DARIA,YAYA I LARISA

Što je to povezalo ove tri priznate umjetnice?

09.11.2015 u 07:00

  • +9

4sobe: kreativni laboratorij

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal

Bionic
Reading

Kreativni laboratorij za djecu i mlade spojio je tri hrvatske umjetnice, glumicu Dariu Lorenci, glazbenicu i slikaricu Jadranku Ivaniš Yayu te plesačicu i koreografkinju Larisu Lipovac, s kojima smo popričali o majčinskim i umjetničkim temama te radionicama koje vode u 4Sobe

'Umjetnost nije korisna, ali je nužna', davno je rekao Le Corbusier, toga su danas itekako svjesne tri uspješne žene koje umjetnost žive svaka na svoj način. Možda i nikada ne bi postale bliske da im se putevi nisu isprepleli u kreativnom laboratoriju 4Sobe u Ilici, gdje Daria Lorenci vodi dramsku, Yaya likovnu, a Larisa Lipovac plesnu radionicu.

A sve je počelo prije tri godine kad je Daria Lorenci radila u glumačkoj školi Renea Bitorajca kao profesorica. Kad je škola zatvorena, djeca kojima je predavala nisu se lako pomirila s činjenicom da gube svoju omiljenu profesoricu. Dariu su voljeli i studenti kad je s 27 godina postala profesorica na Akademiji dramske umjetnosti.

'Moj rad s mladima počeo je prije desetak godina, ali od profesorskog posla na Akademiji morala sam odustati zbog mnogih glumačkih obaveza. Prilika se opet pružila kad me na porodiljnom prije pet godina moj kolega Rene Bitorajac angažirao u svojoj školi glume. Nakon što ju je zatvorio, svojih 40 polaznika preuzela sam samostalno. A onda sam se udružila s još nekoliko ljudi i tako je nastao naš mali kreativni laboratorij u kojem se pleše, crta, glumi i slavi', kaže Daria koja će za dva mjeseca roditi trećeg sina. A druga trudnoća ju je, priznaje, blago rečeno šokirala. Nakon toga uslijedila je sreća.

'Bila sam glavni glasnogovornik teze kako nakon blizanaca nema šanse da se ima još djece. Sad kad čitam što sam sve pričala, neugodno mi bude. Ali život te iznenadi pa je tako i mene. Jer roditeljstvo je, znaju to dobro sve mame ovog svijeta, jedina stvar koja istovremeno može biti najljepša i najgora. Unatoč svemu, reći ću da je to najbolja stvar koja mi se u životu dogodila. I danas sam istinski sretna, samo ovog puta sam ipak sigurna da mi je ovo zadnja trudnoća. Fran i Mak imaju sad šest godina, vesele se bratu, svaki dan mu pričaju, maze trbuh. Jest da oni misle da će beba propuzati i propričati čim se rodi i da će uz nju odmah biti zanimljivo, ali neću im sad uništavati doživljaj', kroz smijeh će Daria koja u trudnoći blista. Blizanci Fran i Mak nerijetko joj prave društvo, ali ne na dramskim radionicama u 4Sobe. Zasad ih više zanima ples, točnije, breakdance.


Daria s blizancima Franom i Makom i njihovom malom prijateljicom

'Djeca su moja misija, moj blagoslov i pokazalo se da imam sklonosti za rad s njima. U pedesetoj ću im se potpuno posvetiti, kad se zasitim glume. Bit ću mama i učiteljica', poručuje Daria. Njen užitak zbog rada s djecom dijeli i Jadranka Ivaniš Yaya. Pjevačica Jinxa akademska je slikarica, a svoju ljubav prema slikarstvu i znanje već drugu godinu prenosi na mlađe naraštaje na svojim likovnim radionicama.

'Nikad nisam mislila da ću raditi s djecom. Uspostavilo se da takva vrsta relaksacije i kreativne komunikacije dosta pozitivno djeluje na mene jer najljepše je vidjeti kako ste uspjeli animirati nekog drugog i da pritom uživa i ne primjećuje da je prošlo sat i pol, nego često žele još nešto dovršiti ili nastaviti s radom', objašnjava Yaya čija jedanaestogodišnja jedinica Lucija voli mamine likovne radionice.

'Lucija s nekom lakoćom ulazi u proces i dosta dobro rješava te svoje ideje, ali nije joj to primarno. Ponekad se zanese i odluči nešto nacrtati ili izraditi neki predmet, ali kad joj puhne u glavu. Nikad nisam forsirala ili tražila od nje da mora to raditi jer ne želim negativni efekt. Ako se odluči za sličnu vrstu poziva, ići će se školovati i sve pet', smatra Yaya koja je svoje dvije velike ljubavi, glazbu i slikarstvo, uspjela izbalansirati i unatoč svim preprekama i izazovima, ni jednu zanemariti.


Yayine likovne radionice

'Nisam konstantno uspijevala sve što sam htjela jer ja sam ipak prije svega mama, ali snalazila sam se. Lu raste i ja sve više uspijevam ukrasti vremena za sebe. Divno je imati odgovornost prema drugima jer tek onda shvatite koliko ste slobodnog vremena prije toga potrošili na glupe stvari i koliko puta ste se dosađivali, a mogli ste koristiti sebi ili drugima. Danas si biram kvalitetno društvo, a i vrijeme koje leti želim što kvalitetnije ispuniti.

Jinxi su u studiju i uskoro dolazi red na mene da pjevam. To znači da su dečki odvalili veliki dio i moram priznati da će to stvarno biti super ploča. Zato sad brže bolje slikam i crtam, tako da mogu mirno otići u studio. Vječna trka sa samom sobom. Ali  moram reći da mi je baš neki gušt tako i ne bih drugačije', zaključila je Yaya.

Plesačica i koreografkinja Larisa Lipovac s djecom radi već godinama, otkad je otvorila plesni centar Tala, a kreativnom laboratoriju 4sobe te Yayi i Dariji pridružila se prije pola godine, sa svojim suradnicima iz plesnog centra.

'S djecom je najvažnije ostvariti iskrenu, direktnu komunikaciju, osluškivati ih, surađivati s njima, navijati svoj sat u skladu s njima', kaže Larisa koja je prošlog tjedna sa sinom Grgurom otputovala u Bruxelles, gdje je dobila priliku raditi u jednom od najvažnijih plesnih centara u svijetu i surađivati s jednim od najvećih plesnih koreografa Wimom Wandekeybusom. Nakon Bruxellesa slijedi opet Berlin, gdje namjerava dovršiti magisterij i upisati doktorat.

'Grgur je dijete koje se brzo prilagođava, samo nije baš da je zaljubljen u učenje njemačkog. Najteže mu pada odvajanje od zagrebačkih prijatelja i tate, no sve to nadoknadimo kad smo tu', rekla je Larisa.


Larisu u kreativni laboratorij nerijetko prati i njezin petogodišnji sin Grgur


Daria, Larisa, Jadranka i akademska sliakrica Manuela Vladić Maštruko ispred kreativnog laboratorija 4Sobe u Ilici