U IŠČEKIVANJU HITA GODINE

Tko ima novu 'Bižuteriju' na 51. Splitskom festivalu

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 01.07.2011 09:49
  • Objavljeno 01.07.2011 u 08:00
Jelena Rozga

Jelena Rozga

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Preslušali smo sve pjesme ovogodišnjeg 51. Splitskog festivala, a sve sa željom da saznamo je li Jelena Rozga dobila nasljednicu 'Bižuterije'. Izbor nije bio lak jer je konkurencija velika, no top pet potencijalnih 'Bižuterija' ipak smo pronašli

Vrijedni i strpljivi statističari sigurno bi se dobro zabavili da idu brojati najčešće korištene riječi u pjesmama 51. Splitskog festivala. Naime, 'Dalmacija' se spominje u skoro svih 46 pjesama, potom slijedi 'duša', pa 'suza', 'kamen', 'život', 'zemlja' itd. Predvidljivo kao i proteklih 50 godina. I dok su neki ostali zarobljeni u zlatnim 70-im godinama, ili se još uvijek nespretno traže, neki su ipak pogodili pravu pjesmu. Tako Giuliano u odličnoj pjesmi 'Moja ljubav ti si' zvuči poput Raphaela Gualazzia, koji je osvojio drugo mjesto sjajnom kanconom 'Madness of Love' na ovogodišnjem Eurosongu. Igor Cukrov 'piva' o svom 'ćaći' i pjesma 'Ćaća moj' mu je stvarno legla. Tadija Bajić poznatiji kao Tedi Spalato ostao je vjeran svojoj melankoličnoj dalmatinskoj 'pismi' u odličnoj 'Fali more drž se kraja'.

Međutim, većina je ostala dosljedna svom dosadašnjem stilu. Tako Grdović pjeva pjesmu koja zvuči kao većina njegovih, samo mu je netko presložio riječi. Zoran Jelenković je s Klapom Kamen stvorio novu dalmatinsku koračnicu (ili možda bolje reći budnicu) 'Lipo ime Dalmacija', Marjan Ban sa svojim je Diktatorima dosljedan svom falšanju u ljubavnoj pjesmi 'Dok galebovi vrebaju'… Međutim, Jelena Rozga dobila je opasnu konkurenciju. 'Bižuterija' će uskoro sići s trona hita godine jer je obitelj Huljić ponovo prisutna s najviše svojih pjesama. Mogul hrvatske estrade Tonči i njegova družica Vjekoslava, ali i njihov sin Ivan, svoji su skladateljsko-pjesnički obrt iskoristili kako bi nam podarili nove dosege kroz grupu Magazin, Ivanu Kovač, Jelenu Rozgu, Petra Dragojevića i Mineu. Zanimljivo je da se od našeg izbora top pet pjesama za nasljednika hita godine odnosno 'Bižuterije' nalaze upravo četiri njihove pjesme.

Jelena Rozga 'Razmažena'

Pjesmu je na YouTubeu već preslušalo oko 400.000 ljudi i nekako je logično da lijepa Rozga naslijedi samu sebe jer i 'Razmažena' ima sve odlike 'Bižuterije'. Plesna poskočica, ruskog dance stila s problematikom mlade žene koja je u dilemi nakon što je otišla popraviti šminku na zahod: 'Sedam minuta sama / ja stojim zaključana / i biram riječi kako ću ti reći / da nije krivac netko treći.' Hit ljeta 2011, zasigurno. Autori: Tonči Huljić/Vjekoslava Huljić)


Magazin 'Maslačak'

Još jedna ubitačna plesna poskočica s Andrejom Šušnjarom koja pjeva: 'Mislila sam da si ti izuzetak, tako naivno, tako naivno, srce mi otpuhao, k'o maslačak, tko bi rekao, tko bi rekao...' Svaki komentar je suvišan, no nema sumnje da će se vrtjeti dan i noć u hrvatskom eteru. Još jedan hit ljeta 2011. Autori: Tonči Huljić/Vjekoslava Huljić/Fedor Boić)


Petar Dragojević: 'Juda'

Sin Ivan učio je od oca Tončija zanat i naučio ga je dobro dok je vrijedna majka Vjekoslava ponovo biranim riječima zapisala, a Petar uz meksičke trube i laganu harmoniku u pozadini zapjevao novi plesni hit: 'Juda, ja bio sam Juda, a niti sluga tebi ne mogu biti to.' Autori: (Ivan Huljić, Vjekoslava Huljić/N. Šiškov)


Maja Šuput 'Varaš me'

Tončijev učenik Branimir Mihaljević udružio se s hrvatskom hit makericom Antonijom Šolom kako bi spojili svoju kreativnost u nevjerojatan ljetni hit jedinstvene Maje Šuput koja uz zvuke harmonike i uzvike 'Disco, disco' pjeva: 'Varaš me noćima, noćima, sa suzama u očima, u očima.' Još jedan ljetni hit i pjesma kandidat za hit godine. Autori: Branimir Mihaljević/Antonija Šola)


Ivana Kovač 'Ako dođem pameti'

Slavna kćer najslavnije estradne zvijezde svih vremena pjeva pjesmu koja nije poskočica i koja ima sve karakteristike velikog ljetnog, ali i estradnog hita nakon što je osvojila Grand Prix 51. Splitskog festivala te zapjevala: 'Ako dođem, dođem pameti, prvo ću sebi zabraniti da uludo trošim dane, da zavolim tvoje mane, a kroz prste ti znaj, uvijek progledam.' Hit, nema sumnje! Autori: Ivan Huljić/Vjekoslava Huljić)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!