PREDSTAVLJEN 15. ŠPANCIRFEST

Što ove godine nudi Špancirfest?

10.07.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Petnaesti Špancirfest će se održati od 23. kolovoza do 1. rujna na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre. Sudeći prema programu koji je Turistička zajednica grada Varaždina pripremila za slavljeničko izdanje, Varaždin će i ove godine imati najposjećeniji hrvatski festival

U restoranu Palatin danas je predstavljeno petnaesto izdanje Špancirfesta koji će se održati od 23. kolovoza do 1. rujna u varaždinskoj povijesnoj jezgri. Tijekom proteklih četrnaest godina na varaždinskom je festivalu dobrih emocija nastupilo više od 13.000 izvođača sa svih kontinenata, a posjetilo ga je više od 2,3 milijuna posjetitelja. Na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre i ove godine očekuje se deset raznovrsnih festivalskih dana, a zahvaljujući sponzorima, koji su unatoč krizi i dalje uz Špancirfest, većina njih će i dalje biti besplatna za Varaždince i njihove goste. Uz pomoć sponzora, Grada Varaždina i Ministarstva turizma, koje je Špancirfest uvrstilo među pet najznačajnijih hrvatskih događanja, Turistička će zajednica grada Varaždina za petnaesti rođendan festivala napraviti još jedan iskorak i svim posjetiteljima omogućiti uživanje u raznovrsnim sadržajima.

Tijekom godina Špancirfest se profilirao kao multikulturalni festival koji potiče sve oblike kreativnosti. Štoviše, festival dobrih emocija spaja naizgled nespojivo pa Varaždin postaje mjesto susreta različitih generacija, različitih kultura, životnih stilova i različitih formi umjetničkog izričaja, a tako će biti i ove godine.

Glazbeni će se program, koji možemo definirati kao glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije, odvijati na tri pozornice u povijesnoj jezgri te na Party Areni uz Dravu, do koje će, s Trga slobode, posjetitelje besplatno voziti Pan autobus. Puno bi prostora trebalo da se nabroje svi glazbeni izvođači koje će Varaždin ugostiti od 23. kolovoza do 1. rujna. Ipak, treba upozoriti na kozmopolitski i energični spoj Orijenta i Zapada turske grupe Baba Zula, neokrunjene kraljeve romske glazbe Bobana i Marka Markovića, silinu fada u interpretaciji Claudije Aurore, ali i na još jedan sjajan projekt prvoboraca novog vala Vlade Divljana i Maxa Juričića, pod nazivom Ljetno kino big band. Doda li se tome profinjena proizvodnja čiste glazbene energije belgijskih Triggerfingera, silina nastupa otočkog Skunk Anansiea te čarolija kudurua angolskih Portugalaca Buraka Som Sistema, u 10 dana Špancirfesta putovat će se kroz glazbenu raznovrsnost.

Tu je i najbolje od hrvatske scene. Nakon šest godina na Špancirfest dolazi Gibonni, Massimo je već stari prijatelj festivala, a tu su i dobitnici Porina za hit godine, Opća opasnost. Varaždinsku glazbenu scenu na pozornicama Špancirfesta zastupat će Sagan, Mel & The Mindmills te Varaždinski tamburaški orkestar.

Posebna je pažnja ove godine posvećena programu uličnog performansa te će posjetitelji Špancirfesta moći uživati u vještini nekih od najcjenjenijih uličnih umjetnika Europe. Štoviše, festival će sljedeće dvije godine biti dio projekta Circus as a way of life koji je sufinanciran kroz programe Europske unije za razvoj kulturnih djelatnosti Culture. Partneri na tom projektu su i organizacije iz Francuske, Srbije, Kosova, Grčke i Albanije, a kroz njega će se razvijati regionalna scena uličnog performansa.

Ove godine uključit će se i Pučko otvoreno učilište Varaždin. Na Franjevačkom trgu lokalne i regionalne turističke zajednice iz cijele Hrvatske, uz programe povijesnih plesova, pokazat će ono najbolje od tradicionalnih obrta. U festival se uključuje i Veleposlanstvo Republike Mađarske koje će Varaždincima i njihovim gostima prezentirati mađarsku kulturu, tradicionalne obrte, kreativnu industriju i gastronomiju.

U svojem drugom vikendu festival će, zajedno s Gradskim muzejom Varaždin, Galerijskim centrom i galerijom Zlati ajngel, ugostiti Pučko učilište Rovinj i istarski sajam umjetnina Artexchange. Tijekom festivala bit će prikazan i dio programa Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, a Oldtimer klub Varaždin na svoj će način organizirati biciklijadu.

Organizirat će se i događanje pod nazivom Korziranje, pomoću kojeg se želi okupiti generaciju Varaždinaca čiji se večernji izlazak sastojao samo od španciranja Korzom, a na kraju Korziranja rezat će se velika rođendanska torta festivala koju će pripremiti tvrtka EKOS.

Vindija je od samih početaka Špancirfesta kao generalni sponzor prisutna na festivalu. I ove godine glavni program najveće varaždinske prehrambene industrije namijenjen je najmlađima koji u popularnom Vindilandu od 10 do 20 sati svakog festivalskog dana mogu otkrivati nove svjetove, učiti o važnosti zdrave prehrane te sudjelovati u kreativnim, plesnim i sportskim radionicama. S obzirom da svako izdanje Vindilanda donosi sa sobom nova iznenađenja, na ovogodišnjem festivalu dobrih emocija na već dobro poznatim lokacijama, Lančana kula i Stari grad, pojavit će se potpuno nove atrakcije.

Kao službeno pivo festivala, Pan već osmu godinu zaredom podržava i osvježava Špancirfest dodatno uveseljavajući sve špancirere. Dugogodišnje prijateljstvo Pana i Špancirfesta garancija je odličnog provoda i dobrih emocija. Ujedno, za sve posjetitelje osigurava i besplatan prijevoz u sklopu akcije 'Nemoj piti i voziti'. Varaždinci i njihovi gosti tako će moći bezbrižno uživati u čarima Špancirfesta i bogatih Panovih okusa bez dodatne brige oko prijevoza jer će im na raspolaganju biti poseban Pan autobus. Raspored stajališta i vremena polazaka bit će dostupni na službenim web stranicama festivala.

Svi su programi Špancirfesta, osim glazbenih programa na glavnoj festivalskoj pozornici te predstava, i dalje besplatni. Cijena višednevnih festivalskih ulaznica za glavnu festivalsku pozornicu ostala je ista kao i prošle godine: vikend ulaznica (petak, subota, nedjelja) košta 60 kuna, a festivalska ulaznica 150 kuna. Jednako tako, cijena dnevne festivalske ulaznice ostaje na prošlogodišnjoj razini - 30 kuna - osim za programe 25. kolovoza (Triggerfinger, Buraka Som Sistema, Sagan), 29. kolovoza (Skunk Anansie) i 30. kolovoza (Gibonni), kada će biti 70 kuna. Cijena ulaznica za predstave ostaje 40 kuna.