DANAS SU NA REDU DOKUMENTARCI

Sjajni 'O ljudima i bogovima' otvorio HRFF

07.12.2010 u 09:41

Bionic
Reading

Nakon sjajnog početka 8. Human Rights Film Festivala projekcijom francuskog igranog filma 'O ljudima i bogovima' Xaviera Beauvoisa, program se nastavlja danas u kinu Europa i Dokukinu Croatia

8. Human Rights Film Festival, festival filma o ljudskim pravima, održava se od 6. do 11. prosinca, a jučerašnji je dan protekao u znaku izvrsnog filma 'O ljudima i bogovima', potresne priče o grupi katoličkih redovnika koji se u planinama Alžira odupiru agresiji islamskih fundamentalista.

Filmski program drugog dana festivala započinje danas u 18 sati u kinu Europa projekcijom filma 'Povremeno zaposlenje jedne robinje' Alexandera Klugea. Sam naslov ocrtava glavnu temu filma: segmentiranost ljudskih života i pritisak suvremenog društva za podjelom na posao i dom. Klugeova heroina Roswitha robinja je u svakom pogledu: s jedne strane zarobljena brigom o kućanstvu i djeci, s druge zarobljena radom izvan kuće. Međutim, čak i kada se oslobodi jednog od svojih robovlasnika, balansiranje između svijeta i obitelji pokazuje se jednako nemogućim. Da bi poboljšala život svojoj obitelji, mora djelovati izvan obitelji – to je paradoks koji Kluge vizionarski postavlja i koji ni do danas nije adekvatno razriješen.

Prošlogodišnji gost HRFF-a Eyal Sivan u dokumentarcu 'Jaffa, naranča iz pakla' - koji je na programu u 20 sati u kinu Europa - vodi gledatelje kroz povijest naranče Jaffa i istoimenog grada, ali prvenstveno kroz povijest propagande, marketinga i percepcije, povijest suradnje, sukoba i potencijalne zajedničke budućnosti na Bliskom istoku. Razgovarajući s povjesničarima, povjesničarima umjetnosti, marketinškim stručnjacima, autor prikazuje propagandu Jaffe, kako izraelsku, tako i palestinsku. Pritom koristi zadivljujuću količinu arhivskog materijala koji će, uslijed svakodnevne izloženosti slikama iz Gaze, Jeruzalema ili Zapadne obale, izgledati krajnje nadrealno, ostavljajući pitanje kako je moguće da se u samo nekoliko desetljeća od zemlje 'meda i  mlijeka' čitava regija pretvorila u glavnog globalnog izvoznika vijesti o vojnim napadima, terorističkim odgovorima, odmazdama...

'La Isla - arhivi jedne tragedije' Austrijanca Ulija Stelznera (22 sata, kino Europa) prikazuje nedavno otkriven zatvor u Gvatemali. Naime, uslijed  eksplozije u Guatemala Cityju 2005, unutar kompleksa policijske akademije otkriven je prikriveni zatvor i mučilište te pronađeni tajni policijski arhivi u kojima su zabilježene tragične sudbine desetaka tisuća umorenih i nestalih tokom vladavine desničarskih hunti. La Isla, bivše mučilište, tako postaje javni arhiv jedne tragedije, a u filmu pratimo svakodnevni rad stotina ljudi na spašavanju i sortiranju brda dokumenata bez kojih je suočavanje s prošlošću malo vjerojatno.

Pored filmskog programa, HRFF uključuje niz popratnih sadržaja koji se vezuju na tematsku okosnicu festivala, pojam javnosti. Tako će danas u 16 sati u Multimedijalnom institutu Mama poznata njemačka filmologija Gertrud Koch održati izlaganje o (društvenoj) masi kao političkoj fantazmi kina, tj. o sjecištima političke teorije i filma.

Uz sve navedeno, nakon dolaska u kino Europa možete sudjelovati u Apelmaniji, kampanji Amnesty Internationala Hrvatska, i napisati apel za određenu žrtvu kršenja ljudskih prava diljem svijeta te na taj način iskazati solidarnost i pokušati utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina.

Kompletan filmski i popratni program Human Rights Film Festivala je besplatan!