktno s neke strogo katoličke televizije

Premda bi se načelno moglo raspravljati o tome, u praksi nemam baš ništa protiv obilježavanja vjerskih blagdana kao državnih praznika. Vjernici dobiju priliku da obave što već obavljaju takvim prilikama, a ostali dobiju slobodan dan tijekom kojeg ne moraju raditi ništa. Nisam oduševljena od toga da mi se nameće nešto u što ne vjerujem, ali protiv nametanja slobodnog dana neću se buniti.

Problem je jedino kada cijela vjerska priča iz mi-slavimo-svoje-a-vi-kako-hoćete preraste u sveopću propagandu i ideološku dominaciju, a to se jučer dogodilo na barem dva TV kanala s nacionalnom koncesijom. Hrvatska televizija nije se mogla zadovoljiti time da izvijesti o obilježavanju blagdana Velike Gospe i o propovijedima koje su tom prilikom održali biskupi i nadbiskupi, nego je središnji Dnevnik započela otprilike ovim riječima: Hrvatski vjernički puk poklonio se majci božjoj, jednoj od svojih najvjernijih zagovornica. Zahvalio joj je na uslišenim molitvama diljem zemlje koja su primila stotine tisuća hodočasnika. Na RTL-u još žešća patetika. 'RTL Direkt' je, naime, počeo sljedećim: 'Ona je kraljica Hrvata, ona štiti od zla, njoj pohode deseci tisuća vjernika - zbog toga je blagdan velike gospe dan kada su marijanska svetišta u Hrvatskoj puna.'

Nešto normalnije se ponašala Nova TV, koja je bez padanja u trans i okrunjivanja Marije konstatirala da katolici slave blagdan Velike Gospe, poprativši ga prilozima iz marijanskih svetišta i možda malo predugim prilogom o svim političkim i inim porukama koje su tom prigodom odaslali biskupi, dok se nekako najprofesionalnije držao N1, koji, naravno, vijestima o obilježavanju blagdana posvetio zamjetno vrijeme, ali bez patetike i udovoljavanja biskupskim željama da ih se smatra političkom silom broj jedan.

I sad, prije nego što u komentarima izgubite živce i optužite me da mrzim sve što je hrvatsko (iako ovaj blagdan nije hrvatski, nego općenito katolički), da bih zabranjivala Gospu, crkve, blagdane, krunice, svetinje i Papu, podsjetit ću vas na prvi odlomak ovoga teksta. Niti mrzim Gospu, niti mrzim Hrvatsku, niti bih išta zabranjivala. Što se mene tiče, vjernici mogu slaviti i dan kad je Gospa dobila prve mliječne zube. Pogotovo ako taj dan, recimo, pada na ponedjeljak. Neću se čak ni buniti da o pripadnim svetkovinama izvijeste sve novine, televizije i radiostanice od plaže na Lokrumu do bazena na Sveticama i šire.

No priče o kraljici Hrvata koja štiti od zla, najvjernijoj zagovornici i slične vjerske emocije pripadaju u ta marijanska svetišta, a ne u informativne emisije sekularnih televizija. Kada se, međutim, informativne emisije takvih televizija počnu služiti takvim rječnikom i retorikom, onda više nisu sekularne, ne razlikuju se mnogo od Laudato TV i obraćaju se samo katolicima, koji u Hrvatskoj možda jesu većina - pa je zato priča o njihovu blagdanu vijest - ali nisu jedini.

I nema tu nikakvog govora o mržnji prema svemu što je hrvatsko, o poricanju toga da većinu stanovništva Hrvatske čine katolici niti ičemu sličnom. Riječ je o tome da bi se informativne emisije trebale obraćati svima i ni na koji način ne bi uvrijedile katolike kad ne bi govorile jezikom vjerskog zanosa, nego normalnim, neutralnim jezikom. Ovako isključuju sve ostale. Sele propovjedaonicu u TV studio i govore nam: 'Ovo je istina u koju valja vjerovati". A to nije odlika sekularnih medija u sekularnom društvu. Bez obzira na religijska uvjerenja većine pripadnika toga društva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!