TOP 10

Stigla je nova generacija mladih kantautorica

17.04.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Vlasnici klubova i koncertnih prostora kao da su se počeli natjecati tko će češće i tko će više ugostiti mlade hrvatske kantautorice. Ne bez razloga. Publika sve češće posjećuje njihove koncerte, a njihove pjesme sve se češće skidaju s neta. U suradnji s Ninom Romić, koja već neko vrijeme u sklopu programa Začarana močvara ugošćuje mlade kantautorice, izdvojili smo deset hrvatskih kantautorica čije vrijeme dolazi ili je njihova karijera upravo počela

Irena Žilić
Osim što je nedavno u vlastitom izdanju objavila EP 'Days Of Innocence' (free download) i što je se sve češće spominje u kontekstu sjajnih mladih kantautorica, Irena Žilić pobire hvalospjeve sa svih strana. Njezin neo folk zvuk i pjesme prepune intimne atmosfere osvajaju sve više poklonika. Irenu možete doživjeti uživo 10. svibnja, kada će nastupiti u MSU u sklopu projekta MIMO, a to znači da je možete gledati iz publike ili slušati u direktnom prijenosu na Radio Sljemenu ili pak putem live streaminga.


Lovely Qinces
Kada je Dunja Ercegović iz Splita odlučila izaći sa svojom gitarom pred ljude, pa potom pristati na snimanje i stavljanje snimke na YouTube, broj obožavatelja počeo je rasti iz dana u dan, a njezinu pjesmu 'Wrong house' u svega mjesec dana već je poslušalo preko 12.000 korisnika. Predivne boje glasa, koji podsjeća istovremeno na Billie Holiday, Norah Jones, Dolores O'Riordan i Madeleine Peyroux, te svojim melankoličnim folk pjesmama, Lovely Quinces postala je sve traženija pa je tako nedavno nastupila i u MSU na MIMO-u. Trenutno radi na svom prvom albumu koji će bez sumnje naići na niz pozitivnih kritika. Kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.


Sara Renar
Sara je na sceni sa svojom gitarom svega nekoliko godina, no u tih nekoliko godina predstavila se singlovima 'Trebam te', 'Bok', 'U velikom stilu' i 'Djeca', a početkom mjeseca objavila je i prvi album za Aquarius Records ('Djeca'). Okupila je u međuvremenu i odličan prateći bend koji čine Goran Leka, Vanja Marin, Jura Geci i Luka Geček. S obzirom da su je mediji objeručke prihvatili kao novu kantautorsku zvijezdu, nema sumnje da ćemo još dugo biti svjedoci njezine karijere u usponu.


Queen Of Sabe
Sabina Herman je prisutna na sceni kao kantautorica već nekoliko godina, međutim koliko god svako toliko izbaci neku novu pjesmu i sve je češće pozivaju na nastupe, gotovo da se nije maknula s mjesta. Unatoč neospornoj kvaliteti, pitkim i nježnim melodijama, ali i predivnom glasu, Queen of Sabe za sada je još uvijek kantautorica koja obećava. Nedavno se odvažila napisati prvu pjesmu na hrvatskom jeziku i pokazala svoju drugu stranu koja bi je lako mogla i odrediti. Naravno, u pozitivnom smjeru.


Zvonka Obajdin
Ona se prvi put uhvatila gitare prije pet godina i već nakon nekoliko mjeseci napisala je prvu pjesmu. Četiri godine kasnije osnovala je grupu Svemir s kojom je krajem prošle godine objavila debi album. Neke podsjeća na Sheryl Crow, a ona sama obožava Joni Mitchell. Kako stvari sada stoje, Zvonka je tek stigla i puno ćemo još slušati o njoj.


Erna Imamović
Unatoč tome što je karakteristična kantautorica s akustičnom gitarom i što je relativno brzo pronašla svoj prateći bend, Ernu sve više privlači elektronika. Odrasla je uz Janis Joplin i obožava Ettu James, a nisu joj mrski ni Jeff Buckley ni Jack White.


Ivana Picek
U dvije godine objavila je dva albuma ('Ludi djevojče' i 'Oči ti bježe') i već sprema treći. Vjetar u leđa dali su joj Nina Romić i Stipe Periša (Olovni ples), što ne čudi jer Ivana je pronašla svoj vlastiti izraz. Kako kroz stihove, zbog kojih i dobiva najviše komplimenata, tako i kroz glazbu koja se stopila s njom i njezinim nastupom. Zvuči poput hippie djevojke koja je dolutala iz prošlosti.


Elma Burnić
Dugogodišnje iskustvo pjevanja u zboru, nastupi u Hrvatskoj i u inozemstvu te školovanje glasa, učenje sviranja gitare, kao i satovi glume od Elme su stvorili prvorazrednu kantautoricu. Publika ju je upoznala kao vrsnu interpretatoricu sevdalinki, no njezine interpretacije sevdaha ogrnutog jazzom i brazilijane posebno su na cijeni. Kao kantautorica tek je zakoračila, ali nema sumnje da će se već za nekoliko mjeseci tražiti ulaznica više za njezine nastupe kojih je iz dana u dan sve više.


Gordana Marković i Ivana Lulić (Auguste duo)
Gordana i Ivana su se upoznale još 2008. i postale nerazdvojne. Malo-pomalo njihov se repertoar širio. Prvo su to bile akustične verzije soul, r'n'b i swing standarda te blues i rock klasika da bi s vremenom shvatile da mogu i same nešto skladati, odsvirati i zapjevati. Rezultati su sve razveselili. Njihova diskografska i scenska budućnost kao kantautorica tek je pred njima.


Melita Sabljo
Melita je na sceni već više od deset godina, ali ne s gitarom, već s bubnjevima. Od 2007. godine prima se gitare i uz pomoć Adama Semijalca stvara svoje prve pjesme paralelno sudjelujući kao pratnja u bendu Bebe Na Vole. Ne skriva svoju ljubav prema Skunk Anansie i PJ Harvey, dok je Nina Romić ističe kao jednu od važnijih mladih hrvatskih kantautorica.


Ivana Bastašić
Ivana svoje mjesto na sceni tek traži, ali sudeći po reakcijama nakon održanih nastupa, brzo će ga i naći. Snažnog i vrlo ugodnog glasa, Ivana uz odličnu svirku na akustičnoj gitari pjeva na hrvatskom jeziku. Lako bi joj se moglo dogoditi da se ugodno iznenadi kada joj neka diskografska kuća ponudi ugovor.