SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Tindersticks, Noam Chomsky, YU film i socijalizam

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.03.2010 13:46
  • Objavljeno 31.03.2010 u 12:33
Subversive film festival, plakat

Subversive film festival, plakat

Izvor: Promo fotografije / Autor: Subversive Film Festival

Socijalizam je središnja tema ovogodišnjeg Subversive film festivala, koji će se održati od 1. do 25. svibnja u više zagrebačkih kina, a novost je odvajanje teorijskog i filmskog dijela

Tema socijalizma teorijski će se obraditi na međunarodnoj konferenciji 'Krah neoliberalizma i ideja socijalizma danas', od 3. do 7. svibnja u kinu Europa, bez glorificiranja, s različitih gledišta i kroz predstavljanje 'socijalističkih praksi', od Venezuele, Senegala i Rusije do studentskih prosvjeda u Hrvatskoj.

Direktori konferencije su Slavoj Žižek i Srećko Horvat, a svoj dolazak potvrdili su, među ostalima, Gianni Vattimo, Samir Amin, Michail Ryklin, Michael Lebowitz i Boris Buden, dok će Noam Chomsky i Michael Hardt sudjelovati preko videoveze.

Tijekom gotovo cijelog svibnja u Tuškancu će se prikazivati retrospektiva jugoslavenskih filmova, njih 75 snimljenih od početka pedesetih do kraja osamdesetih, te retrospektiva radova Živojina Žike Pavlovića. Zagrebačka škola animiranog filma predstavit će se kroz stotinjak radova, uključujući opus Dušana Vukotića

Izbor latinoameričkih i istočnoeuropskih filmova, s naglaskom na revolucionarni filmski modernizam šezdesetih i sedamdesetih, prikazat će se od 9. do 15. svibnja u kinu Studentskog centra.

Treći dio filmskog programa, nazvan 'Film kao subverzivna umjetnost', predstavit će od 17. do 22. svibnja u kinu Grič autore suvremenog političkog filma, trodnevnu filmsko-teorijsku školu i trodnevni filmsko-teorijski simpozij o jugoslavenskom filmu.

Popratni program donosi koncerte skupina Tindersticks, Secret Chiefs 3 i Cinkuši te izložbu Umjetnost uvijek ima posljedice u zgradi bivšeg Muzeja suvremene umjetnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi