CRNO-BIJELI SPEKTAKL

'Sin City: Vrijedna ubojstva' stiže u domaća kina

09.09.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Frank Miller i Robert Rodriguez donose nastavak legendarnog Sin Cityja, ekranizacije poznatog stripa o gradu čiji stanovnici su u strahu od nekih od najozloglašenijih zlikovaca koje su imali prilike sresti. Nastavak hita iz 2005. donosi stare i nove likove u gradu gdje korupcija i nemoral nikada ne spavaju, a u domaćim kinima ga možete pogledati od četvrtka, 11. rujna

Kada je u travnju 2005. otvorio 'Sin City', film je bio kritičarski i globalni box office uspjeh. Utemeljivši potpuno nove horizonte film je oživio crno-bijeli strip autora Franka Millera. Bio je oboružan snažnim ženama, posrnulim junacima i najozloglašenijim zlikovcima, a fanovi su odmah tražili nastavak. Ko-redatelji Robert Rodriguez i Frank Miller su se složili da ako će raditi nastavak, on će biti još žešći od originala.

Populariziravši 3D filmove sa 'Spy Kids' filmskim serijalom, Rodriguez je znao da će svijet Sin Cityja izvanredno zaživjeti u toj tehnici. Rodriguez je vjerovao da će zbog crno-bijele tehnike film izvrsno zaživjeti u 3D-u i zapravo da se pomoću nje postiže osjećaj kao da se nalazite unutar stripa.

Neke od priča za 'Vrijednu ubojstva' su prethodnica priči iz prvog filma. Likovi ubijeni u Sin Cityju poput Marva ( Mickey Rourke), Goldie ( Jamie King) i Hartogana ( Bruce Willis) vratili su se u ovom nastavku. Miller pojašnjava: 'Igram se s likovima i vremenima, zapravo izgleda kao da ih vraćam u život, no ja se samo vraćam u prošlost'. I Rodriguez i Miller složili su se da je 'Vrijedna ubojstva' zapravo centralna priča. Ona ujedinjuje favorizirane likove i uvodi u priču neke od najgnjusnijih negativaca.

Kada je 'Sin City' 2005. godine osvanuo u kinima, Rodriguez je odmah najavio planove za nastavak u kojem bi se pojavljivali isti likovi. Miller je izjavio da će to biti i nastavak i prethodnica filma sa paralelnim pričama koje će se događati u vremenskom razdoblju prošlosti i budućnosti u odnosu na prvi film. Očekivalo se da će produkcija početi još 2006., no Rodriguez je izjavio da službeni casting neće početi prije nego što se završi scenarij i prije nego što ga odobri studio. Na Comic-conu 2007. godine,  Frank Miller je potvrdio da su on i Rodriguez završili scenarij no krivili su braću Weinstein radi odgađanja termina.

Tijekom 2011. na San Diego Comic-conu, Rodriguez je izjavio da je scenarij 'Sin Cityja 2' blizu završetka i vjerovao je da će snimanje započeti krajem te godine. U ožujku 2012., Rodriguez ja objavo da produkcija dvojke počinje sredinom te godine. Spomenuo je da ća filmska postava biti istog kalibra i eklekticizma, kao i ona u prvom filmu.

Dana 13. travnja,  film je potvrđen a objavljen je i njegov službeni naslov - 'Sin City: A Dame to Kill For'. Za ključnu ulogu Ave Lord, koju u novom nastavku utjelovljuje izvrsna Eva Green, navodno je ozbiljno razmatrana Angelina Jolie, no poslije su isplivale i mnoge druge zvijezde koje su se uzimale u obzir - Salma Hayek Rose Mcgowan i Rachel Weisz. Ipak, uloga je pripala Evi, a filmski poster na kojem se nalazi u noćnom negližeu, u svibnju ove godine zabranjen je zbog golotinje.

U siječnju 2013. potvrđeno je da će se Joseph Gordon Levitt pojaviti u ulozi kockara s tajnom mračnom misijom, a netom nakon toga, objavljeno je da će Josh Brolin igrati lik Dwighta. Također je potvrđen i angažman zaboravljene zvijezde Raya Liotte, a prije nego što se uputite do kina, pogledajte foršpan ove vizualne ekstravagance prepune svjetskih filmskih zvijezda: