'ČIN SMAKNUĆA'

Šokantno remek-djelo godine u Dokukinu

31.03.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Dokukino donosi nevjerojatno moćan i kontroverazan dokumentarac 'Čin smaknuća' redatelja Joshue Oppenheimera. Orgija sadizma, kreativna katarza, humano istrebljenje... Jedne od ključnih riječi kojima se može opisati film. Vođa eskardile smrti kaže: 'Povijest su oduvijek pisali pobjednici'. 'Čin smaknuća' možete pretpremijerno pogledati u srijedu, 2. travnja u Dokukinu za 15 kuna

Od srijede, 2. travnja u 19 sati u Dokukinu možete pogledati jedan od najkontroverznijih dokumentarnih filmova prošle godine. Film obuhvaća osam godina intenzivnog druženja s masovnim ubojicama, a indonezijska ekipa s kojom je Joshua Oppenheimer radio na filmu ostala je anonimna.

Redatelj pomoću forme 'film unutar filma' rekonstruira zločin bez kazne. 'Čin smaknuća' prikupio je 34 festivalske nagrade, a među njima gotovo sve naprestižnije - BAFTA, Berlinale, Shefield Docs, Prague One World, a mnogi smatraju da mu je upravo zbog niza prethodno nanizanih nagrada izmakao kipić Oskara. Ukoliko ste propustili 'Čin smaknuća', ovo je vaša prilika da pogledate ovo šokantno remek djelo na velikom platnu. 'Čin smaknuća' je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije i nekažnjivosti u kojem žive. Kada je 1965. godine vojska svrgnula indonezijsku vladu, Anwar i njegova banda slijedbenika promaknuti su iz sitnih lopova, koji su prodavali kino ulaznice na crno, u eskadrilu koja je sudjelovala u ubojstvima i mučenjima više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. Ponosni na svoja djela, prošli su potpuno nekažnjeno.

U 'Činu smaknuća' s oduševljenjem pristaju rekonstruirati priču o ubojstvima, ali njihova ideja sudjelovanja nije dokumentarističko svjedočanstvo: oni žele biti zvijezde svojih omiljenih žanrova - gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla. Pišu scenarije i igraju sami sebe. Igraju i svoje žrtve. No kako je filmsko nasilje rekonstruirano, Anwar napokon počinje osjećati nelagodu i grižnju savjest.

Foršpan filma 'Čin smaknuća'