NAŠE SLAVNE ŽENE

'U bivšoj državi bile smo ravnopravnije nego danas'

08.03.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Međunarodni dan žena prava je prigoda da muškarci svoje bolje polovice razvesele lijepim poklonom, a najčešće je to buket cvijeća

Dan žena prvi put se slavio davne 1909. godine. Ideja o njegovom obilježavanju javlja se u doba industrijalizacije zbog nezadovoljstva koje je tada vladalo glede radnih uvjeta, a danas se Dan žena, na ovim prostorima znan i kao 8 mart, obilježava u cijelom svijetu.

Književnici Vedrani Rudan još uvijek su živa sjećanja na proslavu tog praznika u bivšoj državi. 'Dok sam živjela u Jugoslaviji, Osmi ožujak zvao se Osmi mart ili Međunarodni dan žena. Zaposlene cure bi na taj dan od šefa dobile jezik u usta i ljubičice u vazici, a starije drugarice samo ljubičice. U pokojnoj zemlji svakog Osmog marta muškarci i djeca ženama i majkama nosili su cvijeće, a unučad je mamama i nonama poklanjala otisak dlana na listu papira. Mrzila sam taj dan iz dna duše jer sam mislila da živim u krivo vrijeme i na krivom mjestu i da bi u ženskim životima svaki dan morao biti Osmi mart. Mi smo u svima mrskoj Jugoslaviji bile mnogo ravnopravnije nego što smo danas u ovome što nazivamo zemljom. Nisam voljela Jugoslaviju, sanjala sam nešto drugo. Da barem nisam sanjala. Žene u Hrvatskoj teroriziraju partneri, poslodavci i država. Ubijaju ih poput šugavih pasa, trudnicama se uručuju otkazi, prema mladim majkama država se ponaša poput najgoreg zlotvora. Lijepa Naša je mala zemlja za velike mužjake. Jedna sam od rijetkih osoba koje će i reći i napisati da je ženama u Jugoslaviji bilo mnogo, mnogo, mnogo bolje ma koliko svi šutjeli o tome. U Jugoslaviji nisam slavila Osmi mart, danas ga slavim. S prijateljicama ću otići na ludu večeru. Čitavu godinu skupljamo lovu. Napit ćemo se i ogovarati jebenu državu i jebene mužjake. Konobara ćemo gladiti po guzici i u tri ujutro mu reći: 'Aj' s nama na piće, zlato. Imamo ludi stan, imamo trave, imamo love.' Poći će jer je i lani pošao. Bilo nam je lijepo i bit će nam lijepo. Šteta što nas pet možemo biti dečki samo na Osmi ožujak', rekla nam je Vedrana Rudan.

'Dan žena i Majčin dan za mene su dva najveća dana štovanja žena. One imaju pravo na svoj dan jer vidimo da su u posljednje vrijeme upravo one te koje su dominantne i kolo vode. Dosad nije prošao nijedan Dan žena a da me moj Arsen nije iznenadio cvijećem, baš kao i nevjestu Marinu. Sjećam se kako je nekad, 60-ih i 70-ih godina, zagrebački Cvjetni trg tog dana bio prepun košarica s đurđicama i jaglacima, koje su prodavale gospođe iz obližnjih Šestina', kaže Gabi Novak.

Njezina kolegica Maja Vučić, s kojom je otpjevala pjesmu 'Za mene je sreća', kaže: 'Čini mi se da ljudima nekad važni dani i obljetnice danas ne znače ništa. Tako je i s Danom žena. Nekad bilo i slavilo se, sad se samo spominjalo. Tata je redovito mami na taj dan poklanjao cvijeće, bio je i ostao pravi džentlmen, ali ne samo na Dan žena. Kad vidim kako njih dvoje imaju divan odnos i dobar brak svih ovih godina, onda mi je malo lakše jer danas su neka druga vremena. Ona u kojima bi se žena svakoga dana trebala nagraditi nečim i misliti na sebe. Stalno se nešto zakidamo, važemo možemo li sebi priuštiti neku sitnicu ili ne, sputani smo u kupovini namirnica za ručak, a kamoli u nekim drugim važnijim stvarima. Zato pazimo na sebe svakoga dana i ne čekajmo Dan žena da se nas netko sjeti.'


'Dan žena nikad nisam slavila, Majčin dan je u našoj obitelji bio važniji. No želim ipak reći da ženama njihovi muževi svakoga dana trebaju željeti dobro, a ne samo jedan dan u godini. Jedna lasta ne čini proljeće, pa tako ni jedan dan u godini ne znači ništa ako će je njezin partner samo tada primijetiti, nagraditi, pohvaliti ili pak osloboditi svih obaveza', smatra Tereza Kesovija, koja će 8. ožujka nakon dugo mjeseci oporavka od bolesti, napokon stati na pozornicu i zapjevati u Istri.