20. ROĐENDAN MONTEPARADISA

Trodnevna punk fiesta u Puli

  • Autor: Marko Čulić
  • Zadnja izmjena 02.08.2012 18:11
  • Objavljeno 02.08.2012 u 15:42
debeli precjednik

debeli precjednik

Izvor: Promo fotografije / Autor: myspace.com/fatprezident

Legendarni pulski punk festival Monte Paradiso slavi ove godine svoju dvadesetu godišnjicu. S nekadašnjeg mjesta održavanja, tvrđave po kojem je i dobio ime, festival se prije nekoliko godina preselio u austro-ugarske vojne barake, današnji društveni centar Karlo Rojc, gdje će ovaj događaj u prvim danima, točnije od 2. do 4. kolovoza 2012, ući u povijest kao najdugovječniji nezavisni festival u zemlji

Počeci Monteparadisa bili su romantičan DIY proizvod nekolicine entuzijasta supkulturnog underground punk plemena, a i muzičari koji su u prvih desetak godina na svojim plećima iznašali 'teret' programa bili su članovi mladih, neafirmiranih i široj publici potpuno nepoznatih bendova. Među njima svakako treba spomenuti neke od pionira i legendi domaće hc/punk scene, šibenske i Nulu, zagrebačke Deafness by Noise, Debelog precjednika ili Hrvatsku noise instituciju Why Stakla! iz Požege, kao i lokalne, furiozne pulske punk/rock himničare Fakofbolan. Lista bi mogla ići unedogled, a od 2002. godine, osim već spomenutih 'garažera' pulski je Monte Paradiso počeo privlačiti i, uvjetno rečeno, strane, veće i nešto poznatije bendove.

Line-up se ove godine tako sastoji od, uz neke stare domaće bendove, već uklesane u program fešte žestokog zvuka, i od takvih legendi kao što su Oi! ekipa iz engleskog sastava Hard Skin kojima će binu, već prvu večer festivala, pripremiti kolege po zvuku, Argies iz Argentine, pa do Inner Terrestrialsa ska/dub/punkrock skvotera također iz Engleske, koji pak nastupaju večer poslije. Poklonici brže i mračnije glazbe, uživat će u gostovanjima cijelog niza bendova kao čeških See You In Hell, austrijskih Kurwa Aparata koji također svoje setove praše na premijernoj večeri festivala. Dan poslije, scenu i razglas okupiraju hrvatski crust/punkeri, AK47 i Bolesno grinje, Deafness by Noise, i legendarni skate/hc bend, Spermbirds iz Njemačke.

Antisect

Posljednja večer, u subotu, rezervirana je za hc/punk, a glavnu atrakciju predstavljaju engleski Antisect i njemački Burial te Slovenci Aktivna propaganda. Ovo, naravno, nije potpuni line-up za festival, a njega se može se pronaći na mnogim linkovima Monteparadisa, ali još i važnija stvar od toga je značenje MP festivala, a to je guranje mladih bendova da žive i opstaju jer bez ovakvih okupljanja, u posljednje vrijeme kada, neka se ne uvrijedi nitko, ali iz gotovo svakog kluba, kafića i diska huči i kmeči harmonika dugmetara ni sviranje punka ne bi imalo smisla.

Ono što je ipak najvažnije i najljepše kod MP festivala, trodnevno je druženje ljudi iz cijele Hrvatske, ali i šire, u prekrasnom istarskom gradiću koji je uvijek bio Meka alternativnog zvuka. Istinsko uživanje u glazbi i njezinom značenju, posebno za mlade ljude, kojima nije cilj oko vrata zavezati par kilograma zlata i mahati tisućama eura pred nosovima zgodnih sponzoruša, već iskreno ostvariti nova prijateljstva na temeljima širenja kozmopolitskih svjetonazora, i iskustva koja MP donosi, a koja su i na potpisnika ovih redova ostavila duboki trag.

Tamo početkom devedesetih, bez obzira na mučne ratne godine i medijsko bombardiranje mržnjom i ksenofobijom koje se nije moglo izbjeći, u krugu prijatelja i pod zvučnom kulisom žestokog zvuka, odrastali smo i sazrijevali iznutra, svim silama se opirući bilo kakvim razlozima za najužasniju glupost ljudskog roda – rat. Danas je, iako je rat odavno završio, poruka je MP festivala jednaka, družimo se i udružimo u skidanju 'amova' s naših razmišljanja (a na zabačenim pulskim plažama i koječega ostalog što nas sputava), oduprimo se medijskom zatupljivanju, virtualnim sastančenjima na Facebook aplikacijama i uživo uživajmo jedni u drugima na najbolji mogući način – u miru i pozitivnoj energiji!


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi