U EUFRAZIJEVOJ BAZILICI

Sjajna turska pijanistica otvorila 4. Valamar Jazz Festival

26.06.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Četvrto izdanje Valamar Jazz Festivala započelo je sinoć u Poreču – turski sastav Ayşe Tütüncü Trio otvorio je festival održavši koncert u prekrasnoj Eufrazijevoj bazilici, jednom od najljepših sačuvanih spomenika ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju

Pijanistica Ayşe Tütüncü istaknuta je predstavnica turske glazbene scene koja na našim pozornicama nije često zastupljena, pa je ovaj nastup bio jedinstvena prilika za upoznavanje suvremene turske glazbe temeljene na kombinaciji džeza, klasike i turske glazbene tradicije. Ayşe Tütüncü Trio nastupio je u novoj postavi koju uz Ayşe na glasoviru, čine čelist Anil Erarslan i saksofonist Meriç Demirkol

Drugi dan festivala uključuje koncert na istoj lokaciji, a sve posjetitelje svojom izvedbom počastit će slavni francuski kontrabasist Renaud Garcia-Fons. Garcia-Fons poznat je po jedinstvenom stilu izvedbi kojim je stekao široki krug poštovatelja u svijetu glazbe. Naime, želeći proširiti tehničke mogućnosti instrumenta u svrhu veće slobode improvizacije, vlastitom je kontrabasu dodao petu žicu. Kombinirajući taj svoj izum s tehnikama arco i pizzicato, kreirao je jedinstveni stil kojim je stekao široki krug poštovatelja u svijetu glazbe. Zbog njegovo virtuoznosti, neki su ga počeli nazivati 'Paganinijem kontrabasa', iako bi možda bilo puno prikladnije usporediti ga s Astorom Piazzollom, Jimijem Hendrixom ili Pacom de Luciom – umjetnicima koji su samostalnim istraživanjima proširili mogućnosti svojih instrumenata.

Kao član Orchestre des Contrebasses i kasnije Orchestre National de Jazz, Renaud je produbio svoje znanje o džezu i improvizaciji i došao u kontakt s vodećim europskim i američkim jazz glazbenicima. Široko polje glazbenog interesa, od klasike i džeza, preko flamenka, do glazbe Mediterana i Orijenta rezultiralo je suradnjom s nizom svjetskih glazbenika različitih žanrovskih usmjerenja i nacionalnosti.

Koncert će se održati u 21 sat u Atriju Eufrazijeve bazilike Cijena ulaznice za koncert Renauda Garcie-Fonsa iznosi 70 kuna, a možete ih kupiti na svim prodajnim mjestima u sustavu Eventima diljem Hrvatske te online preko web-stranice eventim.hr te na recepciji sljedećih hotela u Poreču: Valamar Fortuna Island Hotel, Valamar Rubin, Valamar Riviera i Valamar Club Tamaris!

269910,269979,266409,259320