GOST SUBVERSIVE FESTIVALA

Slavni redatelj Oliver Stone dolazi u Zagreb

04.04.2013 u 09:28

Bionic
Reading

Trostruki oskarovac i poznati redatelj Oliver Stone bit će gost 6. Subversive Film Festivala u Zagrebu. Iako je najpoznatiji po svojim holivudskim igranim filmovima, u sklopu okruglog stola na kojem će nastupiti s Tariqom Alijem govorit će o svom političkom angažmanu

Nakon niza prosvjednih valova posljednjih nekoliko godina, od Sjeverne Afrike i Bliskog istoka preko New Yorka do Frankfurta, Londona, Atene, Sofije, Zagreba i drugih dijelova Europe, a koji svi imaju za cilj primorati vladajuće strukture da rade u općem interesu, teško je ustvrditi da su, osim uspostave novog političkog subjekta – aktivnih i odgovornih građana – postignuti konkretni pomaci.

Konačna demontaža mita o demokraciji čini neizbježnom ozbiljnu raspravu o političkim i utopijskim potencijalima demokracije. Nužnost preispitivanja uloge države u ovim procesima navodi na pitanje što je ustvari nedemokratično u sistemima koji se nazivaju demokracijama i kako izgraditi istinsku demokraciju. Na tom tragu i prateći aktualne društvene izazove, pod krovnom temom 'Utopija demokracije', održat će se od 4. do 18. svibnja u kinima Europa i Grič te kazalištu ZKM 6. Subversive Festival

Bogat sadržaj ovogodišnjeg izdanja, na kojem će gostovati oko 300 aktivista, intelektualaca, članova nevladinih organizacija, redatelja i umjetnika iz regije, ali i čitavog svijeta, odvija se u nekoliko programskih cjelina: Subversive Film Festival, Balkan Forum i Subversive Forum – platforme za alternativne društvene mobilizacije, Sajam knjiga u sklopu kojeg će se odvijati angažirani književni program pod naslovom Subverzivna književnost i SubLit Café koji će uključivati čitanja i razgovore s književnicima te Međunarodna konferencija 'Utopija demokracije' na koju već tradicionalno dolaze najvažnija imena suvremene kritičke misli.


Neki od izlagača ove godine su, osim prijatelja festivala Slavoja Žižeka, Silvija Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Yanis Varoufakis, Franco Bernardi Bifo, Tariq Ali, Erik O. Wright, Costas Douzinas te još neki gosti iznenađenja.

Petnaestodnevni Subversive Festival započinje filmskim programom koji se održava u prvom tjednu i donosi 50-ak naslova u nekoliko filmskih sekcija. Novost je zasigurno službeni natjecateljski program koji će ponuditi izbor recentnih europskih i svjetskih igranih i dokumentarnih filmova. Natjecateljski program otvorit će istočnoeuropska premijera dokumentarnog filma 'Pervertitov vodič kroz ideologiju' uz prisustvo autorice Sophie Fiennes. U ovom konceptualnom dokumentarcu Slavoj Žižek nam kroz filmske klasike, poput Scorseseova 'Taksista' ili Kubrickova 'Full Metal Jacket', ali i pokojeg ostvarenja B-produkcije kao što je Carpenterov 'Oni žive', ukazuje na ideologiju čiji 'skriveni univerzalni okvir mora biti raskrinkan kako bi priliku dobile oslobađajuće političke promjene'.

Pored natjecateljskog programa, premijerno će biti prikazano deset epizoda dokumentarnog serijala 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država' trostrukog oskarovca Olivera Stonea, ovogodišnjeg gosta Subversive Film Festivala. Iako je najpoznatiji po svojim holivudskim igranim filmovima, u sklopu okruglog stola na kojem će nastupiti s Tariqom Alijem govorit će o svom političkom angažmanu. Dokumentarni projekt 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država' Oliver Stone je opisao kao 'najambiciozniju stvar koju sam ikada učinio, sasvim sigurno u dokumentarnoj formi, a možda i u igranoj'.

Popratni filmski program, uz niz predavanja i razgovora s gostujućim redateljima, uključuje retrospektivu pod nazivom 'Chris Marker – Mjesto oproštaja', hommage filmskom velikanu koji nas je napustio sredinom prošle godine u svojoj 91. godini, a koji je za života stajao na braniku 'umjetničke ljevice'. Osim spomenute retrospektive popratni program donosi i filmsku sekciju 'Queer izvan svoja četiri zida'. Riječ je o izboru filmova koji na angažiran, ali u isto vrijeme i estetski promišljen način spajaju političko i seksualno, privatno i javno, duhovno i svjetovno.

Subversive Festival i ove godine nastoji ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene odnosa moći.