23 GODINE KASNIJE...

Sjećate li se pobjedničke pjesme s Eurosonga u Zagrebu?

30.06.2013 u 18:44

Bionic
Reading

Davne 1990. na Euroviziji u Zagrebu pobijedio je Toto Cutugno s himničnom pjesmom 'Insieme'; 23 godine kasnije, Hrvatska se konačno dočepala te opjevane ujedinjene Europe

Nekad davno, kao što se sjećaju oni stariji, Hrvatska je bila prava Eurosong velesila (što u sklopu Jugoslavije, što samostalno). Kulminacija odličnih rezultata zbila se u suton SFRJ s pobjedničkom 'Rock Me' zadarske grupe Riva.

Zahvaljujući Emiliji Kokić i dečkima, Eurosong je stigao u Zagreb. Da bi stvar bila bolja, Hrvatska se u to vrijeme referendumski odlučila odcijepiti te su se njeni prvi dani poklopili s dolaskom tada jednog od najvećih festivala na svijetu u Zagreb.

Kako jedna zgodna slučajnost povlači drugu, tako je baš te godine na Eurosongu usred Zagreba pobijedio veliki talijanski pjevač Toto Cutugno s pjesmom 'Insieme'. U instant hitu himničkog prizvuka Toto pjeva o ujedinjenoj Europi (Insieme, unite, unite Europe')…

Slijedi povratak u sadašnjost. Pune 23 godine kasnije Hrvatska postaje dijelom te ujedinjene Europe. Stoga, nema nam druge nego da svi zajedno zapjevamo: Insieme, unite, unite Europe!