DREAM FOLK IKONA

Slavna američka kantautorica Marissa Nadler u susjedstvu

02.04.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Američka kantautorica iz Bostona proslavila se svojim dream folk pjesmama koje neki nazivaju i američki gothic. Iza nje je osam albuma, a posljednji 'The Sister', objavljen 2012. godine promovira na europskoj turneji u sklopu koje će nastupiti i u Novom Sadu u studiju M 19. travnja dok će joj društvo praviti hrvatska kantautorica Nina Romić.

Neponovljivi glas američke kantautorIce Marisse Nadler odvešće vas u sazvježđe žanra koji možemo nazvati Dream Folk. Ova mlada umetnica iz Bostona u svojim pjesmama-visoko poetskim pričama nudi krhkost, ezoteriju i gotiku Edgara Alana Poa i pastoralnu ambijentalnost protkanu blagim i omamljujućim mezzo sopranom. Aranžerski, njena glazba često je svedena na minimum, a Marissa je najefektnija kada svoje storije o ljubavi, samoći, melankoliji, i izmišljenim svjetovima i njihovim glavnim akterima prezentira samo uz gitaru.

Putovanja u najintimnije kutke njezine publike…to su mjesta gdje ćete pronaći Marissin glas i otkriti jedno drugačije poimanje novog folka. Poznato je da se ova kantautorica često koristila i drugim sferama umjetnosti koje su joj pomogle u izgradnji vlastitog stila i visoko kvalitetnih albuma. Stare tehnike ilustracija, slikarstva, knjigovezanja i duboreza bili su smjernica oblikovanja Marissinog sviračkog i pjevačkog dojma.

Sve je počelo sa albumom 'Ballads of living and dying' a, u nešto manje od deset godina rada, Nadlerova se pokazala kao vrsni tekstopisac i unikatan muzičar. Najznačajniji radovi svakako su 'Bird III: Bird on water' (Best female artist in 2007.), kao i album 'Marissa Nadler' iz 2009. kojeg mnogi kritičari smatraju za jedno od najboljih i najsofisticiranijih folk izdanja prošle decenije. U svibnju prošle godine izlazi i posljednji, šesti album 'The Sister', a Marissa će u okviru koncertne turneje po prvi put posjetiti ovaj dio svijeta.

Odličan uvod u koncert biće nastup hrvatske kantautorice Nine Romić. Autorska glazba koju izvodi, sjajno se nadopunjuje sa autorskim izrazom Marisse Nadler. Nina trenutno radi na svom trećem studijskom albumu.