TUŽNA OBLJETNICA

'To što smo proživjeli s Dinom ne da se riječima opisati'

07.09.2015 u 07:01

Bionic
Reading

Na današnji dan navršava se sedam godina od iznenadne smrti Dina Dvornika. Hrvatski kralj funka preminuo je u 44. godini života. Osim po glazbenim dostignućima, ostaje zapamćen i po nevjerojatnoj karizmi koja je rijetko koga ostavljala ravnodušnim. Dina su se na tužnu obljetnicu prisjetili njegovi prijatelji i suradnici

'Drago mi je što je o Dinu snimljen dokumentarac. O njemu mogu reći sve najljepše. Bio je genijalac koji imam osjećaj da je prohujao kao vihor sa svojim talentom, izazovom. I kao da je odnio sve sa sobom. Postavlja se pitanje može li ovdje itko nastaviti takvim putem. Ostavio je svoja djela, ali odnio je talent posebnosti, sposobnosti, genijalnosti. Jedino se možemo nadati da će njegova djela inspirirati druge umjetnike', rekla je Josipa Lisac

Massima Savića na Dinu podsjeća riječ ritam.
'Na Dinu me često podsjeća i riječ osmijeh jer je Dino najčešće prema svima bio nasmijan. I sjetim se nekoliko vrlo čudnih situacija, mogao bih čak reći po život opasnih, koje sam prošao s Dinom, ali kada bih morao sažeti u jednu riječ – onda je to osmijeh', prisjetio se svog prijatelja Massimo.

Još jedan blizak prijatelj najvećeg 'enfant terriblea' na sceni, kako su nazivali Dina, Rajko Dujmić prisjetio ga se s velikom tugom.
'Nakon njegova odlaska u mom životu ništa nije isto. Teško mi je govoriti o njemu, jer to što smo skupa proživjeli ne da se riječima opisati', kaže Rajko.

Neno Belan upoznao se s Dinom kad su obojica imali 20 godina.
'Dino je imao bend Hidrant, a ja Narodno blago. Išli smo skupa na zajednički nastup pa smo se u kombiju upoznali. Odmah su krenuli smijeh, zafrkancija i pjesma. Od tada kreće naše druženje i veliko prijateljstvo. Napravio sam mu pjesmu 'Ella E' i dok smo je snimali u studiju, kreveljili se i pjevali u mikrofon 'ela eee', zazvonio mu je telefon i netko mu je javio da je dobio kćer. Odmah je rekao da će se kćer zvati Ella', kaže Neno Belan kojem Dino jako nedostaje. Dodaje da se s njim uvijek puno smijao i prošao puno lijepih trenutaka koje će zauvijek pamtiti.

Dina Dvornika se i danas rado spominje u svim sferama glazbene scene kao jednog od umjetnika koji je 'uzor' mnogim glazbenicima. Bio je popularan, omiljen i prihvaćen ne samo u glazbenim krugovima, već u puno širem kontekstu različitih društava koja su cijenila iskrenost, neformalnost te njegove spontanosti i otkačenosti. Dino je preminuo u 44. godini života. Toksikološki nalaz pokazao je da je umro od smrtonosne kombinacije tableta za smirenje, lijekova protiv bolova i antidepresiva. Obitelj, kolege i prijatelji poštivali su njegovu želju pa na ispraćaj nisu došli u crnini. Dino je kremiran u svom crvenom odjelu s cilindrom, a na ispraćaju je svirala njegova glazba.


Dino Dvornik na početku svoje solo karijere


U svim društvima bio je omiljen, a često se družio s Nenom Belanom i Marijanom Banom


Sa svojom obitelji, suprugom Danijelom i kćeri Ellom, 2006. godine snimio je reality show 'Dvornikovi'

Prisjetimo se nekih Dinovih hitova: