RECENZIJA

Susan Boyle: 'I Dreamed A Dream'

10.12.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Načelno, u pitanju je jedan relativno dosadan album, međutim Susan Boyle ima glas kakav sanjaju mnoge školovane i već odavno etablirane pjevačice, pa je i cjelokupan dojam odličan isključivo zbog gospođice Boyle

Malo tko još danas ne zna za kućanicu Susan Boyle koja je svojim sudjelovanjem u reality showu 'Britain's Got Talent' doslovno osvojila svijet svojom spontanošću, no prije svega svojim fantastičnim glasom. I unatoč činjenici što nije pobijedila, Susan je postala globalna zvijezda. Ove godine, od prvog pojavljivanja na televiziji do danas, već je oborila nekoliko rekorda - od milijunskih gledatelja njezinog nastupa na YouTubeu, preko nastupa u američkoj verziji 'Supertalenta' i predbilježbi za debi album, do prvih rezultata prodaje tog istog albuma. Ukratko, život Susan Boyle okrenuo se naglavačke i od neugledne domaćice koja je pjevušila prilikom kuhanja postala je globalna pjevačka zvijezda pred kojom se mnogi klanjaju, a još više njih želi surađivati s njom.

A zbog čega je Susan postala globalna zvijezda? Nema sumnje da je prvenstveno u pitanju njezin doista fantastičan glas od kojeg se nije teško naježiti i uživati u njegovoj čistoći, snazi i prekrasnom zvuku. Sve ostalo je show business koji je od nje napravio zvijezdu jer - tako se to i radi. Trebalo je manje od pola godine da nepoznata žena od audicije dođe do albuma koji već sada bilježi milijunske naklade i hvalospjeve širom svijeta.

Možda će netko prigovoriti da su u pitanju ipak samo obrade, međutim kako je svijet osvojila obradom pjesme 'I Dreamed A Dream', nekako je bilo logično za očekivati da će se obrade naći i na njezinom prvom albumu. Osim toga, uz već spomenutu naslovnu pjesmu te 'Wild Horses', koju je izvela za američku publiku i osvojila je na prvu, album se sastoji od vrlo pažljivo biranih pjesama koje u njezinoj interpretaciji dobivaju na izražajnosti i emotivnosti, a ne treba odbaciti ni činjenicu da je njegov izlazak ciljan u predblagdansko vrijeme, pa je i uvrštavanje pjesme 'Tiha noć' logičan potez. Osim toga, pazilo se da se zadovolje svačiji ukusi i udovolji što široj publici, tako da se na albumu nalaze 'Amazing Grace' (za sve Amerikance), klasik 'Cry Me A River', Madonnin hit 'You'll See' itd.

U današnjoj popularnoj glazbi pomalo je već zaboravljena kategorija kvalitete nečijeg glasa i pjevanja bez dodatnih 'peglanja' te emotivnost pri izvedbi. Upravo je to ono što Susan Boyle uzdiže iznad ostalih i čini ovaj album toliko divnim i poželjnim u predblagdanskim danima, a on će ispuniti očekivanja svih ljubitelja lijepih pjesama i poštovatelja rasnih pjevačica. I ukoliko Susan poklekne pod težinom slave, ovaj će album ostati kao prekrasna uspomena na jedan ostvareni san o slavi.

Ocjena: 8/10

Izdavač: Menart