ARRIVEDERCI GLAZBI

Što radi Matteo Cetinski? Izrađuje nakit za muške!

23.06.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Nekad je Matteo Cetinski pjevao 'Arrivederci signorina', a danas mlađi brat Tonyja Cetinskog stoji iza vrlo uspješnog dizajnerskog brenda Mirko Di Matteo Designs, za koji se zna diljem svijeta

Iza Mattea Cetinskog su godine truda, upornosti te brojne svjetske nagrade koje je zadnjih godina osvojio za svoj rad u dizajnu namještaja i tepiha koji su kupce našli po cijelome svijetu. Nakon glazbene karijere, krajem devedesetih Matteo je diplomirao masovne komunikacije u Bologni te magistrirao u New Yorku. Po povratku u Hrvatsku, bavio se televizijskom produkcijom, a u stankama između projekata je predavao na poslijediplomskim studijima na privatnim zagrebačkim fakultetima Vern i ZSEM. Odnedavno se uglavnom bavi dizajnom interijera te se posvetio novom izazovu - dizajnu kolekcije nakita za muskarce 'Dark & Moody'.

'Privlači me izazov učenja nečeg novog. Dizajnirajući interijer mnogo sam učio o građevini, dizajnirajući namještaj o stolariji, a uz nakit otkrivam sasvim nov set tehnika i vještina. Pitanje kako realizirati nešto što ste zamislili u glavi za mene je poput igre i velik pokretač svega. No ako me pitate ima li poveznica između dizajna namještaja i dizajna nakita, reći ću vam da ima. Princip je isti - želite materijalizirati ideju koju imate u glavi. To je jače od vas', kaže Matteo. Linija muškog nakita Dark & Moody izrađena je od srebra, a glavna inspiracija bila mu je činjenica da za muškarce ne postoji dovoljno dobrog otkačenog nakita.

'Mislim da je izazov stvaranja nakita za muškarce veći jer je teško napraviti upečatljive komade koji neće preći granicu nosivosti za muškarca', tvrdi Matteo. Njegova je kolekcija, kaže, totalno drukčija od klasičnih 'burma' oblika na kakve smo navikli.

'Prstenje izgleda kao da je odlomljeno iz kamena. Imate komade koji su neupadljivi, ali i one koji su itekako upečatljivi. Uz to, koncept i nit vodilja cijele linije bili su da se na jednom prstu ili ruci može složiti više prstena istovremeno, tako da svatko može kreirati svoju kombinaciju i stvoriti jedinstven look', pojasnio je.

Najjeftiniji prsten stoji 49 eura, a najskuplji komad nakita košta 790 eura.

Linija nakita je plod Matteove suradnje sa studijem za izradu nakita ZiZou iz Zagreba.
'Bez njih ove kolekcije ne bi bilo. Smatram da je to jedan od najboljih studija za dizajn nakita u regiji. Njihove uobičajene kolekcije su nešto drukčijeg senzibiliteta i rađene su za žene, ali Zdravka, vlasnica studija i moja dugogodišnja prijateljica, i ja odmah smo se našli kad je riječ o viziji i smjeru ove linije', otkrio je Matteo. A linija je prije svega napravljena tako da se sviđa njemu.

'Nit vodilja je bila napraviti prstenje koje želim nositi, a koje nigdje na tržištu ne mogu naći. No kako komadi variraju i mogu se nositi u manje i više upečatljivim kombinacijama, ovisno o veličini i broju prstenja koje kombinirate, tako i naš zamišljeni kupac varira od tetoviranog hipstera na skateu, preko bajkera na Harleyju, pa do poslovnjaka s malo izraženijim stilom', tvrdi Matteo. Liniju DRKMDY planira nuditi na svjetskim tržištima, a on trenutno boravi u Kanadi.

'Ovdje sam kako bih uspostavio distribucijsku i prodajnu mrežu za Ameriku i Kanadu, a usput koristim vrijeme za dodatno usavršavanje određenih softvera za dizajn interijera pa sam upisao kolegij AutoCada na fakultetu George Brown. U pitanju je softver koji nisam imao vremena ranije savladati, a koriste ga arhitekti. Sad sam konačno našao vremena i za to', priznao je.

U Hrvatsku se vraća u srpnju i ostaje do kraja kolovoza, kada će, kaže, opet put pod noge.
'Više nemam osjećaj pripadnosti jednoj sredini. Prije nekoliko godina zamislio sam idealan život i on je izgledao tako da sam u Hrvatskoj četiri mjeseca godišnje, zatim zimi, oko četiri mjeseca, u Los Angelesu, a u proljeće četiri mjeseca u Kanadi. Sve sam bliži toj formuli i nastojim tako nastaviti', rekao je.

Matteo je u svojoj glazbenoj karijeri na Dori 1994. osvojio drugo mjesto (te je godine pobijedio njegov brat s pjesmom 'Nek' ti bude ljubav sva'). Ljubav prema sceni, ističe, kod njega je još uvijek prisutna.

'Na povratak u glazbene vode pomislim samo kada me netko to pita, kao vi ovaj put. A to je otprilike dva-tri puta dnevno. (smijeh) Nevjerojatno mi je da i nakon 20 godina to svima ostaje ucrtano u pamćenju', izjavio je.


Dizajner trenutno boravi u Kanadi


Matteo je jako vezan za svoju obitelj, posebno za brata Tonyja


Matteov nakit namijenjen je muškarcima


Linija nakita Dark & Moody izrađena je od srebra